Algıların ötesi: bilinçaltı reklamcılık bilinçaltı reklamcılığın tüketici davranışları üzerindeki etkileri
Beyond perception: subliminal advertising impact of subliminal advertising on consumer behavior
- Tez No: 229476
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METE ÇAMDERELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Reklamcılık, Psychology, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Adverts, Social Psychology, Perception, Motivation, Conscious, Subliminal, Subliminal Advertising
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Gelişen pazarlama anlayışıyla birlikte reklam günümüzün vazgeçilmez iletişim enstrümanlarından biridir. Hayatın her alanında bazen bilinçli bazen bilinçsiz bir şekilde reklamlara maruz kalınmaktadır. Reklamın bu denli yaygın olması, fark edilirliği azalttığı ve tüketiciyi mesajlara karşı duyarsızlaştırdığından; reklamcılar tüketicilere ulaşmak için farklı yöntemler denemektedirler. Bilinçaltı reklamcılık, tüketiciyi etkileme kaygısıyla oluşturulmuş bir reklam yöntemi olarak 1900'lü yıllardan beri süregelmektedir. Bu çalışmada her ne kadar reklam etiğine uymasa ve yasaklansa da günümüzde yaygın olarak kullanılan bilinçaltı reklamcılık konusunu ele alınmaktadır. Reklamın psikolojik ve sosyolojik boyutu, algılama ve güdülenme, göstergebilim yöntemi ve bilinçaltı kavramlarının ışığında hazırlanmakta olan çalışma; bilinçaltı reklamların tüketici davranışları üzerindeki etkilerini; yapılan reklam çözümlemeleri doğrultusunda ortaya koymayı amaçlamaktadır.Anahtar Kelimeler; Reklam, Sosyal Psikoloji, Algılama, Güdülenme, Bilinç, Bilinçaltı (Subliminal), Bilinçaltı Reklam?
Özet (Çeviri)
With the development of marketing concept, advertising has become a major communication tool in our lives. We are exposed to ads in every part of our lives, sometimes consciously sometimes not. Since the fact that ads are so widespread reduces the discernibility and makes the consumers insensitive against the messages, the advertisers try different methods to reach the consumers. Subliminal advertising has been implemented even in the last century as an advertising method created to affect the consumer. This study deals with the Subliminal advertising which is widely used today although it is against the advertising ethics and prohibited. The study is prepared under the lights of the psychological and sociological dimension of advertising, motivation, semiology method and subconscious concepts and it aims to reveal the effects of the subconscious adverts on consumer behaviour in line with the advertising analysis carried out.