Türkiye'de özel ormanların ve özel ağaçlandırmanın oluşumunda teşvikler ve vergisel teşviklerin rolü
The role of tax incentives and incentives in the occuring of private forests and private afforestation in Turkey
  1. Tez No: 229274
  2. Yazar: CANAN ÖZDEĞİRMENCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSÜM GÜRLER HAZMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: özel orman, özel ağaçlandırma, vergisel teşvik, vergi harcaması, private forest, private afforestation, tax incentive, tax expenditure
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Çevre, günümüz küresel dünyasının üzerinde önemle durduğu konulardan birisidir. Çevre sorunsalını oluşturan en önemli nedenlerden birisinin de orman alanlarından kaynaklanan sorunlar olduğu bilinmektedir. Bu bağlamda, dünyadaki ve ülkemizdeki mevcut ve geliştirilebilir nitelikteki orman alanlarının ve buna bağlı olarak ağaçlandırılabilir nitelikteki alanların önemi her geçen gün daha fazla artmaktadır. Buradan hareketle bu çalışmada, ülkemizdeki orman alanlarının ve ağaçlandırma faaliyetlerinin gelişimi, bu konudaki kanuni düzenlemeler çerçevesinde incelenerek bu süreçte devletin uygulamakta olduğu vergisel ve diğer teşvikler ele alınmaktadır. Araştırma sırasında, ormanlar ve ağaçlandırma konusunda en yetkili birim olan T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü yetkili yöneticileri ile mülakat gerçekleştirilmiş ve Orman Genel Müdürlüğü dokümanları incelenmiştir.Araştırmalar sonucunda, özel ormanların gelişimi ve işletilmeleri sürecinde, devlet tarafından verilmiş herhangi bir teşvikin bulunmadığı; özel ağaçlandırma konusunda ise uygulanmakta olan teşvik politikalarının yetersiz olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Buradan hareketle, özel orman alanları ve özel ağaçlandırmaya yönelik olarak uygulanabilecek çeşitli teşvik araçları konusunda öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most important problem of our period?s spherical world is environment. It is known that the most important excuse which is made up by environment is forests. So that the importance of forest?s areas and afforestation areas which can be developed in our country and world is growing more and more. In this thesis, we concern about the development of our forests and activities of afforestation according to our age and concern about the place of private forest areas and private afforestation areas in our laws of the country and we deal with tax incentives and other incentives that applied. In this time we had an interview with T.C. Ecology and Forest Ministry that is authorized about forests and afforestation and Forest General Director. Also we investigate documents of Forest General Director.As a result the process of private forest?s development and operation, we found that there aren?t any incentives which are given by our government. In addition to this, we found that, there aren?t enough incentives about private afforestation. So that some proposals advanced about incentives of private forests and private afforestation that should be improved.