Ortaöğretim 9. sınıf matematik dersinde öğrenci performansına dayalı verilen sözlü puanlarının geçerliliğinin incelenmesi
The resarch on the validity of oral examination marks based on student?s performance in mathematics lesson at 9th level
- Tez No: 229125
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA KELECİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Analitik puanlama ölçeği, bütünsel puanlama ölçeği, başarı testi, geçerlik katsayısı, Analytic rubric, holistic rubric, achievement test, validity coefficients
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaöğretim dokuzuncu sınıf matematik dersinde öğrenciperformansına dayalı olarak verilen sözlü puanları ile genel izlenimle verilen sözlüpuanlarının geçerliklerini incelemektir.Sözlü puanlarının geçerliklerini incelemek için ölçüt olarak başarı testigeliştirilmiştir. Veriler; başarı testi puanlarından, analitik puanlama ölçeğikullanılarak verilen sözlü puanlarından, bütünsel puanlama ölçeği kullanılarakverilen sözlü puanlarından ve genel izlenimle verilen sözlü puanlarından eldeedilmiştir.Uygulamanın yapıldığı sınıfların seviyelerinin birbirine denk olup olmadığınıbelirlemek için; sınıfların ilköğretim diploma notları arasındaki fark tek yönlüvaryans analizi ile incelenmiştir.Analitik puanlama ölçeği, bütünsel puanlama ölçeği kullanılarak elde edilen vegenel izlenimle verilen sözlü puanlarının geçerliklerinin belirlenmesi için; ölçüt olanbaşarı testi puanları ile Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayılarıhesaplanmıştır. Geçerlik katsayıları arasında fark olup olmadığını test etmekamacıyla korelasyon katsayıları Fisher'in z istatistiğine çevrilerek, elde edilenkorelasyon katsayıları arasında fark olup olmadığı incelenmiştir.Araştırmanın sonunda ;1. Genel izlenimle verilen sözlü puanları ile başarı testinden elde edilenpuanlar arasında 0,45 gibi orta düzeyde bir ilişki bulunmuştur.2. Analitik puanlama ölçeği ile elde edilen sözlü puanları ile başarı testindenelde edilen puanlar arasında 0,78 gibi yüksek düzeyde bir ilişkibulunmuştur.3. Bütünsel puanlama ölçeği ile elde edilen sözlü puanları ile başarı testindenelde edilen puanlar arasında 0,74 gibi yüksek düzeyde bir ilişki bulunmuştur.4. Geçerlik katsayıları arasındaki farkın incenmesi sonucunda;? Analitik puanlama ölçeği kullanılarak elde edilen sözlü puanları ilegenel izlenimle verilen sözlü puanlarının geçerlik katsayıları arasındamanidar bir fark olduğu, analitik puanlama ölçeği kullanılarak eldeedilen sözlü puanların geçerliğinin daha yüksek olduğu sonucunavarılmıştır.? Bütünsel puanlama ölçeği kullanılarak elde edilen sözlü puanları ilegenel izlenimle verilen sözlü puanlarının geçerlik katsayıları arasındamanidar bir fark olmadığı sonucuna varılmıştır.? Analitik puanlama ölçeği kullanılarak elde edilen sözlü puanları ilebütünsel puanlama ölçeği kullanılarak elde edilen sözlü puanlarınıngeçerlik katsayıları arasında fark olmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyse the validity of oral examination marks based onstudent?s performance and the marks given by depending on a teacher?s opinion inmathematics lesson at 9th level.To determine the validity of marks, an achievement test was developed by author.All data was obtained from the marks of achievement test, marks given by usinganalytic rubric and holistic rubric.In order to determine the equality levels of classes in which the research is carriedout, the difference between the primary education diploma marks of students isexamined with a one way variance analysis.Pearson Moment Product Correlation Coefficient was calculated in order todetermine the relationship between the marks of achievement test and the marksgiven by using analytic rubric, the marks given by holistic rubric, the marks givenby depending on a teacher?s opinion.At the end of the study;1. An average correlation such as 0,45 found between the marks dependingon teacher?s opinion and the test scores.2. A high correlation such as 0,78 found between the marks given by usinganalytic rubric and the test scores.3. A high correlation such as 0,74 found between the marks given by usingholistic rubric and the test scores.4. As a result of comparing the validity coefficients;? The difference between the validity coefficient of the marks given bydepending on a teacher?s opinion and the validity coefficient of themarks given by using the analytic rubric were analysed by means ofthe statistics z of Fisher. A significant difference was found. Thevalidity coefficient of the marks given by using the analytic rubric ishigher.? The difference between the marks given by depending on a teacher?sopinion and the marks given by using the holistic rubric wereanalysed by means of the statistics z of Fisher and no difference wasfound between the two validity coefficients.? The difference between the marks given by using the rubric and themarks given by using the holistic rubric were analysed by means ofthe statistics z of Fisher and no significant difference was foundbetween the two validity coefficients.