Tam seramik sistemlerde tekrarlanan fırınlama işlemlerinin etkisinin densitometrik analizi ve R-RAY floresans (XRF) ile değerlendirilmesi
The evaluation of the effects of repeated firings on the all-ceramic systems by densitometric analysis and X-RAY fluorescence (XRF)
- Tez No: 334132
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN DERYA ÖZTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental tam seramikler, radyoopasite, densitometrik analiz, XRF
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmanın amacı, tekrarlanan fırınlama uygulamalarına bağlı tam seramik sistemlerde oluşan değişikliklerin densitometrik analizi ve XRF ile incelenmesidir. Bu çalışmada, IPS e-max press ve zirkonyum oksit tam seramikler olmak üzere iki farklı tam seramik materyali kullanılmıştır. Her tam seramik grubu 6 alt gruba ayrılmıştır. Bu alt gruplar 10 adet örnekten meydana gelip toplam 120 adet tam seramik örnek hazırlanmıştır.IPS e-max press tam seramikler ve zirkonyum oksit tam seramikler için 6 tane alt grup oluşturulmuştur. Bu gruplar; kontrol grubu, 1 kez fırınlanan, 3 kez fırınlanan, 5 kez fırınlanan, 7 kez fırınlanan ve 9 kez fırınlanan gruplardan oluşmaktadır. Her bir gruptan dental radyograflar alınmıştır. Bu filmler üzerine 10?ar adet örnek, 1,0 mm?lik diş kesiti ve 12 basamaklı alüminyum step-wedge yerleştirilmiş ve x-ışınlamaları yapılmıştır. Toplam 12 adet radyografın densitometrik analizi Densonorm 21i densitometre cihazı ile yapılmıştır.Elde edilen veriler istatistiksel olarak ANOVA ve LSD test istatistiği ile değerlendirilmiştir. İstatistiksel değerlendirmeler sonucunda; tam seramik sistemlerin radyoopasite değerleri fırınlama sayısı arttıkça azalmıştır. Böylece daha radyoopak bir karakter kazandığı sonucuna varılmıştır. Ancak restorasyonların radyografik olarak izlenebilmesi için radyoopasite değerlerinin mineye eşdeğer veya mineden çok az yüksek radyoopasite değerine sahip olması gerektiği bildirilmiştir.XRF analizi sonuçları göstermiştir ki; her iki tam seramik sistemde de metal oksitleri oluşturan Fe, Bi, Ca, Cr, Co, Cu, Ga, Ge, As, Se, Cs, Hf, Pb, Sr, Br, Rb, Y ve Ta elementlerinin tekrarlanan fırınlamalar sonucunda yapı içerisindeki değerleri değişmiş ve kısmen yapıdan uzaklaşmıştır. Densitometrik analiz ve XRF analizi sonuçlarına göre, 110tekrarlanan fırınlama işlemlerinin tam seramikler üzerindeki etkileri klinisyenler tarafından göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the changes that occured in all-ceramic systems depending on repeated firing procedures by densitometric analysis and XRF. The two different all-ceramic system materials used in this study. The one is the IPS emax press all-ceramic systems and the other one is zirconium oxide all-ceramic systems. Each group consists of 6 sub-groups and every sub-group consists of 10 samples prepared in a total of 120 full-ceramic samples.IPS e-max press all-ceramic systems and zirconium oxide all-ceramic systems with 6 sub-groups were created. These groups; the control group, 1 time firing, 3 times firing, 5 times firing, 7 times firing and 9 times firings. Dental radiographs were taken from each group. On these dental films 10 all-ceramics samples, 1,0 mm cross-section of tooth and 12 digit aluminum step-wedge was placed and exposed. The densitometric analysis of radiographs of 12 were made with Densonorm 21i densitometer.The data obtained were statistically analyzed by ANOVA and LSD test. At the end of statistical analysis; radiopacity values of all-ceramic systems decreased when the number of firings were increased. In other words, it was concluded that all ceramic samples became more radiolucent. However, it was reported that to observe restorations radiographically, radiopacity values of restorations should be equivalent to enamel or slightly high.The results of XRF analysis has shown that; at the end of repeated firings the Fe, Bi, Ca, Cr, Co, Cu, Ga, Ge, As, Se, Cs, Hf, Pb, Sr, Br, Rb, Y and Ta elements that generate metal oxides have varied and moved away from the structure in both of all-ceramic systems. According to densitometric and XRF analysis results, the effects of repeated firing procedures on all-ceramic systems should be considered by clinicians.