Etnik sosyoloji açısından Kosova Türkleri: Prizren ve mamuşa örneği
Kosovo Turks from the point of view of ethnical sociology: The example of Prizren and Mamuşa
- Tez No: 229111
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY ARIKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Etnisite, etnik grup, etnik kimlik, azınlık, asimilasyonentegrasyon, kültür, Kosova Türkleri, Ethnicity, ethnical group, ethnical identity, minority, assimilationintegration, culture, Kosovo Turks
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 363
Özet
Çalışmanın amacı, Prizren ve Mamuşa'da yaşayan Kosova Türkleri'nin etnisiteninobjektif (evlilik şekli, aile biçimi, anadil, arkadaşlık-komşuluk ilişkileri, etnikkurumsal organizasyonlar, Türkçe eğitim, Türkçe kitle iletişim araçları, etnik birlikve dernekler, etnik yiyecek tüketimi) ve subjektif (Kosova Türkleri'nin kimlikalgılamaları; kendilerini tanımlarken hangi kimlik çeşidinin öncelikli olduğu, milletkavramından ne anladıkları ve milli kimliklerini nasıl tanımladıkları ile etnik grupkavramından ne anladıkları ve etnik kimliklerini nasıl tanımladıkları) unsurlarıaçısından ele alınmasıdır. Buna uygun olarak çalışmada etnik sosyolojininkuramsal ve kavramsal çerçevesinden yararlanılmıştır. Bu çerçevede hazırlanananket formları, Kosova Türkleri'ne uygulandıktan sonra betimleyici ve ilişki arayıcıanalizler yapılmış; anket tekniğinden elde edilen sonuçlar ise gözlem ve görüşmetekniğinden elde edilen bilgilerle desteklenmiştir. Araştırma sonucunda hemPrizren ve Mamuşa'da yaşayan Kosova Türkleri karşılaştırmalı olarak ele alınmış,hem de Kosova Türkleri'nin Türk kültürüyle benzeşen ve farklılaşan yönleri ortayaçıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate Kosovo Turks with respect to the objective(the form of mariage, type of family, native language, friendship andneighbourhood relations, participation in ethnic instutional organizations,participation in Turkish education, participation in Turkish mass media, participationin ethnic unity and associations, ethnical food consumption) and subjective (theidentity perception, priority of identity type while they identify themselves,perception of the concept of nation, definition of national identity and perception ofthe concept of the ethnical group and definition of their ethnical identities of KosovoTurks) elements of ethnicity. Therefore, in this study, theoretical and conceptualframework of ethical sociology has been utilized. Survey questionnaires preparedin this framework has been applied to Kosovo Turks, and descriptive andhypothesis testing analyses have been made. The results of surveys have beensupported by the information had by using observation and interview techniques.At the conclusion of the research, Kosovo Turks living in Prizren and Mamuşa werediscussed compared to each other and also the similar and different points ofKosovo Turks and Turkish culture has been revealed.