Ankara Üniversitesi Öğretim Elamanlarının Egzersiz Önerileri Hakkındaki Bilgi ve Görüşleri
The Information and Opinions of Ankara University Lecturers on the Exercise Advices
- Tez No: 229833
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MİTAT KOZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Spor, Health Education, Sports
- Anahtar Kelimeler: Egzersiz önerileri, sağlık, fiziksel aktivite, Exercise recommendations, health, physical activity
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Çalışmanın amacı, Ankara üniversitesi öğretim elemanlarının spor amaçlı fiziksel aktivite, yaşam tarzı fiziksel aktivite hakkında bilgi sahibi olup olmadıklarını ve sağlık için yararlı nasıl fiziksel aktivitede bulunacaklarına ilişkin bilgi düzeylerini belirlemektir. Diğer amacı ise, cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, gelir düzeyi gibi değişkenlerin bu görüşler üzerine etki edip etmediğini belirlemektir. Araştırma 355 erkek, 277 bayan toplam 632, 14 Ankara Üniversitesi (Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Diş Hekimliği, Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi, Fen Fakültesi, Hukuk Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, İletişim Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Siyasal Bilimler, Tıp Fakültesi, Veterinerlik Fakültesi, Ziraat Fakültesi) öğretim elemanları üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarının elde edilmesinde anket tekniği uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen verilerin değerlendirilmesinde SPSS istatistik programı kullanılmış ve sonuçlar tablo şeklinde gösterilmiştir. Araştırma sonunda, katılımcıların yaşam tarzı fiziksel aktivite hakkındaki bilgi düzeylerinin fazla (%91 ), egzersiz reçetesi hakkındaki bilgi düzeylerinin daha az ( %65 ) ve spor amaçlı fiziksel aktivite hakkındaki bilgi düzeylerinin ise % 68 olduğu görülmüştür. Bu çalışma Ankara Üniversitesi öğretim elemanlarının sağlık için yararlı fiziksel aktivitenin nasıl yapılacağı hakkında bilgi sahibi olduklarını ortaya koymuştur. Bilgi düzeyleri arasındaki farklılık ise yalnızca eğitim ve yaşla ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine if the lecturers of Ankara University are informed about the sports oriented physical activities, life style physical activities and their level of information on what type of physical activities to practice in favor of their health. The other purpose is to establish if the factors like gender, age, level of education and income affect these opinions. The research has been performed on 632 lecturers in total, 355 of whom are male and 277 are female lecturers from Ankara University (Physical Training and Sports College, Faculty of Dentistry, Faculty of Language, History, and Geography, Faculty of Pharmacy, Faculty of Educational Sciences, College of Science, Faculty of Law, Faculty of Theology, Faculty of Communication, Faculty of Engineering, Political Sciences, Faulty of Medicine, Veterinary School, and Faculty of Agriculture). Survey method has been employed in obtaining the research results. In evaluating the data from surveys, SPSS statistics program was utilized and the results have been shown in the form of table. By the end of the research, we have seen that the level of information of the participants on life style physical activity is high (91%), on exercise prescription is less (65%), and on the sports oriented physical activities is at the level of 68%. This study reveals that the lecturers of Ankara University are informed about how to perform physical activities that is favorable for the health. The difference between the levels of information only relates to education and age.