Tam seramik materyallerin tekrarlanan fırınlamalar sonrası renk, kırılganlık, opasite ve mikrosertlik değişimleri
Color,opacity, fracture resistance and microhardness changes of all ceramics after repeated firings
- Tez No: 229645
- Danışmanlar: PROF. DR. ENDER KAZAZOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Tam seramik, tekrarlanan fırınlama, biaksiyal bükme direnci, mikrosertlik, opasite, renk değişimi, All ceramic, repeated firings, biaxial flexture strength, microhardness, opacity, color stability
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı; diş hekimliğinde sıkça kullanılan dört farklı tam seramik materyallerinden IPS Empress, Empress Estetik, Empress 2, E.max press `in tekrarlanan fırınlamalar sonrası renk, opasite, kırılganlık ve mikrosertlik değişimlerini incelemektir.Gereç ve Yöntem: Preslenebilen dört farklı seramik materyalleri, kendi üretici firma talimatları doğrultusunda preslenerek, 2.1mm kalınlığında, 15mm çapında disk numuneler elde edilmiştir. Numunelerin yüzey bitimleri 220, 320, 500, 600 ve 800 numara silikon karbit aşındırma kağıdı ile yapılmıştır. Yüzey bitim işleminin sonunda örneklerin kalınlığı 2mm'ye indirilmiştir. Her materyalden 10 numune içeren 5 grup oluşturularak, 1.grup pres sonrası 1 kez fırınlama, 2.grup pres sonrası 3 kez fırınlama, 3.grup pres sonrası 5 kez fırınlama, 4.grup pres sonrası 7 kez fırınlama , üretici firma talimatları doğrultusundaki fırınlama şartlarında yapılarak biaksiyal bükme testi (üç top üzerine piston) ve mikrosertlik testi uygulanmıştır. 5.grup ise pres sonrası ayrı ayrı 1, 3, 5 ve 7 kez fırınlanarak her fırınlama sonrası renk ve opasite değerleri spektofotometre cihazıyla ölçülmüştür.Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için NCSS 2007&PASS 2008 Statistical Software (Utah, USA) programı kullanılmıştır. Çalışma verileri değerlendirilirken niceliksel verilerin karşılaştırılmasında parametrelerin gruplar arası karşılaştırmalarında Oneway Anova testi ve farklılığa neden çıkan grubun tespitinde Tukey HDS testi kullanılmıştır. Tekrarlayan ölçümlerin analizinde Tekrarlayan Ölçümlerde Varyans Analizi ve farklılığa neden olan ölçümün paired sample t testi kullanılmıştır. Sonuçlar %95'lik güven aralığında, anlamlılık p0.05).Tekrarlanan fırınlamalar sonrası renk değişimi Empress 2'nin, tüm fırınlamalar arasında 1 ?E birimden büyük sonuçlar vermiştir. E.max Press ve Empress Esthetic'in tekrarlanan fırınlamalar sonrası renk değişiminin tamamı 2 ?E birimden düşük bulunmuştur. IPS Empress'in tekrarlanan fırınlamalarında renk değişimi 1 ve 3. fırınlamalar (?E 0,05).Sertlik değerleri arasında IPS Empress en yüksek sertlik değerini göstermiş olup onu Empress Esthetic, Empress 2, E.Max Press takip etmiştir. (1.fırınlama sonrası: E.max Press:549,96; Empress 2:553,50; IPS Empress:629,05;Empress Esthetic:579,90)
Özet (Çeviri)
Color, Opasity, Fracture Resistance And Microhardness Changes Of All Ceramics After Repeated FiringsPurpose: The purpose of this study is to evaluate the color, opacity, fracture resistance and microhardness changes of four different press all-ceramics; E.max Press, Empress 2, IPS Empress, Empress Esthetic after repeated fırings.Material and Method: The ceramic disk specimens which have 2.1 mm thickness and 15 mm radius were prepared by using four different press all-ceramic materials, according to the manufacturer's insructions. The specimen surfaces were wet ground with 220-, 320-, 500-, 600- and 800- grit silicone carbide paper on a grinding device. After grinding thickness of the specimens were reduced to 2 mm. All materials have 5 groups (n=10). Group 1; pressed and 1 time fıred, group 2; pressed and 3 times fıred, group 3 pressed and 5 times fıred, group 4 pressed and 7 times fıred specimens. The biaxial flexture test (piston on three ball, ISO 6872) was then used to measure their flexural strength. Group 5; pressed and fıred 1,3,5,7 times and in each fıring periods color and opacity test were measured using a spectrophotometer.The evaIuatian of the data were performed by the NCSS 2007&PASS 2008 Statistical Software (Utah, USA) statistic program. The evaIuatian of the quantative data and comparison between groups were performed by Oneway Anova test, and Tukey HDS test was used for the group which causes discrepancy. Anova test (repeated measurements variance analysis) was used for the repeated measurement?s analysis and paired sample t test was used for the group which causes discrepancy (p0.05).Color changes of Empress 2 between repeated firings was higher than 1 ?E unit. E. max Press and Empress Esthetic is lower than 2 ?E unit. For IPS Empress excluding the color change between 1. And 3. Firing (?E 0.05).According to the microhardness test results; IPS Empress show higher value, and others were Empress Esthetic, Empress 2, E.max Press follow the IPS Empress. (After first firing: E.max Press:549,96; Empress 2:553,50; IPS Empress:629,05; Empress Esthetic:579,90)