Koroner arter darlıklarının gösterilmesinde çok kesitli BT anjiyografinin rolü
The role of multislice ct angiography in demonstrating coronary artery stenosis
  1. Tez No: 229844
  2. Yazar: HALİL SERDAR ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇETİN ÇELENK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: ÇKBT, konvansiyonel koroner anjiografi, darlık, MSCT, Conventional Coronary Angiography, Stenos
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmanın amacı koroner arter darlıklarının gösterilmesinde minimal invaziv bir görüntüleme yöntemi olan koroner BTA'nın rolünü değerlendirmektir.Bu amaçla, anjina pektoris, stent kontrolü, koroner arter hastalığı şüphesi olan, hem KKA hem de koroner BT anjiyografi yapılmış 66 hastanın koroner arter segmentleri darlık yönünden retrospektif değerlendirmeye alındı. Koroner BTA ile koroner arter segmentleri AHA sınıflaması kullanılarak proksimal, orta ve distal gruplara ayrıldı. Darlık düzeyleri hafif (%1-49), anlamlı (%50-74), ileri (%75-99) ve oklüzyon (%100) sınıflaması ile değerlendirildi. Elde edilen veriler KKA sonuçları ile retrospektif olarak karşılaştırılmıştır.Tüm gruplarda toplam 793 koroner arter segmentinde konvansiyonel koroner anjiyografide çeşitli düzey ve oranlarda 111 segmentte darlık tesbit edildi. Bu darlıklardan 97'sinin koroner BTA bulguları KKA bulguları ile uyumluydu. Yirmi iki segmentte Koroner BTA'da darlık rapor edilirken KKA'da tesbit edilmedi, bu segmentlerin 15'i proksimal grupta yer almaktaydı. Toplam 14 hastada Koroner BTA ile darlık saptanmazken KKA ile darlık rapor edildi, bu segmentlerin de 9'u distal grupta yer almaktaydı. Bu verilere göre tüm gruplarda koroner BTA'nın duyarlılığı %87, özgüllüğü %97 olarak hesaplanmıştır. Proksimal segmentlerdeki aterosklerotik değişiklikler özgüllüğün azalması, distal segmentlerin değerlendirilmesindeki güçlük ise duyarlılığın azalması olarak yansımıştır.Bu bulgularla; koroner arter darlıklarının saptanmasında, yapılan çalışmalarda desteklemekte ki ÇKBT koroner anjiyografi gelişen teknoloji ile birlikte, endüstriyel toplumlarda yaygınlığı hızla artan KAH tanısında ve risk altındaki asemptomatik hastaların taranmasında alternatif bir yöntem olmaya adaydır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to assess the role of coronary CTA which is a minimal invasive imaging method in demonstrating coronary artery stenosis.66 patients, with angina pectoris, suspected to have CAD or have a stent control who underwent CCA (Conventional Coronary Angiography) and also coronary CTA were included in evaluation of coronary artery stenosis. Coronary artery segments were divided into proximal, middle and distal groups by using AHA classification with coronary CTA. Coronary artery stenosis was classified as low-grade (%1-49), significant (%50-74), high-grade (%75-99) and occlusion (%100). Data obtained from coronary CTA examination was compared with CCA results retrospectively.In all groups stenosis was detected in totally 111 of 793 coronary artery segments in various levels and ratios by CCA. In 97 of these stenosis, coronary CTA findings were correlated with CCA findings. Stenosis reported in 22 segments with coronary CTA was not determined with CCA; 5 of these segments were in proximal groups. Stenosis reported with CCA in 14 patients that was not determined with coronary CTA; 9 of these segments were in distal groups. According to these results overall sensitivity and specificity of coronary CTA in all groups were %87 and %97 respectively. The decrease in specificity was caused by atherosclerotic changes in proximal segments and the difficulty in assessment of distal segments resulted in decrease of sensitivity.The results in studies indicate that MSCT coronary angiography is a candidate to be an alternative technique in determining coronary artery stenosis, screening asymptomatic patients under risk and diagnosing CAD which is being widespread in industrial society by means of rapid developments in technology.