Takım-içi çatışma ve çatışmanın performans üzerinde etkisi: bir örnek olay
Intrateam conflict and effects of conflict on performance: A field study
  1. Tez No: 229415
  2. Yazar: ELVİRA SAROMETOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: takım-içi çatışma, göreve dayalı çatışma, sürece dayalıçatışma, ilişkiye dayalı çatışma, performans, intrateam conflict, task conflict, process conflict, relationshipconflict, performance
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Mal ve hizmet piyasasındaki küreselleşme, yeni teknolojilerin hızla gelişmesi veaynı ölçüde hızla yayılması, gelişen tüketici talebi, örgütlerin yaşaması için işyapma biçimlerini değiştirmiştir. Değişen iş dünyasındaki bu gelişmeler, takımçalışmasını önemli hale getirmiştir. Örgütler, geleneksel tepe yönetimi odaklıklasik örgüt modelinden dış çevreye duyarlı ve kendilerini başarıya götürecekolan takım çalışmalara yönelmişlerdir.Bununla beraber, takımı oluşturan üyelerin farklı kişisel özelliklere, yeteneklere,bilgi ve deneyimlere sahip olmaları göreve, sürece ve ilişkiye dayalı takım-içiçatışmaların oluşmasına yol açmıştır. Çatışmaların performans üzerindeki etkisiolumlu ya da olumsuz çatışmanın tipine ve düzeyine, takımda çatışmayı teşvikeden normlara, görevin karşılıklı bağımlılığına ve görev yapısına, çatışmanındiğer çatışma tiplerine oranına v.s. etmenlere bağlıdır.Bu çalışmada, ilk önce konunun kuramsal çerçevesi çizilmiştir, sonra da takımiçiçatışmaya ilişkin bir örnek olay üzerinde yapılan alan araştırmasının bulgularıüzerinde durulmuştur. Örnek olay çalışmasında anket yöntemi kullanılmıştır vesadece firma için söz konusu olan hipotezler kurulmuştur.Bu çalışmanın sonucunda, incelenen Actek-C Ltd. şirketinde: göreve dayalıçatışma ile performans olumlu ilişki içinde; ilişkiye dayalı çatışma ile performansolumsuz ilişki içinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır; rutin görev yapısına sahipolan takımlarda, göreve dayalı çatışmanın performans üzerindeki etkisinineğrisel doğru şeklinde olduğu ve takımlarda ilişkiye dayalı çatışmaya yönelikaçık takım normlarının olmasının, performansı olumsuz etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Globalization of the goods and service markets, the development and fastspread of new technologies, growing customer demands have changed thework methods for the organizations. These developments in the business worldhave made the team work very important. Organizations have shifted from theclassical organization structure to team work which is sensitive to theenvironment and is able to lead them to success.At the same time, the fact that team members have different personal features,capabilities, knowledge, experiences has led to intrateam conflicts such as taskconflict, relationship conflict and process conflict. Whether conflict is beneficialor detrimental for a team performance is depended on such factors as: on thetype and level of the conflict, acceptance conflict norms within a team, taskinterdependence and task type, proportional conflict composition.First of all, a theoretical frame of the subject is drawn in this study. Then, theresults of the research concerning an example situation of an intrateam conflictwere described. A questionnaire method was used in the field study and thehypotheses were made only for the company.According to the results the following conclusions were taken: a task conflict ispositively associated with a team performance; a relationship conflict isnegatively associated with a team performance. In teams with routine task type,there is a curvilinear effect of task conflict on team performance and existenceof the open relationship conflict norms within the team is negatively effectsperformance.