Çeşitli risk ölçütleri ve vade yapıları altında ortalama - varyans portföy seçim modelinin Avrupa Birliği'ne üye ülke piyasalarında karşılastırmalı uygulamaları
Application of mean-variance portfolio selection model to stock markets of European Union member countries under various risk measures and time frames
  1. Tez No: 229112
  2. Yazar: VOLKAN HASKILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN ULUCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Portföy Optimizasyonu, Kuadratik Programlama, Ortalama-Varyans, Markowitz, Portföy Seçim Modelleri, Portfolio Optimization, Quadratic Programming, Mean-Variance, Markowitz, Portfolio Selection Models
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Günümüzde finansal piyasalar bulundukları ülkelerin sınırlarını aşmıştır, dünyanınherhangi bir yerindeki yatırımcı farklı ülkelerde farklı yatırım araçlarına elindekikaynakları aktarabilmektedir. Milyonlarca yatırımcı ve binlerce yatırım aracının olduğubu piyasalarda her gün oluşan fiyatlar doğrultusunda her yatırımcı en iyi yatırımı yapmaçabasındadır.Bu tez çalışmasında Ortalama-Varyans Portföy Seçim Modeli 3 farklı risk ölçütü(Varyans, Yarı-Varyans, Alt Bölge Riski) ve 2 farklı periyot yapısı (haftalık, aylık)kullanarak ilk olarak İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda uygulanmıştır.Çalışma daha sonra Avrupa Birliği'ne üye 8 ülke (Fransa, Almanya, Yunanistan,İngiltere, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya, Litvanya) piyasasına uygulanarakgenişletilmiş ve farklı elde tutma sürelerine göre portföylerin performansıkarşılaştırılmıştır. Bu çalışma yapılırken piyasalar gelişmekte olan (Çek Cumhuriyeti,Macaristan, Polonya, Litvanya) ve gelişmiş piyasalar (Fransa, Almanya, Yunanistan,İngiltere) olarak ikiye ayrılmıştır.Modellerin oluşturulması, çözümü ve elde edilen çözümlerin uygun bir biçimedönüştürülmesi amacıyla Microsoft Visual Basic 6.0. kullanılarak bir uygulama yazılımıgeliştirilmiştir. Ortaya çıkan yazılımın bu tez çalışmasında modellerin oluşturulması,çözümü ve analizinde yardımcı olmasının yanı sıra daha sonra bu tip çok büyükmiktarda Ortalama-Varyans modeli kurulması ve çözülmesini gerektirecek çalışmalaryapacak araştırmacılara yardımcı olması da amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays financial markets have crossed the borders of the countries they areestablished in, any investor in any part of the world is able to direct the resources he hasto diverse investment instruments in diverse countries. In these markets, composed ofmillions of investors and thousands of investment instruments, each investor tries toachieve the best possible investment according to the prices formed each and every day.In this thesis study Mean-Variance Portfolio Selection Model is first applied to theİstanbul Stock Exchange with 3 different risk measures (Variance, Semi-Variance,Downside Risk) and 2 different time frames (weekly, monthly).Later on, the study is extended by applying the model to 8 European Union membercountries (France, Germany, Greece, England, Czech Republic, Hungary, Poland,Lithuania) and performance of the resulting portfolios are compared with respect todifferent holding periods. In this study, markets are grouped into two: emerging markets(Czech Republic, Hungary, Poland, Lithuania) and developed markets (France,Germany, Greece, England).In order to create and solve the models and convert the results to a more suitable form,an application software is developed using Microsoft Visual Basic 6.0. Developedsoftware is aimed at not only helping to create, solve and analyze the models in thisstudy but also helping other prospective researchers who will be conducting studiesinvolving creation and solution of huge amounts of Mean-Variance models.