Aşırı aktif mesane tanısı almış kadınlarda mesane günlüklerinin incelenmesi.
Examination of urinary diaries of women diagnosed with overactive bladder.
  1. Tez No: 229618
  2. Yazar: AYŞE ÇANKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMRAN YEŞİLTEPE OSKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Aşırı Aktif Mesane, Üriner Günlük Çizelgesi, Üriner İnkontinans, Üriner alışkanlık, Sıkışma Sendromu, Overactive bladder, Urinary diary, Urinary incontinence, Urinary habits, Urge İnkontinans
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu araştırma; aşırı aktif mesane tanısı olan kadınlarda üriner günlüklerini incelemek ve üriner bir şikayeti olmayan kadınlarla arasındaki farkları ortaya çıkarmak amacıyla yapılan, vaka- kontrol çalışmasıdır.22.03.2008- 22.09.2008 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Ürojinekoloji Ünitesine başvuran AAM sendromu tanısı konmuş, çalışmaya katılmayı kabul eden 40?60 yaş arası 150 AAM'li kadın, 40?60 yaş arası üriner bir şikayeti olmayan, çalışmaya katılmayı kabul eden hasta yakınlarından 150 kadın araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında; kadınların demografik ve genel sağlık özelliklerinin belirlemek için anket formu ve kadınların üriner alışkanlıklarını değerlendirmek için üriner günlük formu kullanılmış ve 3 gün süreyle doldurtulmuştur.AAM ve kontrol grubunu oluşturan kadınların yaş, öğrenim durumu, medeni durum, çalışma ve ekonomik durum, beden kitle indeksi, menopoz durumu, menopoz süresi, gebelik, doğum, düşük ve küretaj sayıları birbirine benzer bulunmuştur. Çalışmaya katılan AAM'li kadınların kontrol grubundaki kadınlara kıyasla üreme organ ameliyatı geçirme, kronik hastalık varlığı ve sürekli ilaç kullanma durumlarının daha yüksek oranlarda olduğu saptanmıştır.Çalışmaya katılan kadınların üriner günlük çizelgesinden elde edilen sonuçlar doğrultusunda AAM'si olan kadınların %99,3'ünün idrar kaçırma sorunu olduğu, aldıkları sıvı miktarı, diüretik etkili ve diüretik etkisi olmayan sıvı miktarı, 24 saatlik idrar yapma sayıları, gündüz ve gece idrar yapma sayılarının, kontrol grubunu oluşturan kadınlara göre daha yüksek olduğu saptanmıştır.Bu çalışma AAM sendromu olan kadınların üriner alışkanlıklarına ışık tutarak AAM sorunu olmayan kadınlarla arasındaki farkları ortaya koymuştur. Aynı zamanda AAM semptomlarının AAM'li kadınların üriner alışkanlıklarını ne kadar olumsuz etkilediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted as a case-control study for the purpose of examining urinary diaries of women with overactive bladder (OAB) and determining the differences between those women and women without urinary complaints.The research was conducted between March 22, 2008 and September 22, 2008, with 150 women who were women with OAB syndrome at Istanbul University Istanbul Medical Faculty Hospital?s Urogynecology Clinic, patients were between 40-60 years old and who agreed to participate in the study, and with 150 women who were relatives of patients who did not have urinary complaints and were between 40-60 years old and agreed to participate in the study. Research data were collected with a survey to determine women?s demographic and general health characteristics and a urinary diary form to assess women?s urinary habits on which the women recorded data for three days.The OAB and control group women?s characteristics were similar for mean age, educational status, marital status, employment and economic status, body mass index, menopause status, menopause duration, and number of pregnancies, childbirths, miscarriages and abortions. However the participating OAB women had higher rates of having had gynecologic surgery, presence of chronic illness, and continuously used medications than the control group women.According to data obtained from the urinary diaries of the women participating in the study it was determined that 99.3% of the OAB women had a problem with urine leakage and had higher rates of amount of fluid intake, fluid amount which was a diuretic effect and not a diuretic effect, number of voids in 24 hours, and daytime and nighttime number of voids than the control group women.This study showed light on the urinary habits of women with OAB syndrome and the differences in women without OAB. It also showed how negative the effects of OAB symptoms are on OAB women?s urinary habits.