Ortaöğretim kurumlarındaki öğretmen, rehber öğretmen ve yöneticilerin ortaöğretim kurumları ödül ve disiplin yönetmeliğindeki ceza gerektiren davranışlar ile cezalara ilişkin görüşleri
Views of the high school teachers, guidance counselors and directors related to the disruptive behaviors and punishments in secondary education awards and punishment regulations
  1. Tez No: 229050
  2. Yazar: MİNE KÖK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YÜKSEL KAVAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Disiplin, ortaöğretim, ceza gerektiren davranıs, disiplin kurulu, disiplin cezası, sınıf disiplini, discipline, Secondary Education, disruptive behaviors, discipline committee, punishment, classroom discipline
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu arastırmada, Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliğindeki ceza gerektiren davranıslar ile bu davranıslara verilen disiplin cezalarının uygulayıcılar tarafından nasıl değerlendirildiği sorgulanmıs; bu amaçla öğretmen, rehber öğretmen ve yöneticilerin yönetmelikteki davranısların ceza gerektirip gerektirmediğine, gerektiriyorsa ceza türüne iliskin görüsleri saptanmaya çalısılmıstır. Arastırma evrenini, Ankara ili merkez ilçelerinden Altındağ, Çankaya, Keçiören, Mamak, Yenimahalle ilçelerindeki Ortaöğretim Kurumlarından Genel, Anadolu ve Meslek Liselerinin öğretmen, rehber öğretmen ve yöneticileri ile bu okullara ait Öğrenci Disiplin Olayları Bilgi Toplama Formları olusturmaktadır. Arastırma örnekleminin belirlenmesinde, yansız örnekleme tekniğine dayalı örnekleme formülü uygulanmıs ve örneklem büyüklükleri Genel Liseler için 382, Anadolu Liseleri için 324, Meslek Liseleri için 376 öğretmen olarak hesaplanmıstır. Arastırmanın sınırlılıkları doğrultusunda, her merkez ilçeden birer, yeterli sayının sağlanamadığı durumlarda öğrencisi fazla olan ilçeden ikiser olmak üzere 6 genel lise, 6 anadolu lisesi, 6 meslek lisesi örnekleme seçilmistir. Arastırma kapsamına alınan okullların yöneticileri ve rehber öğretmenlerinin tamamı ile bu okulların Öğrenci Disiplin Olayları Bilgi Toplama Formları arastırmaya dahil edilmistir. Arastırmacı tarafından gelistirilen anketten elde edilen verilerin betimlenmesinde frekans, yüzde, ortalama ve standart sapma, gruplar arası karsılastırmalarda t testi, çok değiskenli varyans analizi (MANOVA) , varyans analizi (ANOVA) , ki ?kare testi kullanılmıstır. iii Arastırma sonuçlarından bazılarına göre ; ? Okullarda fazla sayıda ve ağır ceza gerektiren disiplin olayı yasanmamakta; en fazla uyarma-mahrumiyet-kınama ve okuldan kısa süreli uzaklastırma cezası gerektiren disiplin olayları yasanmaktadır. ? Okullarda disiplin yönetmeliğinde ceza gerektiren davranıslar olarak belirtilen davranısların yaklasık %38'i ile karsılasılmaktadır. ? Hiçbir okul türünde örgün eğitim dısına çıkarma cezası ile karsılasılmamıs ya da bu cezayı gerektiren davranıslar disiplin kuruluna bildirilmemistir. ? Öğretmen, rehber öğretmen ve yöneticiler kınama cezası gerektiren davranısların büyük bir bölümünün ceza gerektirmeyen, diğer ceza türlerini gerektiren davranısların büyük bir bölümünün ise ceza gerektiren davranıs olduğu görüsündedirler. ? Anadolu Lisesi öğretmen ve rehber öğretmenleri hafif ceza verme eğiliminde olup ceza görüsleri ile anadolu liselerindeki disiplin kurulları kararları uyum göstermektedir. ? Disiplin yönetmeliğindeki ceza gerektiren öğrenci davranıslarına verilen cezalara iliskin öğretmen, rehber öğretmen ve yönetici gruplarının görüsleri anlamlı ölçüde farklılıklar göstermekte olup; kınama cezası gerektiren öğrenci davranıslarına öngörülen cezalar ile ilgili olarak öğretmenler, rehber öğretmenlerden, yöneticiler ise her iki gruptan; diğer ceza türleri ile ilgili olarak yöneticiler, diğer iki gruptan daha ağır cezaları öngörmektedirler. iv ? Öğretmen, rehber öğretmen ve yöneticilerin disiplin yönetmeliğinde tanımlanan davranıslara öngördükleri cezalar ile disiplin yönetmeliğinin öngördüğü cezalar anlamlı ölçüde farklılık göstermekte olup; kınama cezası ile ilgili olarak öğretmen ve yöneticiler daha ağır; okuldan kısa süreli uzaklastırma cezası ile ilgili olarak öğretmen ve rehber öğretmenler daha hafif, yöneticiler ise daha ağır cezaları; okuldan tasdikname ile uzaklastırma ve örgün eğitim dısına çıkarma cezaları ile ilgili olarak öğretmen, rehber öğretmen ve yöneticilerin tümü daha hafif cezaları öngörmektedirler. ? Genel olarak disiplin yönetmeliğindeki davranıs-ceza eslesmesi öğretmen, rehber öğretmen ve yöneticilerce uygun görülmemektedir. Arastırma sonuçları doğrultusunda, okullarda sıklıkla karsılasılan kınama ve okuldan kısa süreli uzaklastırma cezası gerektiren davranısların nedenlerinin arastırılması ve bu davranıslarla bas etme yöntemleri konusunda genel politikaların yanında okul politikaları olusturulması için çalısmalar baslatılması ve Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliğinin uygulayıcı konumdaki öğretmen, rehber öğretmen ve yöneticilerin görüsleri de alınarak günümüz kosullarına uygun olarak yeniden düzenlenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, disruptive behaviors in secondary education awards and punishment regulations and the punishments given to those disruptive behaviors by secondary education administrators were identified. For this reason, in the first part of the study, whether the disruptive behaviors in the regulation require any punishment or not were analyzed. If it requires any punishment, the view of the high school teachers, guidance counselors and directors were determined related to the punishment type. Research space is composed of the high school teachers, guidance counselors and directors of Public, Anadolu and Industrial Vocational high schools in the central districts (Altındağ, Çankaya, Keçiören, Mamak and Yenimahalle) of Ankara city, and data gathering forms of school discipline reports in these high schools. In determining the research sampling, a fair sampling technigue has been used and the number of sampling is determined as 382 teachers for Public, 324 teachers for Anadolu and 376 teachers for Industrial Vocational high schools. In accordance with the restrictions of the research, including two each from the districts with excessive number of students, 6 Public, 6 Anadolu and 6 Industrial Vocational high schools are determined for sampling, when the absence of sufficient number of students. All the teachers, guidance counselors and directors and the data gathering forms of school discipline reports are included in the study. vi The data gathered from the survey were analyzed using values of frequency, percentage, mean, standard deviation, t-test (in group comparisions), multifunctional variance analysis (MANOVA), variance analysis (ANOVA) and chisquare. The results obtained from this study include: ? Premonition, condemnation and deprivation type of discipline punishments are mostly observed in all type of schools compared to other type of severe punishments. ? In all school types, around 38 % of the distruptive behaviors, which are defined in the Secondary Education Award and Punishment regulations, are seen as a case or informed to the discipline committees. ? In none of the school types, dismissed type of punishment from the school is never observed, or this type of behaviors required punishments are not informed to the discipline committees. ? High school teachers, guidance counselors and directors agree that higher percentage of condemnation type of punishment does not require any type of punishment. On the other hand, they believe that higher percentage of premonition and deprivation type of punishments requires a punishment. ? It was observed that, teachers and guidance counselors of Anadolu high schools have tendency for less severe punishments which is in accordance with the decisions of school discipline committees. ? The views of high school teachers, guidance counselors and directors shows meaninful differences in the punishments given to the distruptive behaviors according to the Secondary Education Award and Punishment vii regulations. For condemnation type of punishment, teachers envisage more severe punishments than guidance counselors and directors this type of distruptive behaviors. On the other hand, for premonition and deprivation type of punishments, directors envisage more severe punishments than teachers and guidance counselors for these type of distruptive behaviors. ? Thie punishments given by the school teachers, guidance counselors and directors shows meaninful differences with the punishments those mentioned in discipline regulations. For condemnation type of punishment, teachers and directors envisage more severe punishments. For short term take away type of punishment, teachers and guidance counselors envisage less severe but directors envisage more severe type of punishments. For banishment and removal action from formal education type of punishments, teachers, guidance counselors and directors envisage less severe punishments. ? In general, teachers, guidance counselors and directors disapprove the distruptive behaviors ? punishments couple those mentioned in discipline regulations. According to the results of the survey, it is proposed to determine the reasons for condemnation and short term take away type of punishment and at the same time to arrange new policies in schools than the general policies. Also, it is proposed to consider the view of high school teachers, guidance counselors and directors related to punishments and construct new policies in the Secondary Education Award and Punishment regulations.