Anne - babaların uyguladıkları disiplin yöntemlerinin çocukların disiplin, içselleştirme, sosyal yeterlik ve bilişsel olgunlaşma sorunları ile ilişkisi
The Relationship between parental disciplinary practices and discipline, internalization, social competence and cognitive development problems of chilren
  1. Tez No: 229131
  2. Yazar: DERYA GÜLTERLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERHUNDE ÖKTEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Parental disciplinary practices, personality of children, reinforcements, punishments, undiscipline, social incompetence, internalization, cogtive development
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırmanın amacı, öncelikle alt ve üst SED'deki (sosyoekonomik düzey) Türk annebabalarının,çocuklarının uygun davranışlarını arttırmak, uygunsuz davranışlarını azaltmakiçin uyguladıkları disiplin yöntemlerini betimlemek; ikinci olarak da bu uygulamalarınçocukların bazı kişilik özellikleriyle ilişkilerini açıklamaktır. Bu nedenle, Ankara'da 8 ayrıokulda, 10-11 yaşlarındaki çocukları olan 606 ailenin katılımı ile betimleyici bir araştırmauygulanmıştır. 2 aşamada yapılan ön çalışmaların ardından, anne ve babalardan,çocuklarının olumlu ve olumsuz davranışlarıyla ilgili açık uçlu sorulardan oluşan 2 anketile; çocuklardan ise disiplin, içselleştirme, sosyal yeterlik ve bilişsel olgunlaşmaproblemleri ile ilgili olarak Çocuklar için Kişilik Envanteri'nin (ÇKE) kısa formu ile veritoplanmıştır. Sonuçlar, çocukların olumlu davranışlarını arttırmak, olumsuz davranışlarınıazaltmak amacıyla hem anne hem de babaların en sık sözel yöntemlere başvurduklarınıgöstermiştir. Aileler tarafından verilen en büyük ödüller maddi hediyeler, en büyük cezalarise bu gibi ödüllerin kaldırılmasıdır. Çok sayıda uygulamanın arasında özellikle babalarınkullandıkları şiddettin ve çocuklarının olumlu-olumsuz davranışlarını ihmal ediyorolmalarının çocukların sorunlu kişilik özellikleriyle ilişkili olduğu görülmüştür. Ebeveynlikuygulamalarının yanısıra, yaş, eğitim seviyesi, SED, çocuğun cinsiyeti, çalışan bir anneolma ya da olmama ve 2'den fazla çocuk sahibi olma gibi kişisel bilgilerin çocuklarınkişilik özellikleriyle ilişkili olduğu bulunmuştur. Bu bulguların, çocukluk dönemi, ailesistemi ve bu gibi etmenlerle ilgili patolojileri anlamada alternatif açıklamalar sunabilmesiumulmaktadır.Anahtar SözcüklerAnne-baba disiplin uygulamaları, çocuk kişiliği, pekiştireçler, cezalar, disiplinsizlik, sosyalyetersizlik, içselleştirme, bilişsel olgunlaşma.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study is firstly to describe disciplinary practices of high and lowSES (socioeconomical status) Turkish parents for increasing appropriate and decreasinginappropriate behaviours of their children; secondly, to examine the relationship amongthese practices and some of personality features of children. For this reason, at 8 differentschools of Ankara, with the participation of 606 families of 10-11 years old children, adescriptive study was conducted. Following the 2 levels pre-test procedure, the data werecollected from mothers and fathers via 2 questionnaires about positive and negativebehaviors of children and also the short form of Personality Inventory for Children (PIC)was used to collect data from children about their discipline, internalization, socialcompetence and cognitive development problems. The results revealed that verbal methodswere the most frequently used disciplinary techniques by both mothers and fathers in orderto increase the positive and decrease the negative behaviors of children. However, thebiggest prizes given bye the families were token reinforcers and the biggest punishmentswere removal of these reinforcers. Among many of these practices; especially aggressionused bye fathers, removal of the reinforcers, neglecting both the positive and the behaviorswere related with the problematic personality features of the children. In addition todisciplinary practices of parents, it is also found that demographical features of families asage, education level, SES, sex of the child, being a working mother or not and having morethan 2 children are also related with the personality of children. These findings expected tooffer alternative explanations in order to understand childhood, family system and thepathologies related to these factors.