Hemodiyaliz hastalarında depresyon sıklığı ve yaşam kalitesi
Hemodialysıs patients depressıon frequency and qualıty life
- Tez No: 229872
- Danışmanlar: DR. FATMA DENİZ SAYINER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz, Depresyon, Yaşam Kalitesi
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
SDBY olan hastalarda depresyon ile yaşam kalitesi arasında negatif bir ilişki ve yaşam kalitesi ile mortalite arasında çok yakın bir ilişki saptanmıştır. Dolayısıyla hemodiyaliz hastalarının yaşam kalitesini artıracak tedavi yöntemleri üzerinde yoğunlaşılması gerekmektedir.Bu çalışma Eskişehir'deki hemodiyaliz hastalarının depresyon sıklığını belirlemek ve hemodiyaliz hastalarında sağlıkla ilgili yaşam kalitesini etkileyen faktörleri saptamak amacıyla yapılmıştır.Araştırmamızın örneklemini 294 hemodiyaliz hastası oluşturmuştur. Hemodiyaliz hastalarına `Hasta Tanıtım Formu', `SF?36 Yaşam Kalitesi Ölçeği', 'Beck Depresyon Envanteri' uygulanmıştır.Elde edilen veriler değerlendirmede kullanılan istatistiksel testler ; normalite testleri, , One Way Analysis of Variance on Ranks, Correlatıons, İndependent Samples ve Post-Hoc, Chi-Square testleridir.Depresyon durumun ve yaşam kalitesinin cinsiyet, yaş, meslek, öğrenim düzeyi, diyalize giriş süresi ile anlamlı ilişki içerisinde olduğunu bulduk. Sonuç; hemodiyaliz hastalarında yaşam kalitesini etkileyen faktörler belirlenmeli ve hemşirelik bakımıyla yaşam kalitesi yükseltilmelidir.
Özet (Çeviri)
It is known that, there is a strong relationship between quality of life with depresıon and quality of life and mortality of end-stage renal failure patients. Thereby ;studies to improve quality of life in hemodialysıs patients are needed.Thıs study was done to identıfy the health-related qualıty of lıfe of hemodialysıs patients and factors that affect ıt and depressıon frequency of hemodialysıs patients for established, in Eskişehir.The sample of our research 294 partıcipated. Our patients `Patıent Presantatıon Form?, ?SF-36 Qualıty Life Scale?, ?Beck Depressıon Envanter? applyed.The colected data were evalauted, Normalite tests, One Way Analysis of Variance on Ranks, Correlatıons, İndependent Samples, Post-Hoc ve Chi-Square tests.We found qualıty lıfe and depression state, with seks, age, job, educatıon level, dialysıs entrance time meanıng correlatıon between. Conclusıon ; hemodialysıs patıents must ıdentıfy factors that affect ıt oualıty of lıfe and nursıng care with improve qualıty lıfe.Key words :Hemodialysıs, Depression, Qualıty of Lıfe