Standart yaklaşımlar çerçevesinde yeni Basel sermaye yeterliliği uzlaşısı
In the framework of standard approaches the new Basel capital efficiancy agreement
- Tez No: 229169
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SALİH ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: asgari sermaye, kredi, finansal istikrar, kriz, risk, minimum capital, credit, fınancial stability, crise, risk
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Küresellesmenin ekonomik uzantılarından olan mali liberallesme sonucu, küresel ekonomi 1980 ve 1990'lı yıllarda bir çok finansal krize maruz kalmıstır. Bilgi ve iletisim teknolojilerindeki devasa gelismeler küresel sermayenin önündeki sınırları kaldırarak, ülke ekonomilerini entegre etmis, dünyayı tek bir mali pazara dönüstürmüstür. Kaderleri birbirine bağlı hale gelen ülkelerin tek baslarına risklerden korunma, krizlerin üstesinden gelme imkanı kalmamıstır. Önemli maliyetler ile sonuçlanan krizleri önlemek, finansal istikrarı sağlamak uluslar arası is birliğini zorunlu kılmıstır. Bu konuda bilinen en genis düzenlemeler bütünü olan Yeni Basel Sermaye Yeterliliği Uzlasısı (Basel II) küresel düzeyde finansal istikrarı hedeflemektedir. Basel II, birbirini tamamlayan üç yapısal bloktan olusmaktadır. Birinci blok, asgari sermaye yükümlülüğünün hesaplanmasına yönelik olup kredi riski, piyasa riski ve operasyonel risk olmak üzere üç bölümden olusur. Diğer iki blok; banka denetim otoritesinin incelemesi ile önemli bilgilerin kamuya açıklanması yoluyla piyasa disiplinini ve seffaflığı sağlamaya yöneliktir. Basel II, Uluslararası Takas Bankası bünyesinde bulunan Bankacılık Denetim Komitesi tarafından yayınlanmıs olup, bankaların mali bünyelerini sağlamlastırmak için sermayelerinin riskli aktiflere oranının %8'den az olmamasını öngörür. Basel II en fazla etkiyi bankalar ve firmalar üzerinde yaratacaktır.Bankaların kredilendirme sürecinde önemli değisiklikler yaratması beklenen yeni düzenleme özkaynağı daha güçlü, daha disiplinli ve etkin bankacılık sistemi getirerek finansal istikrara katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
Caused by financial liberalisation, being one of the exstensions of globalization, global economy has caused many financial crises during 1980?s and 1990?s. Gigantic development in information and communication technologies, by destroying the boundaries in front of the global capital, integrated all national economies and turned the world into one big financial market. The countries, whose destinies are attached together, had no opportunity to neither overcome the crises or to protect themselves from the risks alone. To stop the crises ending in important costs and to provide financial stability, it was mandatory to cooperate internationally. The most extensive concoction known about this subject ever put together is the New Basel Capital Efficiancy Agreement (Basel II), whose purpose is financial stability at global level. Basel II, consist of three structural blocks which complates each other. First block is to calculate minimum capital efficiancy and consist of three parts which are credit risk, market risk and operational risk. The other two blocks are meant to secure market discipline and transparency by analyzing banking supervision authority and making important intelligence known to public. Basel II published by The Banking Supervision Community which is a part of the Naional Exchange Bank. Its goal is to make banks financial structure stronger by never making the percentege of their capital to their risky assets less than eight percent. Basel II will mostly affect the banks and the companies. ?ts expected to make important changes in the banks crediting process. ?t will make contributes to the financial stability by making the capitals stronger and bringing a more efficient and disciplined banking system.