Tavşanlarda oluşturulan karotid venöz baypas greft modelinde intimal hiperplazi gelişimine Klopidogrel, Kalsiyum Dobesilat, Nebivolol ve Atorvastatin'in etkisi
The effect of Clopidogrel, Calcium dobesilate, Nebivolol and Atorvastatin on the intimal hyperplasia development on the venous bypass grafts model formed in rabbits
  1. Tez No: 229843
  2. Yazar: SEMİH MURAT YÜCEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. MUZAFFER BAHÇİVAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Venöz baypas greft, intimal hiperplazi, klopidogrel, kalsiyum dobesilat, nebivolol, atorvastatin, Venous bypass graft, intimal hyperplasia, clopidogrel, calcium dobesilate, nebivolol, atorvastatin
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç:Vasküler rekonstrüktif girişimler sonrası restenoz gelişiminde önemli sebeplerden birisi intimal hiperplazidir. Bu çalışmanın amacı; tavşanlarda deneysel olarak oluşturulan venöz baypas greft modelinde intimal hiperplazi gelişimini engellemede klopidogrel, kalsiyum dobesilat, nebivolol ve atorvastatin'in etkinliğinin araştırılmasıdır.Gereç ve Yöntem:40 adet Yeni Zellanda cinsi erkek tavşan kullanılarak her grupta 8 denek olacak şekilde 5 grup oluşturuldu. Tavşanlarda karotis arter oklüzyonu oluşturularak bu segmentin proksimali ile distali arasına jügüler ven grefti ile baypas yapıldı. Deneklere oral yolla günlük 2.5mg/kg klopidogrel (Grup 2), 100 mg/kg kalsiyum dobesilat (Grup 3), 0.5 mg/kg nebivolol (Grup 4) ve 2.5 mg/kg atorvastatin (Grup 5) verildi. Kontrol grubuna (Grup 1) herhangi bir ilaç verilmedi. Postoperatif 28. günde çalışma tamamlanarak denekler sakrifiye edildi. Arterialize olmuş jügüler ven greftleri histopatolojik inceleme amacıyla çıkartıldı. İntima ve media kalınlıkları ölçüldü, intima / media oranları hesaplandı.Bulgular:Çalışma sonunda toplam 40 adet venöz baypas greftinin açıklık oranları % 90 idi. İntimal kalınlıklar; Grup 1'de 95.12 ± 9.93 ? m, Grup 2'de 42.87 ± 6.95 ? m, Grup 3'de 46.50 ± 9.02 ? m, Grup 4'de 34.12 ± 5.64 ? m ve Grup 5'de 48.37 ± 6.16 ? m olarak ölçüldü. Grup 2, Grup 3, Grup 4 ve Grup 5'in intimal kalınlıklarının Grup 1'e göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha az olduğu tespit edildi (p=0.001). Grup 4'ün ortalama intimal kalınlığı, Grup 3 (p=0.007) ve Grup 5'e (p=0.002) göre anlamlı düzeyde daha azdı. Medial kalınlıklar; Grup 1'de 126.62 ± 13.53 ? m, Grup 2'de 94.00 ± 6.00 ? m, Grup 3'de 101.50 ± 13.52 ? m, Grup 4'de 90.50 ± 9.69 ? m, Grup 5'de 101.37 ± 7.99 ? m olarak ölçüldü. Grup 2, Grup 4, Grup 5 (p=0.001) ve Grup 3'ün (p=0.009) medial kalınlıklarının Grup 1 ile kıyaslandığında anlamlı düzeyde daha az olduğu tespit edildi.Sonuç:Tavşanlarda deneysel olarak oluşturulan karotis arter venöz baypas greft modelinde 4 haftalık klopidogrel, kalsiyum dobesilat, nebivolol ve atorvastatin tedavisinin jügüler ven greftinde intimal hiperplazi gelişimini engellemede etkin olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Objective:One of the main reasons for restenosis development after the vascular reconstructive procedures is intimal hyperplasia. The aim of this study is to investigate the effect of clopidogrel, calcium dobesilate, nebivolol and atorvastatin in hindering the intimal hyperplasia development in an experimental venous bypass graft model formed in rabbits.Material and Methods:Forty male New Zealand rabbits was used for the study. Rabbits were divided 4 study and 1 control group, containing 8 subjects in each group. After constituting carotid artery occlusion in rabbits, a bypass was performed with jugular vein graft between the proximal and the distal segments of the occluded carotid artery. Daily 2.5 mg/kg clopidogrel (Group 2), 100 mg/kg calcium dobesilate (Group 3), 0.5 mg/kg nebivolol (Group 4) and 2.5 mg/kg atorvastatin (Group 5) was administered to subjects orally. The control group (Group 1) didn?t receive any medication. The subjects were sacrificed on postoperative 28th day. The arterialized jugular vein grafts were extracted for histopathological examinations. Intima and media thicknesses were measured and intima / media ratios were calculated.Results:The patency rate of the 40 venous bypass grafts in total, at the end of the study was 90%. The intimal thickness measurements were as follows: 95.12 ± 9.93 ? m in Group 1, 42.87 ± 6.95 ? m in Group 2, 46.50 ± 9.02 ? m in Group 3, 34.12 ± 5.64 ? m in Group 4, and 48.37 ± 6.16 ? m in Group 5. It was detected that the intimal thickness measurements of Groups 2, 3, 4, 5 were significantly less compared to Group 1 (p=0.001). It was also found that the intimal thickness measurements of Group 4 were significantly less compared to Group 3 (p=0.007) and Group 5 (p=0.002). Medial thickness measurements were as follows: 126.62 ± 13.53 ? m in Group 1, 94.00 ± 6.00 ? m in Group 2, 101.50 ± 13.52 ? m in Group 3, 90.50 ± 9.69 ? m in Group 4, 101.37 ± 7.99 ? m in Group 5. The medial thickness measurements of Groups 2, 4, 5 (p=0.001) and Group 3 (p=0.009) were significantly thinner compared to Group 1.Conclusion:As a conclusion, it was decided that, four-week treatment of clopidogrel, calcium dobesilate, nebivolol and atorvastatin in an experimental model of carotid venous bypass graft formed in rabbits, was effective in preventing the intimal hyperplasia development.