Böbrek transplantasyonu sonrası huzursuz bacak sendromu sıklığı ve uyku kalitesi ile ilişkisi
After kidney transplant surgerry in a relationship between sleep quality and restless legs syndrome
- Tez No: 229759
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE DEMİRTÜRK, DOÇ. DR. SERAP DEMİR, DOÇ. DR. TÜLAY KÖKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nefroloji, Nursing, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Böbrek transplantasyonu, Huzursuz bacak sendromu, Uyku kalitesi, Kidney Transplantation, Restless legs syndrome, Sleep quality
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Araştırma, hastaya huzursuz bacak sendromu (HBS) semptomları sorgulanarak HBS sıklığını saptamak ve hastaların uyku kalitesi ile huzursuz bacak sendromunun ilişkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Bu araştırma Antalya il merkezinde bulunan Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Eğitim,Araştırma ve Uygulama Merkezinde tedavi gören 229 hasta üzerinde yapılmıştır. Örneklem grubunu, anket formunu doldurarak araştırmaya gönüllü olarak katılan böbrek transplantasyonu geçirmiş hastalar oluşturmaktadır.Araştırmada veri toplama aracı olarak hastaların demografik özelliklerini içeren 22 soruluk form, 4 sorudan oluşan huzursuz bacak sendromu anketi ve pittsburg uyku kalitesi anketi kullanılmıştır. Araştırmada anket sorularına ilişkin elde edilen veriler , `t testi' , `varsayılan analizi' testleri kullanılarak değerlendirilmiştir.Araştırma sonuçlarına göre hastaların 79'unda huzursuz bacak sendromu, 144 hastada uyku kalitesi skoru düşük olarak saptanmıştırBöbrek transplantasyonu olan hastalardaki huzursuz bacak sendromu sıklığı %34,5 olup, uyku kalitelerinin yüksek oranda bozuk olduğu anlaşılmıştır. Huzursuz bacak sendromlu hastalarda uyku kalitesi daha da kötüleşmektedir. Bu nedenle nakil hastalarında HBS sorgulaması daha sık yapılmalı ve uyku kalitesini düzeltmeye yönelik çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to assess patient restless legs syndrome frequency and in a relationship between sleep quality and restless legs syndrome with restless legs syndrome?s symptom by asking to patient. The study was designed on randomized selected 229 patients of which to be treated at Akdeniz University Hospital Transplantation Education, Research and Practice Center in Antalya. Sample group is consisting of patients who undergo a kidney transplantation joined voluntary to this study by using specially formed questionnaireIn this study; 22 questions are formed with the inclusion of patients? demographic specialty, restless legs syndrome questionnaire is formed 4 questions and pitssburg sleep quality questionnaire as using data collection means. The obtaining data collections were estimated by using ?t-test? and ?default analysisResults of the study 79 patients have restless legs syndrome and 144 patients? sleep quality score low were determinedRestless legs syndrome frequency of patients who were a kidney transplant is %34, their sleep quality is in bad order highly. Patients? with restless legs syndrome sleep quality are going to be worse. So that, questioning of HBS frequently must be done and sleep quality intended for improving studies should be done for patients with a kidney transplant.