Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği'nin Türkiye'nin ekonomik büyümesine etkisi
The effects of Customs Union with European Union on Turkey?s economic growth
- Tez No: 229014
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU AKKOYUNLU WİGLEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik bütünleşme, Gümrük Birliği, ekonomik büyüme, toplamfaktör verimliliği, Economic integration, Customs Union, economic growth, total factorproductivity
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmanın amacı; Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile gerçekleştirdiği GümrükBirliği (GB)'nin büyüme üzerindeki etkisini incelemektir. GB'nin büyüme etkilerininincelenmesi amacıyla iki ayrı dönem için (1993-2001 ve 1986-2001) iki farklı büyümedeğişkeni (üretim düzeyi ve toplam faktör verimliliği) için oluşturulan denklemler panelveri yöntemi kullanılarak tahmin edilmiştir.Bu amaçla ilk olarak 12 imalat sanayi alt sektörü için Cobb-Douglas tipi üretim fonksiyonu1993-2001 yılları için panel veri analizi kullanılarak tahmin edilmiştir. 1993-2001 dönemisöz konusu olduğunda, dış ticaret göstergeleri olarak seçilen ithalat hacmi ve ithalat nüfuzoranı ile birlikte bütünleşme kukla değişkenlerine ait katsayıların tümünün pozitif veistatistiksel olarak anlamlı bulunması bütünleşme süreci çerçevesinde hem AB ilegerçekleştirilen dış ticaretin hem de dış ticaret dışındaki diğer kurumsal etkenlerin imalatsanayi üretim düzeyine olumlu katkısı olduğunu işaret etmektedir. GB'nin imalat sanayitoplam faktör verimliliği üzerindeki etkisini incelemek için ilk olarak Cobb Douglas tipi birüretim fonksiyonu sektörel sermaye stoku ve sektörel işgücü açıklayıcı değişkenleri ilepanel veri analizi kullanılarak tahmin edilmiş ve elde edilen hata terimleri kullanılarak1993-2001 yılları için sektörel toplam faktör verimlilikleri hesaplanmıştır. İkinci olaraktoplam faktör verimlilikleri denklemi; açıklayıcı değişkenler olarak AR-GE harcamaları,orta öğretim düzeyi okullaşma oranı ve ayrı ayrı imalat sanayinin AB'den gerçekleştirdiğisektörel ithalat hacmi, bütünleşme kukla değişkeni ve ithalat nüfuz oranı kullanılaraktahmin edilmiştir. Ulaşılan tahmin sonuçlarına göre AB'den yapılan ithalat imalatsanayinde toplam faktör verimlilikleri üzerinde pozitif bir etkiye sahiptir.1986-2001 yılları için panel veri yöntemi kullanılarak tahmin edilen toplam faktörverimliliği ve üretim düzeyi denkleminde de AB ülkeleri ile GB kapsamındagerçekleştirilen ithalatın imalat sanayi toplam faktör verimlilikleri üzerine pozitif etkisiolduğu görülmüştür. 1986-2001 dönemi için elde edilen bulguların daha önce analiz edilen1993-2001 dönemi ile benzer ve tutarlı olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the effects of the Customs Union (CU) between Turkeyand European Union (EU) countries on the economic growth of Turkey. In order to analyzethe growth effects of CU, the equations for two different growth variables (production andtotal factor productivity) are estimated for two different time periods (1993-2001 and 1986-2001) with panel data analysis.For this purpose, a Cobb Douglas type production function is estimated using panel dataanalysis for 12 manufacturing sectors between years 1993-2001. For this period, all of thecoefficients for the trade variables; total manufacturing sector import from EU, importpenetration rate and integration dummy are found positive and statistically significantindicates both the trade with EU and the other related institutional effects have a positiveeffect on the production levels of manufacturing industries. In order to analyze the effectsof CU on total factor productivity in manufacturing industry; firstly we obtained total factorproductivities for the period 1993-2001 using residuals from the estimation of CobbDouglas production function with the explanatory variables; sectoral capital stock andsectoral employment with panel data analysis. Secondly we estimated total factorproductivity equation with the explanatory variables research and development, secondaryschooling rate, and total manufacturing sector import from EU, import penetration rate andan integration dummy separately. According to the results of the estimation, the importfrom EU countries has a positive impact on the productivity levels of manufacturingindustries.Also the production function and total factor productivity equations estimated for the period1986-2001, the import from EU countries within the context of CU has a positive effect onthe productivity levels of manufacturing industries. The estimation results for period 1986-2001 are similar to and consistent with the estimation results obtained for the period 1993-2001.