Lived space of white collar indsutrial employees: A case from Kocaeli
Beyaz yakalı sanayi çalışanlarının yaşanan mekanları: Kocaeli'den bir örnek
  1. Tez No: 229118
  2. Yazar: ELİF GÜL TİRBEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HELGA RİTTERSBERGER-TILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşanan Mekan, Gündelik Hayat, Beyaz Yakalı Endüstri Çalışanları, Kocaeli/Türkiye, Endüstriyel Çevre, Lived Space, Everyday Life, White Collar Industrial Employees, Kocaeli/Turkey, Industrial Periphery
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu tezin amacı Kocaeli'de yaşayan beyaz yakalı sanayi çalışanlarının kente yabancılaşmalarını tartışmaktır. Bu bağlamda, Kocaeli'de örnek olarak seçilen fabrikada çalışan beyaz yakalıların `yaşanan mekan'ları (lived space), kentsel mekanın kullanımı ve algılanışı açısından incelenmiştir. Bu amaçla, çeşitli uzman görüşmeleri (yerel medya temsilcisi, sanayi odasi başkanı ve seçilen fabrikanın insan kaynakları müdürü ile) ve fabrika çalışanları ile yapışan ön görüşmeler, 62 beyaz yakalı çalışan üzerinde uygulanan bir anket çalışması ile birlikte değerlendirilmiştir. Mikro düzeyde bu çalışma, Kocaeli'deki sanayi kuruluşlarında çalışan beyaz yakalı çalışanların yalnızca sınırlı düzeyde kentsel aidiyet hissettiklerini ve Kocaeli'yi yaşamlarını kazanmak için katlanmak zorunda kaldıkları bir yer olarak algıladıklarını öne sürmektedir. Makro düzeyde ise, Kocaeli'nin İstanbul Metropolitan Bölgesi'nin endüstriyel çevresi olarak konumlandığı mekansal rejimin, çalışmada varsayılan yabancılaşmanın önemli bir belirleyicisi olduğu vurgulanmaktadır. Bu çerçevede, saha çalışmasından elde edilen sonuçlar göstermektedir ki, beyaz yakalı sanayi çalışanları sınırlı da olsa kentsel mekanı kullanmalarına ve yerel toplumla ilişki kurmalarına rağmen, kentsel mekanı algılayışları bakımından kente yabancılardır. Aynı zamanda, endüstriyel çevre ve metropolitan merkez arasında sosyal ve mekansal açıdan sıkışmışlardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to discuss white collar industrial employee?s alienation to urban life in Kocaeli. In this context, Lived Space of white collar industrial employees in a selected factory in the city is examined in terms of employees? use and perception of the urban space. To this end, several expert interviews (local media representative, head of chamber of industry and head of the department of human resources of the selected factory) and subject group interviews were carried out and analyzed in combination with an application of a questionnaire conducted with 62 employees. At the micro level, the study shows that white collar industrial employees only feel limited ?urban attachment? and perceive Kocaeli as a place they have put up with in order to gain a living. At the macro level, it is suggested that a spatial regime in which Kocaeli is the industrial periphery of the Istanbul Metropolitan Region is an important determinant of the assumed alienation of the subject group. In this context, the results attained from the field study show that although the white collar industrial employees use the urban space partially in their daily activities and establish some community relations, they are still alienated to the city in terms of their perception of the urban space and stuck in the centrifugal structure between the metropolitan centre and the industrial periphery.