Leiomyom ve leiomyosarkomda vasküler endotelial growth (VEGF) faktör ve reseptörünün (VEGF-R) rolü
The role of vascular endothelial growth factor(VEGF) and receptor in leiomyoma and leiomyosarcoma
- Tez No: 229781
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ORUÇ KOLTAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: VEGF, VEGF-R, Leiomyom, VEGF, VEGF-R, Leiomyoma
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Büyük myom, küçük myom ve leiomyosarkom'lu olgularda immunohistokimyasal olarak VEGF ve VEGF-R'ünün expresyonu karşılaştırılarak VEGF ve VEGF-R'ünün myom gelişimi, büyümesi ve leiomyosarkom oluşumundaki önemi araştırılmıştırGereç ve Yöntem: Celal Bayar Üniversitesi Patoloji Anabilim Dalı arşivinde yer alan 2007-2008'de tanı almış çapı 10 cm.'den küçük 40 adet ve çapı 10.cm'den büyük 11 adet leiomyom ile 2005 yılında tanı almış 2 adet leiomyosarkom ele alındı. Ayrıca 19 adet leiomyom nodülüne komşu normal myometrium dokusu ve 6 adet olağan myometrium dokusu çalışmada yer aldı. Seçilen tüm bloklara VEGF ve VEGF-R immunohistokimyasal boyaları uygulandı. Boyanmanın yoğunluğu ve dağılımı göz önüne alınarak derecelendirme yapıldı. Endometrial bezlerin luminal yüzlerindeki boyanma; boyanmamış olanlar 0 (negatif), hafif olanlar 1 (hafif), orta derece olanlar 2(orta), daha güçlü olanlar 3 (güçlü) olarak adlandırıldıBulgular: Myom boyutu ile VEGF ve VEGF-R immunohistokimyasal boyaması ve leiomyom, ona komşu normal myometrium ve olağan myometrium VEGF ve VEGF-R immunohistokimyasal boyaması açısından istatiksel anlamda bir fark tespit edilmedi (P>0.05). Leiomyosarkom olguları sayıca yetersiz olduğundan istatiksel değerlendirme yapılamadı ancak hücre stoplazmasında VEGF ve VEGF-R' ü varlığı gösterildiSonuç: Myom oluşumu ve büyümesinde tek bir faktörün etkili olmadığını, myometriumun leiomyoma dönüşümünün normal myometriumun somatik mutasyonları ve lokal büyüme faktörleri ile seks steroidlerinin karmaşık ilşkileri sonucunda geliştiğini düşündürmektedir
Özet (Çeviri)
Objective : To determine the role of VEGF and VEGF-R expression in formation, growth of small, large myomas and leiomyosarcomas using immunohistochemical methodMaterials and Methods: 40 small leiomyomas( small than 10 cm diamater), 10 large leiomyomas (large than 10 cm) and 2 leiomyosarcomas were chosen from the archieve of Celal Bayar University Pathology department for comparision 19 samples of myometrium adjecent to leiomyom nodules and 6 normal samples were also examined. VEGF and VEGF-R expression was assesed using immunohistochemistry method. The interpretation of immunohistochemical staining was expressed as follows: 0 ( no staining), 1 (mild positive),2 (moderate positive), 3 (strong positiveResults : There were no statistically significant relationship between myoma size, leiomyoma and normal myometrium(p>0.05). Due to small number of leiomyosarcomas, 2 samples weren?t taken in to account. But significant VEGF and VEGF-R expression detected in cytoplasmasConclusion : Our study showed that, there are more than one factor, take role in forming growing leiomyomas. Recent studies showed that transformation of myometrium to leiomyoma may be related to complex relationship between somatic mutations of myometrium, local growth factors and sex steroids