Kurumsal iletişim ve tanıtım tekniği olarak sponsorluk ve sponsorluğun bankacılıkta uygulanması- Türkiye İş Bankası A.Ş. örneği
Corporate communications and sponsorship as an advertising technique and the application of sponsorship in banking sector. an example: Türkiye İş Bankasi A.Ş
  1. Tez No: 229463
  2. Yazar: NURSEL KUŞLU KEYKUBAT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, İşletme, Public Relations, Communication Sciences, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İletisim, Halkla İliskiler ve Tanıtım, Bankacılık, Sponsorluk, Communication, public relations and promotion, banking, sponsorship
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
Bu çalısmanın amacı, gelisen teknoloji ve artan rekabete karsı koyabilmek için sirketleri farklı kılacak pazarlama, iletisim ve halkla iliskiler karmasından olusan sponsorluk faaliyetinin sirketlere saglayacagı katkıların tespit edilmesi ve uzun dönemli getirisinin belirlenmesidir. Örnek uygulama olarak halkla iliskiler faaliyetinin yogun olarak yasandıgı bankacılık sektörü seçilmis ve bu sektörde de Türkiye'nin ilk milli bankası olma özelligine sahip olan İş Bankası'nın sponsorluk faaliyetleri incelenmistir. Arastırmamızın ilk üç bölümünde teorik bilgiler verildikten sonra dördüncü bölümde uygulamadan bahsedilmistir. Birinci bölümde genel iletisim ve halkla iliskiler bilgileri yer almaktadır. iletisim ile ilgili kavramsal bilgiler, iletisim ögeleri ve süreci, kurumsal iletisim, halkla iliskiler ve tanıtım araçları ilk bölümde bahsedilen konulardandır. ikinci bölümde ise, sponsorluk faaliyetine iliskin bilgiler ile tanıtım ve halkla iliskiler faaliyeti olarak sponsorluk üzerinde durulmus, sponsorluk sözlesmesi, sözlesmenin tarafları, faaliyet sonuçları ve basarılı sponsorluk örneklerine yer verilmistir. Çalısmamızın üçüncü bölümünde, halkla iliskiler faaliyetlerinin sonuçlarının en iyi gözlemlendigi bankacılık sektörü üzerinde durulmus, genel olarak bankacılıktan söz edilmistir. Ayrıca sponsorluk faaliyetlerine iliskin örneklerin bol oldugu ve kurumsal bir yapıya sahip olan İs Bankası her açıdan ele alınmıstır. Dördüncü bölümde ise teorik bölümlerde anlatılanların uygulamasına yönelik s Bankası A.S.'de yer alan sponsorluk etkinliklerine yer verilmistir Arastırmamızın sonunda ise sonuç ve öneriler yer almaktadır. Bu çalısma ile, basarılı sponsorluk faaliyetlerinin kurumlara getirisinin manevi açıdan oldukça yüksek oldugu, kurumsal imajı güçlendirdigi tespit edilmistir. Sirketlerin rekabet güçlerini artırmaları için kurumsal sosyal sorumluluk projelerine ve sponsorluk faaliyetlerine gereken önemi vermeleri sarttır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study to determine the long-term return and contributions of sponsorship activities to companies, which consists of the combination of marketing, communication and public relations; that differentiate the companies to resist with the developing technology and increasing competition. As an example for application, banking sector, in which public relations activities are intensive, is selected and from this sector Turkey?s first national bank, İs Bank?s sponsorship activities are analyzed. After the theoretical information in the first three parts of the study, the application is given in the fourth part. In the first part, the information about communication and public relations takes part in general. Conceptual information about communication, its elements and process, institutional communication, public relations and tools of promotion are the subjects included in the first part. In the second part, information about sponsorship activities and sponsorship activities as promotion and public relations activities are emphasized; sponsorship contracts, the parties of these contacts, the results of sponsorship activities and some examples of successful sponsorships are covered. The third part of the study concentrated on banking sector, in which the public relations activities are best observed. Also information about banking is given. Furthermore, s Bank, which is abundant with sponsorship activities and has an institutional structure, has been handled with all the aspects. In the fourth part, the sponsorship activities taking part in Is Bank A.S. are included as an application of the things explained in theoretical parts. At the end of the study, the results and the suggestions are given regarding to our study. With this study, it is determined that the moral return of the successful sponsorship activities to the companies is very high and these sponsorship activities increase the institutional image of companies. In order to increase the competitive power, it is essential for the companies to give importance to institutional social responsibility projects and sponsorship activities