Organizasyonlarda reorganizasyon ve örgütsel bağlılık üzerine Kocaeli Bölgesinde bir araştırma
A study about reorganisation in organisations and organisational commitment in Kocaeli Providence
- Tez No: 229373
- Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Reorganizasyon, Örgütsel Bağlılık, Duygusal Bağlılık, Devam Bağlılığı, Normatif Bağlılık, Reorganisation, Organisational Commitment, Affective Commitment, Continuance Commitment, Normative Commitment
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu çalışmanın amacı; organizasyonlarda gerçekleştirilen reorganizasyon çalışmalarının işgörenlerin örgütsel bağlılıklarına olan etkilerini araştırmaktır. Çalışmada bu etki hem örgütsel bağlılığın üç farklı düzeyi olan duygusal bağlılık, devam bağlılığı ve normatif bağlılık açısından, hem de genel olarak örgütsel bağlılık açısından ele alınmıştır. Araştırmanın uygulama alanı Kocaeli'de faaliyet gösteren ve reorganizasyon çalışmaları gerçekleştiren Montel firması olarak seçilmiştir.Çalışmanın kuramsal bölümü, ikincil kaynaklar kullanılarak hazırlanmıştır. Reorganizasyon ve örgütsel bağlılık üzerine yazılmış kitaplardan, dergilerden, araştırmalardan, bilimsel makalelerden, tez çalışmalarından ve internetten yararlanılmıştır. Araştırmada Allen ve Meyer tarafından geliştirilen örgütsel bağlılık ölçeği kullanılarak 83 işgörene anket uygulanmıştır. Toplanan veriler t- testi kullanılarak analiz edilmiştir.Araştırma sonuçları; yapılan reorganizasyonların işgörenlerin hem genel olarak örgütsel bağlılıklarını hem de örgütsel bağlılığın üç farklı düzeyi olan duygusal, devam ve normatif bağlılıklarını artırmadığını ortaya koymaktadır.Örgütsel bağlılık konusunda günümüze kadar birçok çalışma yapılarak, örgütsel bağlığı etkileyen değişik faktörler incelenmiştir. Bu çalışma ile daha önce yapılmış olan çalışmalara katkıda bulunularak, reorganizasyonların örgütsel bağlılığa olan etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the effects of the reorganisations over the employees? organisational commitment. In this study, both the three different aspects of organisational commitment (affective commitment, continuance commitment and normative commitment) and organisational commitment in general have been examined. The practice of the study has been executed in Montel Furniture Company which is situated in Kocaeli providence and done reorganisation recently.The theoretical part of the study was prepared by using secondary sources. For this purpose text books related to reorganisation and organisational commitment, periodicals, surveys, scientific articles, other thesis and internet search were used. A questionnaire about the organisational commitment which originally defined by Allen and Meyer has been applied to 83 employees. The data has been processed by t-test technique.The results of the study suggest that, reorganisation activities in the organisations don?t increase the level of both organisational commitment in general and the three different aspects of organisational commitment (affective commitment, continuance commitment and normative commitment).Up to present-day, various studies had been done about organisational commitment and examined how different factors affect it. With this study, it is aimed to examine the relation between reorganisation and organisational commitment and to contribute previous studies.