Sosyal yardım sisteminin çalışanların gözüyle değerlendirilmesi (Ankara örneği)
Evaluation of the social assistance system from employees? point of views (sample of Ankara)
  1. Tez No: 229051
  2. Yazar: ÖZGÜR ALTINDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, sosyal yardım, sosyal yardım sistemi, sosyal yardım kurumları, sosyalhizmet uzmanı, Poverty, social assistance, social assistance system, social assistance organization, social worker
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Bu çalısmada, sosyal yardım alanında çalısanların sosyal yardım sistemi hakkındakigörüslerinin belirlenmesi ve sistemin aksayan yönlerinin ortaya çıkarılmasıamaçlanmıstır.Genel tarama modelinde ele alınan bu çalısmada Ankara ilindeki resmi sosyalyardım kuruluslarında çalısan toplam 90 kisiye ulasılmıstır. Veriler, soru kâğıdıaracılığıyla toplanmıstır. Veriler, SPSS for Windows 12,0 yazılımı kullanılarakislenmis ve çözümlenmistir. Bulgular basit ve çapraz çizelgeler ile sunulmustur.Arastırmadan elde edilen bulgulara göre, çalısanların büyük çoğunluğu sosyalbilimlerle ilgili çesitli alanlardan lisans düzeyinde eğitimlidir. Kuruluslarda yöneticilikyapanların büyük bölümü sosyal hizmet uzmanı ve öğretmendir. Kurumlarınçoğunda yeterli sayıda meslek elemanı bulunmamaktadır. Çalısanlar sosyalhaklarını yetersiz bulmaktadır. Sosyal yardım kuruluslarının çoğu resmi kurumbinaları içinde kendilerine ayrılan oda veya katlarda hizmet vermektedir.Sosyal yardım verme sürecine iliskin bulgular sunlardır: Müracaatçıların içindebulundukları kosulları belirlemek amacıyla iki ayrı inceleme yapılmaktadır. Öncelikleçalısanlar tarafından müracaatçının mal varlığı arastırılmaktadır. Sonrasındameslek elemanları müracaatçıyı evinde ve oturduğu çevrede ziyaret edereksosyal inceleme sürecini baslatmaktadır. Müracaatçının durumu ile ilgili sonkararın Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'nda çoğunlukla sosyalhizmet uzmanlarınca, sosyal yardımlasma ve dayanısma vakıflarında ise mütevelliheyetince verildiği belirlenmistir.Müracaatçıların sosyal yardım kuruluslarına en fazla nakdi yardım için basvurudabulunduğu belirlenmistir. Çalısanlar, yapılan yardımları nitelik ve nicelik olarakyetersiz olarak değerlendirmektedir. Sosyal inceleme sırasında yasanan enönemli sorunun adres tespiti ve ulasım olduğu belirlenmistir. Bulgulara göre kurumlaraen fazla müracaatta bulunan müracaatçı grupları sırayla, ekonomik sıkıntıçeken aileler, tek ebeveynli aileler ve yaslılardır.Sosyal yardım sistemine iliskin arastırma bulguları su sekilde özetlenebilir: Siviltoplum kuruluslarının sosyal yardım alanındaki faaliyetleri yetersiz ve olumsuzolarak değerlendirilmektedir. Dıs destekli projeler çoğunlukla sosyal yardımlasmave dayanısma vakıflarında yürütülmektedir, yardımların finansmanının çoğunluklasadece devlet desteği ile sağlanmaktadır. Türkiye'deki sosyal yardımsisteminin en önemli islevinin yoksulluğun etkilerini azaltmak olduğu ifade edilmistir.Devlet tarafından yapılan çalısmaların, tüm sistemin tek çatı altında toplanmasıve kisiye özel sosyal yardımlarla sistemin daha islevsel hale getirilebileceğiönerilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine to points of views of employees about socialassistance system and to expose the problematic points of the system.In this study, which was performed with descriptive approach, 90 employeesworking in government organizations were reached. Data were gathered byquestionnaire. Data were processed by using software SPSS for Windows 12.0.Results were demonstrated with simple and cross tables.According to the results, most of employees have been graduated from varioussocial science departments in universities, most of administrators are socialworker or teacher and most of organizations haven?t got enough number of professionals.Employees consider their social rights as insufficient. Organizationsare mostly located inside of other government organizations? buildings and deliverservices generally in one room or a floor.The findings about social assistance process can be summarized as below:There are two type of investigation to determine client?s situation. Firstly, employeessearch for client?s possessions. Then, professionals initiate social investigationprocess by visiting client?s home and neighborhood. The decisionmaking authority on client?s situation is mostly social workers in Social Servicesand Child Protection Agency besides board of trustees in Social Assistance andSolidarity Foundations.It is determined that most of clients apply for a financial aid. Quantity and qualityof aid have been considered as insufficient according to employees. The mostimportant problem in social investigation process is to find addresses andtransportation. According to findings, applications to social assistance systemmostly coming from, in sequence, families who have economic difficulties, singleparents and aged persons.Research findings about social assistance system can be summarized as below:Most of the employees consider that civil society activities in social assistancefield are insufficient and have negative effects. Most of the foreign projectsare continued by social assistance and solidarity foundations, the financingof the organizations were supplied mostly with the government?s source. Themain function of social assistance system in Turkey is to reduce effects of poverty.It is stated that governmental efforts about social assistance system canbe more functional by uniting different social assistance organizations under asingle administrative body and developing type of aids which consider person?sown situation.