Preoperatif intravenöz parasetamol uygulamasının intraoperatif volatil ajan tüketimine, derlenme kriterlerine ve postoperatif analjeziye etkisi effects of preemptive application of intravenous paracetamol in patients operated under general anesthesia on intraoperative anesthesic consumption, postopoperative recovery criterias and postoperative analgesic requirement.
- Tez No: 229836
- Danışmanlar: PROF. DR. AYLA TÜR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: intravenöz parasetamol, volatil ajan tüketimi, postoperatif analjezi, intravenous paracetamol, intraoperative anesthesic consumption, postoperative analgesia
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Parasetamolün preemptif analjezik olarak kullanımı ve opioidlerle kombinasyonunun postoperatif ağrı tedavisinde etkinliği ile ilgili pek çok çalışma mevcuttur. Preoperatif uygulanan preemptif analjezinin intraoperatif volatil anestetik ajan tüketimini azaltıcı etkisi kanıtlanmıştır. Bispektral indeks (BIS) monitörizasyonu, anestezi derinliğinin ölçülmesinde yol göstericidir. Bu çalışmada, genel anestezi altında, anestezi derinliği bir serebral monitörizasyon tekniği olan bispektral indeks ( BIS ) monitörizasyonu ile standardize edilerek hastalara preoperatif uygulanan intravenöz parasetamolün anestezik gaz tüketimine, postoperatif derlenme kriterlerine ve analjezik gereksinimine etkilerinin değerlendirilmesi amaçlandıÜniversite Etik Kurul izni alındıktan sonra laparotomi planlanmış, fizyolojik durumu ASA ( American Society of Anesthesiologist ) I-II risk grubuna uyan 18 - 70 yaş arasındaki 60 hasta çalışmaya alındı. Olguların hepsi premedikasyon olarak bir gece önce saat 22:00'de ve operasyon günü, operasyondan 2 saat önce olmak üzere oral yoldan 40 mg famotidin ve 10 mg diazepam aldılar. Hastalar rastgele iki gruba ayrıldı. Preoperatif dönemde, operasyondan 45 dk önce intravenöz parasetamol uygulanan grup; Grup PAR, intravenöz salin uygulanan kontrol grubu; Grup KON olarak adlandırıldıHastaların tümüne rutin olarak EKG, pulse oksimetre, noninvazif kan basıncı, endtidal karbondioksit, BIS monitörizasyonu yapıldı. Hastaların hepsine rutin anestezi uygulandı. Volatil ajan konsantrasyonu BIS değeri 45 ? 55 aralığında olacak şekilde ayarlandı. Preoperatif dönemde; parasetamol ve salin infüzyonundan önce ve sonraki 5, 10, 15, 30, 45. dakikalardaki (kalp hızı, kan basıncı, döküntü ve allerji gibi yan etkiler ), intraoperatif dönemde; indüksiyon, entübasyon, cilt insizyonu ve sonraki 5, 10, 15, 30, 45, 60, 90, 120. dakikalardaki ( kalp hızı, kan basıncı, oksijen satürasyonu, endtidal karbondioksit değeri, BIS ve MAC değeri ) ve postoperatif derlenme ünitesindeki ( kalp hızı, kan basıncı, aldrete skoru, istirahatte ve öksürürken VAS değeri, analjezik gereksinimi ) ölçümler ile cerrahi sonunda tüketilen volatil ajan miktarı, ekstübasyon zamanı, göz açma zamanı kaydedildi. Hastaların tümüne meperidin ile HKA ( hasta kontrollü analjezi ) cihazı hazırlandı. Postoperatif dönemde serviste hastaların HKA cihazı ile yaptıkları analjezik uygulaması ve giden analjezik miktarı, istirahatte ve öksürürken VAS değerleri kaydedildiVolatil ajan tüketimi, parasetamol grubunda kontrol grubundan daha az olmasına karşın istatistiksel olarak anlamlı değildi. Kalp hızı, kan basıncı, ekstübasyon zamanı, sesli uyarana göz açma zamanı gruplar arasında farklı değildi. Hastalarda bulantı, kusma, döküntü vb.gibi yan etkiler görülmediPostoperatif dönemde derlenme ünitesindeki analjezik gereksinimi, aldrete skoru ve VAS değerleri arasında da ( VASi, VASö ) fark yoktu. Hastaların servis takiplerinde, HKA cihazı uygulama sayısı ve giden analjezik miktarı Parasetamol Grubunda Kontrol Grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha az bulundu ( p< 0,05Sonuç olarakPreemtif analjezide şimdiye kadar sıklıkla kullanılmış ancak olumsuz yan etkileri fazla ve maliyeti yüksek olan opioidlere yan etkisi az, güvenlik profili geniş, uygulaması kolay ve maliyeti de çok düşük olan parasetamolün intravenöz formunun bir alternatif olabileceği kanısına varıldı
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to evaluate the effects of preemptive application of intravenous paracetamol in patients operated under general anesthesia on intraoperative anesthesic consumption, postopoperative recovery criterias and postoperative analgesic requirementLaparotomy planned 60 patients with ASA I-II physiologic status and between 18-70 years of ages were included into the study after taken faculty ethical committee permission. All of the cases were premedicated at 22:00 hour one night before and 2 hours before operation with 40 mg famotidine and 10 mg diazepam orally. Patients were divided into two groups randomly. In the preop period, groups were named as Group PAR which were given intravenous paracetamol 45 min before operation and intravenous saline applied control group as Group KONAll patients were monitorized with ECG, pulse oximetry, noninvasive blood pressure, endtidal carbondioxide and bispectral index (BIS) routinely. Same general anesteshia protocol was used for all of patients. Volatile agent concentration was adjusted as to keep BIS value between 45-55. In preoperative period, heart rate, blood pressure, adverse reactions like desquamation and allergy were recorded at 5,10,15,30 and 45 minute before and after saline and paracetamol infusion. In intraoperative period, heart rate, blood pressure, SpO2, ETCO2, BIS and MAC value were recorded at the time of induction, intubation, skin incision and thereafter 5, 10, 15, 30, 45, 60, 90, 120. minutes. Postoperatively in recovery room, heart rate, blood pressure, aldrete score, VAS value during resting and coughing, analgesic requirement, amount of volatile agent consumption at the end of surgery, extubation time and eye opening time were also recorded. PCA ( patient controlled analgesia ) was prepared with meperidine for all of the patients. In postoperative period at service, PCA use by patients and amount of analgesic consumption, VAS values during rest and cough were recordedVolatile agent consumption was lower in paracetamol group than control group but this was not statistically significant. Heart rate, blood pressure, extubation time, eye opening time to verbal stimulus were not different between groups. Adverse reactions like nausea, vomiting, desquamation etc. were not occured in patientsIn postoperative period, there was also no difference between analgesic requirement in recovery room, aldrete score and VAS values (VASrest, VAScough). PCA usage number and amount of used analgesic were found statistically significantly lower in paracetamol group according to control group ( p< 0,05As a result; it was thought that intravenous form of paracetamol with lower side effects, wide safety margine, easy usage and much lower cost could be alternative to commonly used opioids with more side effects and much higher cost