Sürdürülebilir kalkınma kapsamında Kars ili ekonomik kaynaklarının değerlendirilmesi:Turizm örneği
Assessment of economical sources in Kars in terms of sustainable development:The sample of tourism
- Tez No: 229168
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET DİKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Turizm, Economics, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Kalkınma, Sürdürülebilir Turizm, Kars, Sustainable Development, Sustainable Tourism, Kars
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Sürdürebilirlik kavramı son yıllarda en çok konuşulan ve gündem oluşturan bir terim haline gelmiştir. Sürdürülebilirlik, belirli bir ekosistemin ya da sürekliliği olan herhangi bir sistemin kesintisiz, bozulmadan, aşırı kullanımla tüketilmeden, ana kaynaklara aşırı yüklenmeden sürdürülebilmesi olarak bilinmektedir. Dolayısıyla sınırlı olan kaynakların şimdiki ve gelecekteki nesillerin ihtiyaçlarının kullanılmasında etkin kullanılması gerekmektedir.Bu çalışmada, jeopolitik konumuyla Türkiye'nin serhat şehirlerinden biri olarak Kafkasya'ya açılan, geçmişi milattan önceki yıllara dayanan, geçmişte il savunmasında kahramanca direniş göstererek Gazi unvanını hak etmiş, bunun getirdiği zengin tarih ve kültür birikiminin yanı sıra ekolojik ve doğal değerler açısından da büyük çekicilik gösteren Kars ili ekonomik kaynakları, başta turizm olmak üzere sürdürülebilir kalkınma çerçevesinde ele alınmıştır. Öncelikle sürdürülebilir kalkınma, sürdürülebilir turizm ve turizmin teorik çerçevesi çizilmiş daha sonra ise il ekonomik kaynaklarının genel durum değerlendirilmesi yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda, ilde tarım ve hayvancılık sektörlerinin çözümü bekleyen sorunlarına rağmen il nüfusunun önemli bir geçim kaynağı olarak ön plana çıktığı; kent sanayisine bakıldığında ise önemli ölçüde gelişme gösteremediği saptanmıştır. Hizmetler sektörünün alt sektörü olan turizmin ise il ekonomik kalkınmasında etkili bir faktör olarak gelecek vaat eden bir sektör olduğu; inanç turizmi, kış turizmi, eko turizm Kars ili turizminde çeşitlilik sağlayan turizm türleri olarak saptanmış ve çeşitli öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sustainability has become much debated in recent years.Sustainability implies uninterrupted,undeformed,over usage,certain eco-system.Therefore, an efficient usage of limited resources is necessary for the needs of current and prospective generations.In this study,we especially investigated tourism,economical resources of the city of Kars which a border city of Turkey with a history date in back to prec-historical ages and deserved the title of Veteran for her exploits in the war of independence.In the first place ,we drove a therotical picture of development sustainable tourism and tourism. Then,we made a general evoluation of the city?s economical resources.At the end of this study, we found that although every culture and cattle breeding have a lot of problems,they are still primary means of living in Kars.Tourism,a subbranch services sector , is a promising sector in the city?s development ,religion tourism,eco tourism and winter tourism .