Vitiligo hastalığında topikal katalaz-süperoksid dismutaz ve dar band ultraviyole B (UVB) kombinasyon tedavisi ile dar band UVB tedavisinin etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the efficacy of topical catalase- superokside dismutase and narrow band ultraviolet B (UVB) combination treatment with narrow band UVB treatment in vitiligo patients
  1. Tez No: 229789
  2. Yazar: ESRA PANCAR YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET YAŞAR TURANLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: dar band UVB, katalaz-süperoksid dismutaz, vitiligo, Narrow band UVB, catalase- superoxide dismutase, vitiligo
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Vitiligo, tedavisi zor dermatolojik bozukluklardan birisidir. Kullanılan birçok tedavi ajanından hiçbirisi kesin bir iyileşme sağlamamaktadır. Vitiligoda tedavinin zorluğu, mevcut tedavilere yardımcı olacak veya yeni bir tedavi yöntemi olarak değerlendirilecek seçeneklere ihtiyaç doğurmaktadır. Dar band UVB (dbUVB) tedavisi son yıllarda jeneralize vitiligo için kabul edilen ve iyi tolere edilen bir tedavi olarak ortaya çıkmıştır. Vitiligo hastalarının etkilenmiş ve etkilenmemiş epidermisinde sağlıklı bireylere göre katalaz seviyelerinde azalma olduğu bildirilmiştir. Vitiligonun patofizyolojisinde, oksidatif stres ve etkilenen derinin epidermal tabakasında serbest radikallerin birikiminin yer aldığı gösterilmiştir. Bu bilgiler ışığında vitiligo hastalarının tedavisinde antioksidan sistemi destekleyecek tedaviler kullanılmaya başlanmıştır. Biz bu çalışmamızda vitiligoda etkinliği gösterilmiş dbUVB tedavisine ek olarak Cucumis melo süperoksid dismutaz ve katalaz içeren formülasyon (Vitix® ) ile antioksidan sistemin desteklenmesinin tedavideki başarıyı arttırabileceğini öne sürdük.Yöntem: Bu çalışmaya klinik olarak vitiligo tanısı almış 30 hasta (18 kadın, 12 erkek; ortalama yaş 34.3±13.3) alındı. Hastalar sayıca iki eşit gruba ayrıldı. Her iki grupta altı hasta dışında her hastanın birer hedef lezyonu seçilirken, altışar hastada iki lezyon alındı. Her iki grupta da 21 lezyon değerlendirildi. Yalnız dbUVB alan hastalar 1.grup; dbUVB ve topikal Vitix® (Cucumis melo süperoksid dismutaz ve katalaz içeren formülasyon) kombinasyon tedavisi alan hastalar 2.grup olarak isimlendirildi. Tüm hastalara toplam 6 ay tedavi uygulandı. Her iki gruptaki yan etkiler değerlendirildi. Tedavi başlangıcında ve tedavi bitimi olarak kabul edilen 6. ayın sonunda tespit edilmiş lezyonların alanları nokta sayma metodu ile hesaplandı. Her iki grupta nokta sayma metodu ile ölçülen alanların ilk ve son değerlerinin farkları alınarak iyileşen alanlar bulundu, iyileşme yüzdeleri hesaplandı ve iyileşme yüzdelerine göre repigmentasyon skorlaması yapıldı. Her iki grup birbiri ile istatistiksel olarak karşılaştırıldı.Bulgular: İyileşme yüzdeleri klinik olarak değerlendirildiğinde dbUVB tedavisi alan grupta 2 lezyon iyi derecede iyileşme gösterirken, kombinasyon tedavisi alan grupta 1 lezyon mükemmel, 4 lezyon iyi derecede iyileşme gösterdi. Her iki grupta tedavi sonrasında iyileşen alanlar arasında ve iyileşme yüzdeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Repigmentasyon skorlarına göre yapılan istatistiksel karşılaştırmada Grup 2'deki lezyonların daha yüksek repigmentasyon skoruna sahip olma yönünde bir eğilimi olduğu saptandı (p=0.059). Her iki grupta yan etki bildirilmedi.Sonuç: Dar band UVB ve topikal Vitix® kombinasyon tedavisinin, tek başına dbUVB tedavisine kıyasla üstün bir tedavi olduğu istatistiksel olarak gösterilememekle birlikte kombinasyon tedavisinin klinik değerlendirmede daha etkili iyileşme sağladığı gözlendi. Her iki tedavi yöntemi belirtilen süre ve dozlarda güvenilir bulundu.
Özet (Çeviri)
Introduction: Vitiligo is one of the dermatologic diseases which is difficult to treat. None of the treatment agents could provide complete cure. Difficulty in treatment requires new alternatives that can assist current treatment agents or can be accepted as new treatment modality. In recent years, narrow band UVB (nbUVB) treatment emerged as a tolerable and acceptable treatment for generalized vitiligo. Decreased levels of catalase was reported in the lesional and nonlesional epidermis of vitiligo patients. Accumulation of free radicals in epidermis of lesions and role of oxidative stress in this process was demonstrated in pathophysiology of vitiligo. In the light of these data, treatment modalities that support antioxidant system have been started to be used. In this study, we hypothesized that, support of antioxidant system with formulation including Cucumis melo superokside dismutase and catalase (Vitix® ) in addition to narrow band UVB treatment would increase the success of vitiligo treatment.Methods: Thirty patients (18 female, 12 male; mean ages 34.3±13.3 years) with clinical diagnosis of vitiligo were included in this study. Patients were divided into two groups which included equal number of patients. At least one target lesion were selected from each patient in both groups and two target lesions of 6 patients from each group were evaluated. Total twenty one lesions from both groups were assessed. Group1 included patients who were treated only with narrow band UVB treatment and Group 2 included patients who were treated with combination of nbUVB and topical Vitix® (formulation that includes Cucumis melo, superoxide dismutase and catalase). Treatments were applied to all patients for 6 months. Adverse effects of treatment were evaluated in both groups. Areas of selected lesions were measured by point counting method at the beginning and the end of the 6th month of the treatment. Healed areas were determined from the differences of initial and final areas that were measured by point counting method, percentages of healed areas calculated and a repigmentation scoring was applied according to healed percentages. Both groups were compared statistically.Results: Clinical assessment criteria according to healing percentages revealed that moderate healing of 2 lesions in Group 1 and perfect healing of 1 lesion and moderate healing of 4 lesions in Group 2 were determined. Statistically significant difference in healed areas and healing percentages between both groups could not be found (p>0.05). And also there is no statistically significant difference between Group 1 and group 2 according to repigmentation scores (p>0.05). No adverse effect was reported in both groups.Conclusion: Superiority of nb UVB and topical Vitix® combination treatment over only nbUVB treatment could not be shown statistically. Both treatment methods were found to be safe in duration and dosages applied in this stıudy.