Sosyal yardımda etik boyut: Ankara İlİnde sivil toplum kuruluslarından sosyal yardım alan gençler örneği
Ethical dimension in social assistance: The sample of young people receiving social assistance from non-govermental organizations
- Tez No: 229025
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN KÜÇÜKKARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Sivil toplum kurulusu, sosyal yardım, gençlik, etik, Nongovernmental organization, social assistance, youth, ethics
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalısma sivil toplum kuruluslarından sosyal yardım alan gençlerin siviltoplum kurulusları ve devletin sosyal yardım hizmetlerine yönelikdegerlendirmelerini ögrenmeyi ve bu degerlendirmeler kapsamında sivil toplumkuruluslarının sosyal yardım hizmetlerini etik odakta incelemeyi amaçlamıstır.Arastırmaya Ankara ilinde üniversite gençlerine sosyal yardım hizmeti verenbes sivil toplum kurulusu dahil edilmistir. Arastırma bu sivil toplumkuruluslarından sosyal yardım alan 171 genç ile yapılmıstır. Veriler arastırmacıtarafından gelistirilen form aracılıgıyla toplanmıstır.Arastırmada elde edilen temel bulgular su sekilde özetlenebilir.Görüsülen gençlerin ailelerinin ekonomik düzeyleri oldukça düsüktür. Gençlergenellikle çok çocuklu ailelerden gelmektedir. Gençlerin anne ve babalarınınegitim seviyesi düsüktür. Görüsülen gençlerin ekonomik durumu da aileleri gibidüsüktür. Gençlerin büyük çogunlugu devletin sosyal yardım hizmetlerindenyararlanmaktadır ancak bu yardımlar ihtiyaçlarını karsılamak için yetersizdir.Görüsülen gençler sivil toplum kuruluslarından sosyal yardım almaktadır.Sosyal yardım için basvuru sürecinde gençlerden ekonomik duruma iliskinbilgiler, aile ve egitim bilgileri istenmistir. Ayrıca gençlerin yaklasık yarısınasiyasi görüsleri ve sosyal kültürel yasamlarıyla ilgili sorular sorulmustur. Bazıgençlere ise dini inançlarına iliskin sorular soruldugu saptanmıstır. Gençlerin birbölümünden ise siyasi boyutta beklentiler olmustur.Görüsülen gençlerin çogunlugu sosyal yardım aldıgı sivil toplum kurulusununobjektif ve kapsamlı bir seçim sürecinin oldugunu, hizmet hakkında yeterincebilgilendirildigini, kendisine ilgili ve sıcak davranıldıgını, ayrımcılık yapılmadıgını,sivil toplum kurulusuna güvendigini, gizlilik ilkesine uyuldugunu belirtmektedir.Ancak bunun tersini düsünen gençlerin oranı da etik düzeyde bir tartısma içinazımsanmayacak düzeydedir.Arastırma kapsamında sivil toplum kuruluslarının özellikle kabul, kendi kararınıverme, objektiflik, dürüstlük, bilgilendirme ilkeleri kapsamında sorunlar yasadıgı;ancak gizlilik, kayıtların tutulması, güven, saygı, ayrımcılık ilkelerini uygulamadabasarılı oldugu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine evaluations of young people about socialassistances of state and non-governmental organizations and examine nongovernmental organizations? social assistance services in the context of ethics.This research includes five non governmental organizations which give socialassistance to university students. In this study 171 young people were reached.The data is collected by a form which was prepared by the researcher.The main findings obtained from the research can be summarized as thefollowing:The economical status of students? families interviewed with is low and familieshave multiple children. Young people?s mothers and fathers have usually lowlevel of education. Young people?s economical status is low too. Most of thembenefit from government?s social assistance services but these assistances areinsufficient for meeting needs.Young people receive social assistance from non governmental organizations.These organizations take information about students? economical status, familyand education informations in the process of application for social assistance.Also they ask some questions to almost half of students about their politicalthoughts and social and culturel lifes. t is determined that they also ask somequestions to some student about their religious beliefs. Also it is determined thatthere are some expectations in political dimension.Most of students think that non govermental organization which they receivesocial assistance have objective and comprehensive election process; givesufficient information about service process; behave friendly and concerned andnot make discrimination. Also most of them trust non govermental organizationsand they think that these organizations fulfill the principle of privacy. Butstudents who don?t agree this are important too for an ethical discussion.In the context of this research, it can be said that non govermentalorganizations have problems for ethics of acceptance, objectivity, giveinformation; but successful for ethics of privacy, record, trust anddiscrimination.