Recognition of self-conscious emotions in relation to psychopathology
Moral duygular ve psikopatoloji ile ilişkileri
  1. Tez No: 229117
  2. Yazar: İREM MOTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK GENÇÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Moral duygular, suçluluk, utanç, sözsüz ifadeler, TAT, utanca yatkınlık, psikopatolojik belirtileri
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 292
Özet
Bu çalışma, moral duyguların tanınması konusunda yardımcı olan sözsüz, bedensel ve/veya durumsal ipuçlarını tespit etmeyi, böylece bu ipuçlarını kullanarak moral duyguları tanıma açısından oluşabilecek bazı kişilerarası farklılıkları kişilik özellikleri ve psikopatolojik belirtilerle ilişkiler bağlamında yorumlamayı hedeflemektedir. Ayrıca, moral duygular, bu duyguların tanınması ve psikopatoloji ile ilişkileri konusunda kültürün olası etkilerinin tartışılması amaçlanmaktadır.Bu araştırma ana hedeflerine ulaşmak için, birbiriyle ilişkili ancak bağımsız yürütülen üç ayrı aşamadan oluşmaktadır. Ölçek uyarlaması amacıyla yapılan ilk aşamada üniversite öğrencilerinden oluşan 250 kişilik örneklemde, Durumluk Utanç ve Suçluluk Ölçeği, Moral Duygulanım Testi, Suçluluk-Utanç Ölçeği, Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri ve Beck Depresyon Envanteri ölçekleri uygulanmıştır. Moral duyguların tanınmasında kullanılan sözsüz ifadelerin tespiti amacıyla yapılan ikinci aşamada araştırma sorularına uygunluğu belirlenen 5 TAT kartı, amaca yönelik hazırlanmış kapalı uçlu sorularla 45 üniversite öğrencisine ayrı oturumlarda uygulanmıştır. Üçüncü aşamada, moral duyguların sözsüz anlatımlarını ve bu duyguların tanınabileceği bazı durumsal ipuçlarını içeren 9 TAT kartı ile uyarlaması yapılmış ilgili ölçekler ve psikopatoloji semptomlarının düzeylerini belirleyecek bir ölçüm (SCL-90) anket biçiminde 250 üniversite öğrencisine uygulanmıştır.İlk aşamada yapılan faktör ve korelasyon analizleri uyarlanan ölçeklerin güvenilir ve geçerli olduğu; ikinci aşamada yapılan grup karşılaştırmaları ve oranlamalarla, duyguların farklılıkları olduğu anlaşılmıştır. Bulgular utanç duygusunun sözsüz ifadeden tanınabildiğini, suçluluk için ise durumsal ipuçlarından yararlanıldığını işaret etmektedir. Son aşamada moral duyguların tanınması ve psikopatoloji arasındaki anlamlı ilişkileri ortaya koymak için yapılan çeşitli grup karşılaştırmaları ve regresyon analizleri, durumsal moral duyguların ve utanca yatkınlık özelliğinin psikopatoloji konusunda çok önemli rolleri olduğunu ortaya koymuştur. Tüm bulgular ilgili literatür ışığında, kültürel etkiler göz önüne alınarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to discover nonverbal, bodily gesture and contextual cues indicating self-conscious emotions and use these clues to examine personal differences and psychopathological symptoms. Moreover, possible effects of cultural differences on self-conscious emotions? recognition and their relation to psychopathology are meant to be discussed.To achieve aforementioned goals, the study is partitioned into three separate but interdependent phases. The aim of the study is scale adaptation for which the State Shame and Guilt Scale, Test of Self-Conscious Affect-3, Guilt- Shame Scale, State-Trait Anxiety Inventory, and Beck Depression Inventory are applied to a group of 250 university students. The second study?s objective is to determine the nonverbal expressions used in recognition of self-conscious emotions. To meet this goal, 5 TAT cards, whose compatibility with the research questions is verified, are applied to 45 university students in separate sessions by using close ended questions. In the third part of the study, 9 TAT cards, which include clues about recognition and nonverbal expressions of self-conscious emotions, adapted corresponding scales, and a psychopathological symptoms measuring scale (SCL-90) in self-report format are applied on a group of 250 university students.Factor and correlation analyses done in the first part reveal that adapted scales are reliable and valid, while group comparisons and measurements of the second part indicate differences in emotions. Findings reveal that shame can be recognized by nonverbal expressions whereas for guilt contextual clues are facilitated. In the third part, group comparisons and regression analyses, which are done in order to reveal self-conscious emotions? recognition and their significant relationships with psychopathology, display that state self-conscious emotions and shame-proneness have very important roles on psychopathology. All these findings are discussed in the light of cultural effects.Keyword: Self-conscious emotions, guilt, shame, nonverbal expressions, TAT, shame-proneness, psychopathological symptoms