Trabekülektomi cerrahisi sonrasında korneal refraktif değişiklikler
Corneal refractive changes after trabeculectomy
  1. Tez No: 229778
  2. Yazar: HÜSEYİN MAYALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESİN FATMA BAŞER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Astigmatizma, keratometre, trabekülektomi, topografi, Astigmatism, keratometer, trabeculectomy, topography
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Trabekülektomi limbus ve anterior sklerayı içerdiğinden postoperatif dönemde korneal kurvatür etkilenebilmektedir. Bu çalışmanın amacı trabekülektomi ameliyatı sonrası korneada meydana gelen kırıcılık değişimlerini değerlendirmektir.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 37 hastanın 41 gözü dahil edildi. Kontrollere gelmeyen ve kaliteli ölçüm alınamayan olgulara ait 8 göz çalışma dışında bırakıldı. Derin sklerektomi ve trabekülektomi cerrahisi kombine olarak yapılan 11 hastanın 12 gözü çalışma dışında bırakılmıştır. Böylece çalışma 18 hastanın 21 gözü ile tamamlandı. Ameliyat öncesi dönemde ve ameliyat sonrası 1. hafta, 1.,3. ve 6. aylarda keratometrik ve topografik ölçümler tüm olgulardan alınıp kayıt edildi. Bu ölçümler esas alınarak preoperatif ve postoperatif mutlak astigmatizma değerleri, indüklenmiş astigmatizma değerleri ve astigmatizmanın yaraya uygun bileşenleri belirlendi. Vektöz analizi Eğrilmez`in ?Astigmatizma Analizinde Vektöryel Analiz Programı? ile gerçekleştirildi..Bulgular: Keratometrik olarak mutlak astigmatizma preoperatif dönemde, 1. hafta, 1. ay, 3. ay ve 6 ayda sırasıyla 0.86±0.85 , 1.33±1.18, 0.88±0.63, 0.79±0.59, 0.77±0.58 D. olarak belirlendi. Aynı periyodlarda topografik olarak mutlak astigmatizma sırasıyla 0.92±0.59, 2.29±2.36, 1.39±1.30, 1.17±0.80 ve 0.82±0.54 D. olarak bulundu. İndüklenmiş astigmatizma ise postoperatif 1.hafta, 1. 3. ve 6.aylarda keratometrik olarak 1.52±1.80, 1.19±1.15, 1.08±1.13 ve 1.12±1.12 D olarak, topografik olarak da 2.23±2.44, 1.60±1.24, 1.40±1.03 ve 1.17±0.79 D olarak belirlendi. Trabekülektomi ile keratometrik olarak gözlerin %75'inde, topografik olarak %56'sında yaraya uygun türde astigmatizma oluşmuştur.Sonuçlar: Trabekülektomi cerrahisi erken postoperatif dönemde, özellikle en belirgin olarak 1. haftada olmak üzere, yaraya uygun türde astigmatizmaya yol açmaktadır. Cerrahinin indüklediği bu astigmatizma muhtemelen sütürlerin gevşemesiyle giderek azalmakta, ve 6. aya doğru preoperatif astigmatizmaya benzemektedir. Bu astigmatik değişimler topografik olarak daha belirgin olarak ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Trabeculectomy can alter corneal curvature during the postoperative course since the surgery involves the limbus and anterior sclera. The aim of this study is to assess refractive changes occuring in the cornea after trabeculectomy surgery.Materials and Methods: Forty-one eyes of 37 patients were inculuded in the study. Eight eyes of patients who have not attended examinations or in whom sufficient quality images could not be obtained were excluded from the study. Twelve eye of eleven patients the whom were operated as trabeculectomy combined with deep sclerectomyprosedures excluded from the study. Hence the study was completed with 21 eyes of 18 patients. Keratometric and topographic mesaurements were obtained and recorded preoperatively and at 1. week, 1., 3. and 6. moths postoperatively. Taking these mesaurements into account, preoperative and postoperative absolute astigmatism values, induced astigmatism values and with the wound components of astigmatism were determined. Vector analysis was performed utilizing Eğrilmez?s ?Vector Analysis Program for the Analysis of Astigmatism? Findings: Absolute astigmatism during the preoperative period, 1. week, 1., 3. and 6. months were determined as 0.86±0.85, 1.33±1.18, 0.88±0.63, 0.79±0.59 and, 0.77±0.58 D., in order. During these same periods topographical absolute astigmatism was found as 0.92±0.59, 2.29±2.36, 1.39±1.30, 1.17±0.80 and 0.82±0.54 D., respectively. Induced astigmatism determined with the keratometer was 1.52±1.80, 1.19±1.15, 1.08±1.13 and 1.12±1.12 D at 1. week, 1.,3. and 6. months. Topographically these valus were 2.23±2.44, 1.60±1.24, 1.40±1.03 and 1.17±0.79 D, in order. With the wound type astigmatism occured in 75% of eyes with topography, and 56% of eyes with keratometer.Conclusions: Trabeculectomy surgery leads to with the wound type astigmatism during the early postoperative period, most conspiciously at 1.week. This induced astigmatism induced by the surgery probably decreases with the loosening of the sutures, and becomes similar to preoperative astigmatism towards the 6. month. These astigmatic changes occur more evident with topography