Ortaöğretim okullarındaki okul aile birliklerinin görevlerini gerçekleştirme düzeyleri (Konya ili örneği)
Task accomplishment level of parent-school partnership at secondary schools (Konya cafe)
  1. Tez No: 228997
  2. Yazar: SAİT AKBAŞLI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YÜKSEL KAVAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul-Aile Birliği, okul-Aile Birliği'nin Görevleri, Okul-Aile İşbirliği, Okul Yönetimi, Okul-Aile ve Toplum Ortaklığı, Parent-School Partnership, Parent-School Partnership Tasks, Parent-School Partnership Collaboration, School Administration, School Family and Community Partnerships
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Araştırmada Konya İli ortaöğretim okullarındaki Okul Aile Birliklerinin görevlerini gerçekleştirme düzeyleri OAB yönetimi, öğretmen ve velilerin görüşlerine göre ne düzeyde gerçekleşmektedir? Sorusuna yanıt aranmaya çalışılmıştır. Durum saptamaya yönelik betimsel bir çalışma niteliğinde olan araştırmanın evrenini Konya İlindeki Merkez İlçeler (Karatay, Meram, Selçuklu) ortaöğretim okullarındaki OAB yönetimi, öğretmen ve veliler oluşturmuştur. Okullar kendi içlerinde üç grup (Anadolu Lisesi, Genel Lise ve Meslek Lisesi) olmak üzere örneklem alma yoluna gidilmiştir. Konya'daki 15 ortaöğretim okulundaki 70 OAB yöneticisi, 295 öğretmen ve 365 veli örnekleme alınmıştır. Grupların görüşleri OAB Yönetmeliğinin 6.maddesinden oluşturulan 34 anket sorusu ve iki farklı günde ve yerde 4 ortaöğretim okulunun OAB yönetimi, öğretmen ve velileri ile yapılan odak grup görüşmeleri ile elde edilmiştir. Anket ve görüşme formları hitap bölümü farklı olmak üzere düzenlenip üç gruba ?kaynak sağlama, öğretimi geliştirme, ana-baba eğitimi, fiziksel koşulları iyileştirme ve sosyal ve kültürel etkinlikler? boyutlarında araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Görüşme formu ve anketler OAB yönetimi ve öğretmen grubu araştırmacı tarafından toplanmış, veli anketi rehber öğretmenler ve öğrenciler tarafından dönüşü sağlanmış olup tüm gruplarda beklenenin üzerinde dönüş sağlanmıştır. OAB'nin görevlere ilişkin faaliyetlerinin daha ayrıntılı sonuçlara ulaşabilmek ve derinlemesine değerlendirme yapmak amacıyla 3 ayrı grupla 4 ortaöğretim okulunda odak grup görüşmeleri araştırmacının kendi katılımı ve ses kayıt cihazı aracılığıyla yapılmıştır. Anket yoluyla elde edilen veriler SPSS 10.0 programıyla çözümlenmiştir. Odak grup görüşme verileri ise ses kayıtları çözümlenerek raporlaştırılmıştır. OAB'nin görevleriyle ilgili faaliyetlerinin gruplar ve boyutlar düzeyinde ne derecede yapıldığını belirlemede ortalamalar kullanılmıştır. OAB'nin faaliyetlerinin gruplaraarasında ve okul türlerine göre anlamlı fark olup olmadığına varyans analizi ve Scheffe testi ile bakılmıştır. Araştırma bulgularına göre OAB yönetimi, öğretmen ve veli gruplarınca göreve yönelik faaliyetler büyük ölçüde uygun bulunmuştur. OAB'nin faaliyetlerinde boyutlar düzeyinde OAB yönetimi, öğretmen ve veli grupları arasında anlamlı fark bulunurken boyutlar için okul türlerine göre tüm boyutlarda anlamlı fark bulunamamıştır. Okul türlerine göre boyutlar kendi içinde değerlendirildiğinde öğretmen grubunun sosyal ve kültürel etkinlikler boyutunda okul türlerine göre fark bulunmuştur. Veli grubunun ise okul türlerine göre görüşlerinde anlamlı fark fiziksel koşulların iyileştirilmesi ve sosyal ve kültürel etkinlikler boyutunda bulunmuştur. OAB'nin faaliyetleri tüm grup ve boyutlarda değerlendirildiğinde sırayla OAB yönetimi, öğretmen ve veli grupları daha olumlu görüş belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In this study, the level of Parent-School Partnership to accomplish their tasks determined in 2005 based on school-parent partnership administration, the views by the teachers and parents, considering different and similar schools separately were analyysed. The population of this research, as a descriptive study, is the Parent-School Partnership, the teachers and parents at the secondary education schools in the central municipalities (Karatay, Meram, Selçuklu) in Konya. The schools were divided into three categories: Anatolian High School, (General) High School and Vocational High School. The sample included 15 secondary education schools, 70 Parent-School Partnership, 295 teachers and 365 parents. The views of the groups were obtained through 34 interview and questionnaire questions formed under Article 6 of School-Parent Partnership Regulation, in two different places and two days, using focus group technique (four different Parent-School Partnership, teachers and parents at secondary education schools). The questionnaire form was applied to three groups and it consisted of the following subtitles: source providing, improving instruction, and educating parents, improving physical conditions, social and cultural activities. The researcher was responsible for the interviews and questionnaire with the Parent-School Partnerships and teachers. However, the teachers and students applied the interview form to the parents. The number of respondents was more than expected. The interview with the Parent-School Partnerships was applied by the researcher himself using focus group technique with three groups at four secondary education schools in order to have more qualifying and satisfactory results about the activities of Parent-School Partnership. The interviews were recorded and the sound track was transferred to form reports. Then, the data obtained from interview and questionnaire was evaluated through SPSS 10.0. based on the mean system. Whether the activities by Parent-School Partnerships vary depending on school type and group is significant or not was assessed through variance analysis and Scheffe test. The findings indicate that Parent-School Partnerships administration, teachers and parents act properly in nearly all the task related activities. There is significant difference between Parent-School Partnerships, teachers and parents in terms of the level of activities. In terms of all dimensions, school types are not significantly different. When the dimensions were evaluated within themselves based on school types, in terms of social and cultural activities of the teachers, there is significant difference. As for the parents, based on the school types, there is significant difference in terms of improving physical conditions, social and cultural activities. When the activities by Parent-School Partnerships are assessed in all groups and dimensions, Parent-School Partnerships administration, teachers and parents have more positive attitudes respectively.