Benign histerektomi operasyonu geçiren hastaların preoperatif ve postoperatif endometrial biyopsi sonuçlarının uyumunun değerlendirilmesi
Evaluation of the consistency of preoperative and postoperative endometrial biopsy results of patients undergoing benign hysterectomy operation
- Tez No: 734258
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ YÜCEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometrial biyopsi histerektomi, benign, Endometrial biopsy hysterectomy, benign
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Giriş ve Amaç: Sezaryenden sonra en sık yapılan jinekolojik operasyon olan histerektominin geniş endikasyon seçenekleri mevcuttur ve farklı yöntemlerle uygulanması günümüzde pratik hale gelmiştir. Endometrial biyopsinin gerekliliği ve yeterliliği konusunda literatürde farklı çalışmalar vardır. Amacımız benign endikasyonlarla histerektomi planlanan hastaların preoperatif endometrial biyopsisini, postoperatif nihai patoloji sonucu ile uyumunu araştırmak ve literatüre katkı sunmaktır. Gereç ve Yöntem: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde 2017-2021 tarihleri arasında benign endikasyonlar ile histerektomi olmuş hastaların dosyaları elektronik sistemden taranarak retrospektif bir çalışma tasarlandı. 1086 hastanın verileri elektronik sistemde incelendi. Benign endikasyonlar nedeniyle histerektomi olmuş preoperatif biyopsisi benign olan, biyopsisi hastanemizde yapılan hastalar çalışmaya dahil edilerek preoperatif biyopsisi olmayan, sistemde eksik bilgisi olan, preoperatif biyopsisi premalign veya malign saptanan, postpartum ve molar gebeliğe bağlı histerektomi operasyonu olan ve başka sistemlere ait malignitesi olan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Pipelle, D&C, karman kanül ve histereskopik endometrial biyopsi yöntemleri ayrımı yapılmadı. Abdominal, laparoskopik ve vajinal histerektomi yöntemleri dahil edildi. Bulgular: Elektronik sistemde taranan 1086 hastanın, çalışma kriterlerine uymayan hastaların çıkarılması sonucu 934 hasta verileri istatistiğe dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş ortalamaları 49,8±7,4 (Medyan: 48, Minimum: 34, Maksimum: 80) yıl idi. Gravida ortalaması 3,6±1,8 (Medyan: 3, Minimum: 0, Maksimum: 14), Parite ortalamasının ise 3,2±1,6 (Medyan: 3, Minimum: 0, Maksimum: 12) olduğu tespit edildi. Hastaların 241 (%25,8)'i premenapozal, 693 (%74,2)'ü postmenapozaldi. Çalışmada yer alan hastalardan 559 (%59,9)'una total abdominal histerektomi, 231 (%24,7)'ine laparoskopik, 144 (%15,4)'üne ise vajinal operasyon uygulandığı belirlendi. Hastaların en sık başvuru nedenleri sırasıyla; 559 (%59,9)'unda 'kanama', 170 (%18,2)'inde 'sarkma', 167 (%17,9)'sinde 'ağrı', 38 (%4,1)'inde ise 'baskı' şikayetlerinin olduğu tespit edildi. Çalışmadaki 934 hastanın 65'inde preoperatif endometrial biyopsisinde polip saptandı. Preoperatif biyopsisi polip olan kanama şikâyeti olsun veya olmasın, premanapoz ve postmenapoz hastaların postoperatif nihai patoloji sonucunda 65 hastada eşlik eden premalign veya malign sonuca rastlanmadı. Postoperatif patoloji sonuçları benign olan hastaların histerektomi endikasyonları ise; 285 (%31,0)'inde anormal uterin kanama, 195 (%21,2)'inde leimyom, 3 (%0,3)'ünde Endometriozis, 6 (%0,7)'sında tubaoveryan abse, 246 (%26,7)'sında anormal uterin kanama ile leiomyom, 16 (%1,7)'sında adneksiyel kitle, 169 (%18,4)'unda ise uterin prolapsus endikasyonları tespit edildi. Postoperatif patoloji sonuçları ise 920 (%98,5) hastada benign; 4 (%0,4) hastada malign, 7 (%0,7) hastada atipisiz hiperplazi (basit atipisiz hiperplazi, kompleks atipisiz hiperplazi) 3 (%0,3) hastada ise atipli hiperplazi (kompleks atipisiz hiperplazi) olarak tespit edildi. Postmenapozal kanaması olan 382 hastanın postoperatif patoloji sonuçları ise 18 (%4,7)'si polip, 4 (%1)'i atipisiz hiperplazi, 2 (%0,5)'ü atipili hiperplazi olarak saptanmış, kanama şikâyeti olan postmenapozal hastalarda malign sonuç saptanmamıştır. Postoperatif patoloji sonucu malign olarak sonuçlanan 4 malign sonuç ise 2 endometrium ca, 2 leiomyosarkomdu. Çalışmamız verilerine göre preoperatif endometrial örnekleme, endometrial maligniteleri saptamadaki spesifitesi %98,7 oranında sonuçlanmıştır. Sonuç: Benign endikasyonlar ile planlanan hastaların değerlendirilmesi hastaya göre olması gerektiğini, benign endikasyonla histerektomi planlanan her hastada endometrial biyopsinin gereksiz iş gücü kaybı, maliyet, komplikasyon ve zaman kaybı olabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Entry and Purpose: Hysterectomy, which is the most frequently performed gynecological operation after cesarean section, has wide indication options and its application with different methods has become practical today. There are different studies in the literature on the necessity and adequacy of endometrial biopsy. Our aim is to investigate the preoperative endometrial biopsy of patients who were planned for hysterectomy with benign indications, and to contribute to the literature, and its compatibility with the final postoperative pathology result. Material and Method: A retrospective study was designed by scanning the files of patients who had hysterectomy with benign indications between 2017-2021 in Adana City Training and Research Hospital, Gynecology and Obstetrics Clinic, by scanning the electronic system. The data of 1086 patients were analyzed in the electronic system. Patients who had hysterectomy due to benign indications, whose preoperative biopsy was benign, whose biopsy was performed in our hospital were included in the study and who did not have a preoperative biopsy, who had insufficient information in the system, whose preoperative biopsy was found to be premalignant or malignant, who underwent hysterectomy due to postpartum and molar pregnancy, and who had malignancies from other systems were included in the study. was not done. Pipelle, D&C, karman cannula and hysterescopic endometrial biopsy methods were not differentiated. Abdominal, laparoscopic and vaginal hysterectomy methods were included. Results: As a result of the exclusion of 1086 patients scanned in the electronic system and patients who did not meet the study criteria, 934 patient data were included in the statistics. The mean age of the patients included in the study was 49.8±7.4 (Median: 48, Minimum: 34, Maximum: 80) years. Gravida mean was 3.6±1.8 (Median: 3, Minimum: 0, Maximum: 14), while the mean of parity was 3.2±1.6 (Median: 3, Minimum: 0, Maximum: 12). 241 (25.8%) of the patients were premenopausal and 693 (74.2%) were postmenopausal. It was determined that 559 (59.9%) of the patients in the study underwent total abdominal hysterectomy, 231 (24.7%) laparoscopic and 144 (15.4%) vaginal operations. The most common reasons for patients to apply are respectively; 'bleeding' in 559 (59.9%), 'sagging' in 170 (18.2%), 'pain' in 167 (17.9%), and 'pain' in 38 (4.1%) pressure complaints were detected. Polyps were detected in preoperative endometrial biopsy in 65 of 934 patients in the study. No concomitant premalignant or malignant result was found in 65 patients in the postoperative final pathology result of premanopausal and postmenopausal patients, regardless of whether or not they had a bleeding complaint whose preoperative biopsy was a polyp. The indications for hysterectomy in patients with benign postoperative pathology results are; Abnormal uterine bleeding in 285 (31.0%), leiomyoma in 195 (21.2%), Endometriosis in 3 (0.3%), tubaovarian abscess in 6 (0.7%), 246 (% Indications of leiomyoma with abnormal uterine bleeding in 26.7%, adnexal mass in 16 (1.7%) and uterine prolapse in 169 (18.4%) were detected. Postoperative pathology results were benign in 920 (98.5%) patients; It was found to be malignant in 4 (0.4%) patients, hyperplasia without atypia in 7 (0.7%) patients (simple hyperplasia without atypia, hyperplasia without complex atypia) and hyperplasia with atypia (complex hyperplasia without atypia) in 3 (0.3%) patients. Post-operative pathology results of 382 patients with postmenopausal bleeding were found to be polyps in 18 (4.7%), hyperplasia without atypia in 4 (1%), hyperplasia with atypia in 2 (0.5%), and malignant postmenopausal patients with bleeding complaints. no results were found. The 4 malignant results that resulted as malignant as a result of postoperative pathology were 2 endometrial ca and 2 leiomyosarcoma. According to the data of our study, the specificity of preoperative endometrial sampling in detecting endometrial malignancies was 98.7%. Conculusion: We think that the evaluation of patients planned with benign indications should be based on the patient, and that endometrial biopsy may cause unnecessary loss of labor, cost, complications and time in every patient who is planned for hysterectomy with benign indications.