A comparative study on the performance of requests and apologies by Turkish and american teenagers: A pragmatic competence point of view
Türk ve amerikalı ergenlerin rica ve özür üretimleri üzerine karşılaştırmalı bir çalışma: Kullanım edinci bakış açısı
  1. Tez No: 228937
  2. Yazar: BERNA BALCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE ÇUBUKÇU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kullanım edinci, sözeylemler, ricalar, özürler, Pragmatic competence, speech acts, requests, apologies
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
İletişimin temel birimleri sayılan sözeylemlerin (Searle 1969, 1975) kullanımı, kişinin kullanım edincinin temel göstergelerinden birisidir. Sözeylemler arasından ?rica etme? ve ?özür dileme? eylemleri doğaları gereği karşıdaki kişi üzerinde olası bir yük oluşturma ya da zarar verme gibi sonuçlar yarattıklarından, alıcıyı tehdit edici sözeylemler olarak nitelendirilirler (Brown & Levinson, 1987). Bu bağlamda, bu çalışmanın temel amacı ergen Türk ve Amerikalı İngilizce konuşucularının rica ve özür üretim stratejlerini tanımlamak ve karşılaştırmaktır. Bu çalışmada kullanılan veriler 14-15 yaşlarındaki 20 Amerikalı ve 20 Türk ergenden Yazılı Söylem Tamamlama Testleri kullanılarak toplanmıştır. Veriler toplandıktan sonra CCSARP (Blum-Kulka ve diğerleri, 1989; Sözeylemlerin farklı kültürlerde yerine getiriliş biçimini incelemeye dönük proje) Tanımlama Kılavuzu temel alınarak, nicel ve nicel istatistik kullanılarak incelenmiştir. Amerikalı ve Türk katılımcıların sözeylem üretimlerinin karşılaştırılması sonucunda her iki grubun da CCSARP Tanımlama Kılavuzu'nda tanımlanan sözeylem stratejilerinden çoğunu kullandıkları gözlemlenmesine rağmen, bu stratejilerin iki grup arasındaki dağılımının farklılık gösterdiği saptanmıştır. Daha sonra, Amerikalı ve Türk katılımcıların ?rica? ve ?özür? üretimlerini ?uygunluk? açısından karşılaştırmak için, katılımcıların sözeylem üretimleri iki ana dil konuşucusu değerlendirici tarafından 10 puanlık bir ölçekle değerlendirilmiştir. Ana dil konuşucusu değerlendiriciler tarafından Amerikalı ve Türk katılımcıların üretimlerine verilen notları karşılaştırmak için SPSS testleri uygulanmıştır. Bu karşılaştırmanın sonucunda Türk katılımcıların Amerikalı katılımcılar kadar duruma uygun özür dileyebildikleri, ancak Türk katılımcıların rica yerine getirişlerinin Amerikalı katılımcılarinki kadar uygun olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Speech acts are considered to be one of the main components of pragmatic competence. Requests and apologies are two of the basic speech acts to be acquired by language learners, because they both have face-threatening features (Brown and Levinson, 1987), and failure in the production of them might result in miscommunication in the target language. In this respect, the main aim of this study is to identify and compare the request and apology productions of American and Turkish teenager speakers of English. The data of this study was collected from 20 American and 20 Turkish 14-15 year-old speakers of English by using Written Discourse Completion Tests (DCTs). It was analyzed based on Cross-Cultural Speech Act Realization Project Coding Manual and by using descriptive statistics. As a result of the comparison of the native and nonnative speech act productions it was found that even though both groups use most of the speech act strategies proposed by Blum-Kulka et al. (1989) in the Cross-cultural Speech Act Realization Project (CCSARP) Coding Manual, the distribution of these strategies differ across the two groups. Next, in order to compare the request and apology productions of the American and Turkish participants in terms of appropriateness, the speech act productions of the participants were graded by two native raters based on a ten-point rating scale. Statistical analysis (SPSS) tests were conducted to compare the grades given by the two raters to the productions of the native and nonnative participants. As a result of this comparison, Turkish participants were found to use as appropriate apologies as Americans. However, the request productions of the Turkish participants were found less appropriate than the request productions of the American participants.