Çok ilaca dirençli Mycobacterium Tuberculosis kökenlerinde artmış ilaç direncinin belirlenmesi
Determination of extensive drug resistance in multi drug resistant Mycobacterium Tuberculosis strains
- Tez No: 229765
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ ÇAVUŞOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: ÇİD-TB, AİD-TB, Mycobacterium tuberculosis, siprofloksasin, ofloksasin, amikasin, kanamisin, 7H10 agar proporsiyon, MDR-TB, XDR-TB, Mycobacterium tuberculosis, ciprofloxacin, ofloxacin, amikacin, kanamicin, 7H10 agar proportion
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: AİD-TB terimi ilk olarak 2006 yılının mart ayında CDC tarafından tanımlanmıştır. AİD-TB olgularında morbidite ve mortalitede önemli artışlar olmaktadır. Dünyada, ÇİD-TB olguları içinde AİD-TB olgu oranı %4-20 arasında değişmektedir. Tedavideki güçlüklerin yanısıra, bir AİD-TB hastasının maliyeti ortalama ÇİD-TB hastasının maliyetinin yaklaşık iki katıdır. AİD-TB'nin kaynağı, kontrolsüz duyarlı tüberküloz enfeksiyonu olduğundan, AİD-TB'nin kontrolünde erken tanı ve etkin tüberküloz tedavisi yatmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden toplanan ÇİD M.tuberculosis kökenlerinde AİD oranının belirlenmesi amaçlanmıştır.Gereç ve yöntem: Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden soyutlanan 68, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Mikobakteriyoloji laboratuvarı'ndan izole edilen 30, toplam 98 ÇİD M.tuberculosis kökeninde Middlebrook 7H10 agar proporsiyon yöntemiyle KA, AK, CIP ve OFX duyarlılığı araştırlıdı. CLSI'nın önerileri doğrultusunda KA ve AK için 5 ?g/ml, CIP ve OFX için 2 ?g/ml kritik konsantrasyonları kullanıldı.Bulgular: Çalışmaya alınan toplam 98 ÇİD M.tuberculosis kökenlerinde AİD saptanmadı. Buna karşın, beşi (%5.1) CIP ve OFX, dördü (%4.1) AK'ya olmak üzere toplam dokuz kökende direnç saptanırken, 98 ÇİD M.tuberculosis kökeninde KA direnci saptanmadı.Sonuç: Türkiye'de farklı yöntemlerin kullanıldığı kısıtlı sayıda ÇİD M.tuberculosis kökeniyle yapılan çalışmalarda elde edilen sonuçlara benzer şekilde bu araştırmada da AİD M.tuberculosis kökeni saptanmamıştır. Buna karşın, gerçek direnç oranlarının saptanabilmesi için Türkiye'nin tüm bölgelerinden toplanan kökenlerde standart bir yöntemle ikinci seçenek ilaçlara karşı direnç profilleri belirlenmelidir. Dünyanın çeşitli bölgelerinde ÇİD M.tuberculosis kökenlerinde KA ve AK direncinin birlikte araştırlıdığı çalışmalarda AK direnci KA direncinden daha yüksek veya eşit oranlarda saptanırken, bu araştırmada KA'ya dirençli dört ÇİD M.tuberculosis kökeninde AK direnci saptanmamıştır. Bunun nedeni, klinik anlamı ve mekanizması moleküler tekniklerin kullanıldığı daha kapsamlı bir çalışmayla araştırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objectives: The term XDR-TB was defined in March 2006 by CDC. There has been considerable increase in morbidity and mortality in XDR-TB cases. In the world among the MDR-TB cases, XDR-TB cases are between 4 to 20%. Besides the difficulties in treatments, the cost of a patient with XDR-TB is nearly as twice as the cost of a patient with MDR-TB. Since XDR-TB results from uncontrolled susceptible tuberculosis infection, for the control of XDR-TB, early diagnosis and effective treatment is essential. The aim of this study is to determine the proportions of XDR M.tuberculosis strains in MDR M.tuberculosis strains collected from different regions of Turkey.Materials and Methods: A total number of 98 MDR M.tuberculosis strains which consist of 68 strains isolated from different regions of Turkey and 30 strains isolated from the micobacteriology laboratory of Ege University Medical Faculty Clinical Microbiology Department were studied for KA, AK, CIP and OFX suscetibility by using Middlebrook 7H10 agar proportion method. Considering the suggestions of CLSI, critical concentration of 5 ?g/ml was used for KA and AK and that of 2 ?g/ml was used for CIP and OFX.Results: Among the 98 MDR M.tuberculosis strains studied, no XDR M.tuberculosis strain was determined. Of 98 MDR M.tuberculosis strains nine were found to be resistant to CIP, OFX and AK, which five were resistant to CIP and OFX (5.1%) and four were resistant to (4.1%) to AK. KA resistance was not determined in 98 MDR M.tuberculosis isolates.Conclusion: Similar to the results of limited studies carried on with MDR M.tuberculosis strains using different methods in Turkey, no XDR M.tuberculosis strain was determined in this study. However, to be able to determine definite resistance proportions, resistance profile to second line drugs should be determined in strains isolated from all regions of Turkey by a standart method. In this study no AK resistance was determined in four MDR M.tuberculosis strains that were resistant to KA, although in the the studies from different areas of the world AK resistance was found to be equal or higher than KA resistance. The reason of this phenomena, clinical meaning and mechanism should be researched by a more extensive study including molecular techniques.