İntraperitoneal uygulanan nitrogliserinin iskemi-reperfüzyona uğramış sıçan incebarsağında yapılan anastomozun güvenilirliğine ve iyileşme durumuna etkileri
Effects of intraperitoneal nitroglycerine on the strength and healing attitude of anastomosis of rat intestines with ischemia-reperfusion injury
- Tez No: 229848
- Danışmanlar: PROF.DR. RIZA RIZALAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Cerrahisi, Pediatric Surgery
- Anahtar Kelimeler: skemi-reperfüzyon hasarı, intestinal anastomoz, nitrogliserin, Ischemia-reperfusion injury, intestinal anastomosis, nitroglycerine
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Kan akımının bozulmasıyla olusan iskemi, oksijen yetersizligine yol açar. Bu durumda, enerji gerekli sekilde üretilemez. Yetersiz oksidatif fosforilasyon, yetersiz adenozin trifosfat (ATP) üretimine, bu da hücre metabolizmasının bozulmasına yol açar. Bu metabolik problemler, erken dönemde reoksijenasyonun saglanmasıyla geri döndürülebilir. Ancak hücrelerin reperfüzyon ile oksijenasyonu ciddi doku hasarına sebep olur. Birçok çalısmada reperfüzyona baglı doku hasarının, serbest oksijen radikalleri ve nötrofiller yoluyla oldugu gösterilmistir. Oksijen radikallerinin ve nötrofillerin azalması, iskemik dokudaki reperfüzyon hasarının siddetini de azaltır. ntestinal iskemide doku hasarı mukozadan baslar, daha sonra tüm barsak katmanlarını etkiler ve nekroza yol açar. Geri dönüsümsüz olarak nekroza giden barsak segmenti rezeke edilmelidir. Eger iskeminin derecesi net degilse güvenli bir anastomoz yapılamaz. Reperfüzyonla olusan doku hasarı iskemik hasardan çok daha ciddidir. Nitrogliserin direkt bir etkiyle her çesit düz kasta gevsetici etki yapar. Bu etki düz kas hücresinin innervasyonuna ve farmakolojik reseptör tiplerine baglı olmaksızın ortaya çıkar. Tüm damarların düz kaslarında dilatatör etkilidir ve venüller, arteriyollerden fazla duyarlıdır. Nitrogliserinin nitrik oksit (NO) sentezini ve NO salıverilmesini artırdıgı bulunmustur. NO vasküler tonusun düzenlenmesi, trombosit agregasyonunun önlenmesi ve vasküler permeabilitenin sürdürülmesi gibi yararlı etkileri olan, yararlı etkilerinin yanı sıra reperfüzyonda reaktif nitrojen oksit ürünler olusturarak hasara katkıda bulunun bir serbest radikaldir. Çalısmamızda elli dört wistar rat kullanıldı. Ratlar altı gruba ayrıldı. Gruplar, Grup 1: skemi serum fizyolojik (SF), Grup 2: skemi Nitrogliserin, Grup 3: Anastomoz SF, Grup 4: Anastomoz Nitrogliserin, Grup 5: skemi+Anastomoz SF, Grup 6: skemi+Anastomoz Nitrogliserin seklindeydi. skemi-reperfüzyon segmental artere 45 dakika atravmatik klempaj ardından 15 dakikalık klempajın sona erdirilmesiyle saglandı. Anastomozlar 6/0 vicryl sütür ile tek tek olarak tek kat yapıldı. Uygulanan SF ve Nitrogliserin postoperatif 0.,1.,2.,3.,4.,5. günlerde intraperitoneal yoldan verildi. Postoperatif 5. günde ratlar sakrifiye edildi. Anastomoz patlama basıncı ölçümü ardından histopatolojik inceleme için örnekler alındı. Sadece iskemi-reperfüzyon hasarı olusturulan ve SF uygulanan grupta ciddi doku hasarı saptanırken nitrogliserin uygulanan grupta istatistiksel olarak anlamlı olan belirgin doku hasarında azalma ile karsılasıldı. Anastomoz iyilesmesinde SF ile nitrogliserinin arasında benzerlik bulunup istatistiksel olarak da fark olmadıgı görüldü. Fakat kollojen ve fibroblast artımına nitrogliserinin pozitif etkisi oldugu görüldü. Anastomoz güvenilirligini arttırdıgı düsünüldü.
Özet (Çeviri)
Ischemia caused by distruption of blood flow, leads to oxygen insufficiency. In this case, energy can not be produced properly. Insufficient oxidative phosphorilation leads to insufficient ATP production which further distrupts cell metabolism. These metabolic problems can be reversed by reoxygenation. But oxygenation of cells via reperfusion causes serious tissue injury. Mary studies have pointed free oxygen radicals and neutrophils as the reason for tissue injury due to reperfusion. Decrease in oxygen radicals and neutrophils also decreases the level of reperfusion injury in ischemic tissues. As for intestinal ischemia, tissue damage starts from mucosa, affects all intestinal layers and causes necrosis. Intestinal segments with irreversible necrosis should be resected. If the level of ischemia is not accurate, a reliable anastomosis can not be performed. Tissue damage caused by reperfusion is more serious than ischemic injury. Nitroglycerine has a relaxing effect on smooth muscles. It relaxes smooth muscles directly. Relaxation does not depend on the innervation of smooth muscle cells nor pharmacological receptor types. Nitroglycerine relaxes smooth muscles of all vessels and venules are more sensitive than arteriols. Nitroglycerine is known to increase NO synthesis and NO release. NO is a free radical that has beneficial effects such as regulation of vascular tonus, prevention of platelet aggregation and providing vascular permeability; but also contributes to damage by yielding reactive nitrogen oxide products. 54 wistar rats were used in this study. They were divided in 6 groups. Group 1 was ischemia+ SF group; Group 2, 3, 4, 5, 6 were ischemia+ nitroglycerine; anastomosis+ SF; anastomosis+ nitroglycerine, ischemia+ anastomosis+ SF and ischemia+ anastomosis+ nitroglycerine groups, respectively. Ischemia-reperfusion was created by a 45-minute nontraumatic obstruction on segmental artery and 15-minute release. Anastomosis was done by one set 6/0 vicryl sutures. SF and nitroglycerine were given intraperitoneally on the postoperative days 0, 1, 2, 3, 4 and 5. The rats were sacrificed on postoperative day 5. After the measurement of anastomosis-burst pressures, specimens were reserved for histopathological examination. Serious tissue damage was only detected in the SF applied group after ischemiareperfusion injury. While, statistically meaningful decrease in tissue damage was detected in nitroglycerine applied group. SF and nitroglycerine were both similar in healing of anastomosis and there was no statistical difference. But nitroglycerine was noted to have a positive effect on collagen and fibroblast production. And it was thought to increase anastomosis safety.