Psödoeksfolyasyon sendromlu gözlerde biyometrik değişiklikler
The biometric changes in eyes with pseudoexfoliation syndrome
  1. Tez No: 229779
  2. Yazar: YUSUF ZİYA KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP GÖKTUĞ SEYMENOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Psödoeksfolyasyon, A-mod biyometri, fenilefrin, Pseudoexfoliation, A-scan biometry, phenylephrine
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZETAmaç: Psödoeksfolyasyon sendromlu (PES) gözlerde meydana gelen değişikliklerin biyometrik değerlere yansıyabileceği noktasından hareketle çalışmamızı planladık. Kliniğimizde, PES'li olan ve olmayan sağlıklı gözlerdeki biyometrik değişiklikleri, pupiller dilatasyon yapılmadan ve fenilefrin ile dilatasyon yapıldıktan sonra araştırdık.Gereç ve Yöntem: Çalışma kapsamına, Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı polikliniğine başvuran ve muayenelerinde, pupilla dilatasyonu yapılmadan önce belirgin olarak izlenebilen bilateral PES'li 50 hastanın sağ gözleri alındı. Kontrol grubu olarak da rutin oftalmolojik muayenelerinde PES izlenmeyen 50 hastanın sağ gözleri incelendi. Topikal anestezi ardından hastalara dik ve supin pozisyonda olmak üzere ultrasonografik A-mod biyometri uygulandı.Her pozisyonda üçer defa yapılan ölçümler, fenilefrin uygulaması sonrası aynı şekilde tekrarlandı. Biyometrik değerlerin ortalamaları karşılaştırıldı.Bulgular: PES'li grupta 27 erkek (%54.00) ve 23 kadın (%46.00), Kontrol grubunda ise 19 erkek (%38.00) ve 31 kadın (%62.00) bulunmaktaydı. Ortalama yaş PES'li grupta 69.08 ± 5.58 (60-80) yıl, kontrol grubunda 67.44 ± 3.93 (59-77) yıl olarak hesaplandı. İki grup arasında yaş ortalaması açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamaktaydı (p=0.093). Dilatasyon öncesi PES'li grubun dik pozisyonda ortalama ön kamara derinliği (ÖKD) 2.93±0.28 mm iken, supin pozisyonda 3.03±0.25 mm ölçülmüştür. Aynı değer kontrol grubunda dik pozisyonda 3.15±0.26 mm iken supin pozisyonda 3.25±0.26 mm ölçülmüştür. ÖKD hem dik hem de supin pozisyonda PES'li grupta daha sığ olarak bulunmuştur ve bu fark istatistiksel olarak anlamlıdır ( dik p=0.0001, supin p=0.0001). Supin pozisyonda oluşan ÖKD derinleşmesi her iki grupta da istatistiksel olarak anlamlıdır (PES p=0.0001, kontrol p=0.0001). Aksiyel uzunluk (AU) ve lens kalınlığı (LK) açısından iki grup arasında fark izlenmemiştir. Fenilefrin uygulandıktan sonra oluşan değişimler uygulama öncesi değerlerle aynı bulunmuştur.Sonuçlar: PES'li gözlerde özellikle ÖKD sığ olarak izlenmektedir. Baş pozisyonuna göre oluşan değişiklikler kontrol grubu ile aynıdır. Gözde oluşan biyometrik değişiklikler fenilefrinden etkilenmemektedir. Özellikle PES'li gözlerde ortaya çıkan zolüller zayıflık, göz içi cerrrahi sırasında komplikasyonlara neden olmaktadır. Çalışmamızda ortaya çıkan PES'li gözlerdeki ÖKD sığlığının, bu gözlerde mevcut bulunan komplikasyon oluşma eğilimini arttıracağını düşünmekteyiz. Ayrıca fenilefrinin biyometrik değerlere etki etmemesi, operasyon öncesi bulunan ÖKD değerinin operasyon sırasında da aynen korunabileceğini, böylece intraoperatif komplikasyon riskini azaltabileceğini düşündürtmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To investigate the biometric changes in eyes with pseudoexfoliation syndrome (PES) in comparison to healthy control eyes with and without pupillary dilatation using phenylephrine topical drops.Material and Methods: Fifty eyes of 50 patients with PES whose pseudoexfoliative material was clearly visible without pupillary dilatation were included in the study. Also 50 eyes of 50 healthy subjects in which pseudoexfoliative material was not seen in routine ophthalmologic examination were included as control group. A-mode ultrasonographic biometry was performed to the patients in supine and upright positions under topical anesthesia.Ultrasonographic measurements were performed 3 times in both positions and they were repeated after phenylephrine topical drops. The median of the biometric measurements were compared.Results: There were 27 male (%54.00) and 23 (%46.00) female in PES group, 19 male (%38.00) and 31 female (%62.00) in the control group.The mean age was 69.08±5.58 (60-80) years in the PES group, 67.44±3.93 (59-77) years in the control group. There was no significant difference between two groups according to age (p=0.093). the mean anterior chamber depth (ACD) in upright position before the pupillary dilatation was 2.93±0.28 mm in PES group, while it was 3.24±0.26mm in supine position. ACD was found to be flat in both positions in PES group and this was statistically significant (upright p=0.0001, supine p=0.0001). ACD deepening in supin position was significant in both groups. (PES p=0.0001, control p=0.0001). There was no difference between the two groups according to the axial length (AL) and lens thickness (LT). The values were both same before and after the pupillary dilatation.Conclusion: ACD is found to be flat especially in the PES group. The changes in the measured values according to the head positions were found to be same with the control group. The pupillary dilatation does not affect the biometric measurements. The zonular weakness in particularly pseudoexfoliative eyes causes complications in ophthalmic surgery. We think that the ACD flatness in pseudoexfoliative eyes which our study reveals will increase the complication rate. The facts that pupillary dilatation does not affect biometric measurements and that the ACD values before the operation can be maintained during the operation, reveal that intraoperative complication risk might decrease.