H. 1326 tarihli Kırşehir Şer'iyye sicili (Kırşehir'in sosyal kültürel ve ekonomik hayatı)
The ser'iye sicil of Kırşehr on 1326 (Kırşehir; according tosocial, cultural and ekonomical life)
- Tez No: 229160
 - Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. METİN AKİS
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Tarih, History
 - Anahtar Kelimeler: Kırsehir, Osmanlı, Ser'iyye Sicili, Veraset, Kırsehir, Ottoman, Kadı Ragislers, nheritance
 - Yıl: 2007
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kafkas Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 170
Özet
1326 tarihli Kırsehir'in Ser'iyye Sicili temel alınarak hazırlanmıs olan bu çalısmada ilin, sosyal, kültürel ve ekonomik yapısına deginilmistir. lkçagdan bu yana Anadolu'nun renkli mozaiginin önemli merkezlerden biri olan Kırsehir de meydana gelen hukuki davalar sehrin o dönemdeki yasam sekli konusunda bize ısık tutmustur. Osmanlıca yazma eserlerin aydınlatılması bakımından çok mühimdir. Birinci dereceden kaynak niteligi tasıyan bu tarihi belgelerin, bilim adamları tarafından transkript edilerek tarihin hizmetine sunulması geçmis ile baglantının kopmaması açısından son derece önem tasımaktadır. Sicile baglı olarak çalısılan ve diger telif eserlerden istifade edilerek vücuda getirilen bu tez, Kırsehir tarihi hakkında faydalanılacak kaynak eser niteligi mahiyetindedir.
Özet (Çeviri)
In this study being based on the Ser?iye Sicil of Kırsehir on 1326, it is dealt with the social, cultural and economical structure of this city. Since the first age in Kırsehir, one of the important centres of colourful mosaic of Anatolia, the law courts happened in this city lighters us about the lifestyle of that period. The manuscripts of the Ottoman Turkish larguage?s being adobted to the history is very important for the scientific history. The presentation of these manuscripts to the history which are the first degree resource being transcripted by scientific is very important. This research being dependent upon sicil and benefited from other compilation manuscripts has the quality of resource work benefited about the history of Kırsehir.