İşkence olgularının adli tıbbi değerlendirilmesi
Forensic medically evaluation of torture cases
  1. Tez No: 229597
  2. Yazar: CANAN ŞAHİN KAFTANCIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ŞEVKİ SÖZEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: skence, adli tıp, hekim sorumlulugu, rapor hazırlama, Torture, forensic medicine, physicians responsibility, generating report
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
nsan hakları ve temel özgürlüklerin evrensel olarak ve ayırım gözetilmeksizin tüm insanlar için esit olarak gerçeklestirilmesi, çagımızın baslıca amaçlarından birisidir. skence hukuksal düzenlemelerle yasaklanmıs olmasına ragmen dünyanın birçok ülkesinde halen sistemli olarak uygulanmaktadır. skencenin önlenmesine yönelik yapılacak olan çalısmalarda hekimlere önemli görevler düsmektedir. skence sonrası olusan fiziksel ve ruhsal sekelleri tedavi etmek kadar, iskenceye tanı koymak ve bunu belgelendirmek de hekimin baslıca sorumluluklarındandır. Bu çalısmada da; Türkiye nsan Hakları Vakfı (THV) stanbul Subesi'ne iskence gördüklerini ifade ederek basvuran kisilere ait yazılı belgeler incelenerek, bu belgelerden hareketle iskenceye maruz kalan kisilerin muayeneleri ve olayın belgelendirilmesine yönelik rapor düzenlenmesi konusunda ülkemizdeki mevcut veriler degerlendirilerek uluslararası standartlara uygun tıbbi yaklasımın nasıl olması gerektiginin tartısılması amaçlanmıstır. Çalısma, THV stanbul Subesi'ne 1997 Haziran -1999 Haziran ayı içinde müracaat eden 436 olgu (Grup I) ile 2002 yılı içinde müracaat etmis olan toplam 317 olgunun (Grup II) dosyaları taranarak gerçeklestirildi. skence gördügünü ifade ederek basvuran olguların belirli zaman dilimleri arasında hem sosyodemografik özellikleri hem de mevcut muayene bulguları, tanıları resmi kurumlar tarafından verilmis olan adli raporlar, tanıların iskenceyle iliskilendirilmesi ve bu özelliklerin zaman içindeki degisimi ve gelisimi incelenmistir. Olguların en yüksek oranda %39 ile 18-30 yasları arasında oldugu ve bunu %26 ile 31-40 yaslarının takip ettigi dikkati çekmektedir. Dogum yerlerine göre degerlendirildiginde çogunlugunun Güneydogu Anadolu ve Dogu Anadolu bölgesinden oldugu belirlenmistir. skence magdurları ile yapılan tüm çalısmalarda bu durum aynı olup, bu iki bölgede doganların toplam oranı %49 olarak bulunmustur. skence gören olguların I. grupta %89, II. grupta ise %77 oranında siyasal nedenlerle gözaltına alındıgı tespit edilmistir. Muayene özellikleri degerlendirildiginde tıbbi inceleme giderek daha detaylı yapılmakla birlikte yine de muayenenin optimal kosullara ulasmadıgı saptanmıstır. skence sonrası ilk bir ay içinde basvuran olguların kas ?iskelet sistemi sikayetlerinin ilk sırada yer aldıgı belirlenmistir. Bunu psikiyatri, nöroloji, ürogenital, ve sindirim sistemine ait sikayetler takip etmektedir. Çalısmada I. Grupta ilk bir ay içinde basvuran olgulara THV tarafından konulmus olan tanıların iskenceyle iliskilendirilmesine bakıldıgında bir ay sonrasında basvuran olgulara kıyasla iliskilendirmenin daha yüksek oranda yapılabildigi görülmüstür. Aynı durum II. Grup için de geçerli olup bu grupta iliskilendirilebilen olguların sayısında anlamlı bir artıs olmustur. Zaman içinde hekim muayeneleri iskence hakkında tıbbi bilgi, deneyim ve tanı koyma yöntemlerinin gün geçtikçe gelismesi nedeniyle daha titiz ve detaylı yapılmasına olanak saglamakta ve dolayısıyla iskence tanısını koymayı daha da kolaylastırmaktadır. Spesifik iskence yöntemlerine ait yardımcı testler ve görüntüleme tekniklerinin de gelismesi hekimlerin tanıya giden yolda daha da kararlı olmalarını saglayacaktır.
Özet (Çeviri)
Implementing of human rights and fundamental freedoms universally, indiscriminately and equally for all people is one of the basic purposes of our time. Though the torture is prohibited by legal regulations, it is still systematically implemented in the many regions of world. Physicians have important roles in studies to be performed for preventing torture. Diagnosing and documenting torture as well as treating physical and mental sequels occurring after torture are main responsibilities of physicians. In this study, the documents about people who applied to Istanbul Division of Turkey Human Rights Foundation (TIHV) declearing that they were tortured was investigated and by evaluating current data in our country about reporting for documenting the incident and examinations of people exposed to torture moving from this documents on, it is aimed in this study to discuss how the medical approaches should to be appropriate to international standards. The study was done by scanning of the files of 436 cases (Group I) applied to TIHV Istanbul Division in June 1996 ? 1999 June and the files of 317 cases (Group II) applied in 2002. Sociodemographic characteristics and current examination diagnoses, forensic reports given by official foundations, associating diagnoses with torture between particular time intervals of cases applied for being tortured, and changes and developments of these qualities within the course of time were examined. It is observed that cases are mostly between 18-30 years old as a rate of 39% followed by the second bigger group between 31-40 as a rate of 26%. When they are evaluated regarding to their birth places, it can be established that most of them were from Southeast Anatolia and Eastern Anatolia. The statistic was same in all studies done for torture victims and total rate of people born in these two regions were 49%. It was found that 89% of cases in 1st group and 77% cases in 2nd group were arrested due to political reasons. When examination qualities were evaluated, it was found that examinations did not reached optimal conditions though they were performed gradually more detailed. It was observed that cases applied within first month after torture had mostly muscleskeletal system complaints. Psychiatry, neurology, urogenital and digestive system complaints are the following problems. When diagnoses related with torture by TIHV for cases in 1st group applied within first month is reviewed in the study, it is seen that associating was at higher rate when compared with cases who applied after the first month of torture. It was same in the 2nd group and there was a significant increase in case count which can be associated. As the medical knowledge, experience and diagnosing methods about torture are developing day by day, it becomes easier to diagnose particularly and in a detailed way. Improvement of auxiliary tests and displaying techniques for specific torture methods will enable physicians to be more determined on the road going to the diagnosis.