Isparta Eğirdir ilçesi 15?49 yaş evli kadınlarda obesite prevalansı ve ilgili risk faktörlerinin belirlenmesi
Determination of prevalence and related risk factors of obesity among 15?49 years old married women in Egirdir the district of Isparta
- Tez No: 229875
 - Danışmanlar: YONCA SÖNMEZ, DOÇ. DR. AHMET NESİMİ KİŞİOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Beslenme ve Diyetetik, Halk Sağlığı, Nutrition and Dietetics, Public Health
 - Anahtar Kelimeler: Obesite prevalansı, 15?49 yaş evli kadınlar, risk etmenleri, Prevalence of obesity, 15?49 years old married women, risk factors
 - Yıl: 2008
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 130
Özet
Isparta Eğirdir İlçesi 15?49 Yaş Evli Kadınlarda Obesite Prevalansı Ve İlgili Risk Faktörlerinin Belirlenmesi, Rabia ÇELİKAmaç: Obesite pek çok kronik hastalık için risk faktörü olan ve tüm toplumları ilgilendiren önemli bir halk sağlığı sorunudur. Sıklığının hızla artması acil çözümler gerektirmektedir. Bu araştırmanın amacı Isparta Eğirdir İlçesi'nde yaşayan 15?49 yaş evli kadınlarda obesite prevalansını ve risk etmenlerini saptamaktır.Yöntem: Araştırma kesitsel?analitik tiptedir. Isparta İli Eğirdir İlçesi'nde yaşayan 15?49 yaş toplam 5883 evli kadın araştırmanın evrenini oluşturmuştur. Farklı sosyo ekonomik düzeydeki mahalle ve köylerde yaşayan 15?49 yaşlarındaki 550 evli kadın, rast gele küme örnekleme yöntemi kullanarak seçilmiştir. Son iki yıl içinde doğum yapmış veya gebe kadınlar çalışmaya alınmadı. Kişilere sosyodemografik ve doğurganlık özelliklerini, beslenme alışkanlıklarını, besin tüketim sıklıklarını, günlük fiziksel aktivitelerini, kronik hastalık varlığını, sigara, alkol alışkanlığını, beden algılarını sorgulayan anket, yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulandı. Ağırlık ve boy ölçümleri yapılarak Beden Kütle İndeksleri(BKİ) hesaplandı. BKİ 30.0 ve üzeri olanlar obes olarak sınıflandırıldı. Çözümlemede Ki?kare, Fisher'in Kesin Testi ve lojistik regresyon kullanıldı.Bulgular: Kadınlarda obesite prevalansı %23.6 bulunmuştur. Kadınların yaş ortalaması 34.9±7.3, %60.9'u ilkokul mezunu, %78.9'u ev hanımıydı. Araştırmaya katılanların %78.9'unun üç ana öğün yediği, %59.6'sının preobes veya obes olduğu saptandı. Normal kiloda olduğunu belirten kadınların %42.9'unun fazla kilolu, %9.6'sının ise şişman olduğu belirlendi. Obesite riski ev kadınlarında, düzenli egzersiz yapmayanlarda, düzenli olarak üç öğün besin tüketmeyenlerde, obesite için aile öyküsü olanlarda, çiğ sebzeyi seyrek tüketen veya hiç tüketmeyenlerde daha yüksekti. Obesite prevalansının hareketsizlik ve yaş arttıkça, ortalama emzirme süresi azaldıkça arttığı saptanmıştır.Sonuç: Ev kadınları ve obesite için aile öyküsü olanlar öncelikli olmak üzere tüm 15?49 yaş kadınlara düzenli olarak üç öğün besin ve çiğ sebze tüketmeleri, günlük fiziksel aktivitelerini artırma konusunda eğitimler verilmeli, obesiteyle mücadele konusunda politika oluşturulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Determination of Prevalence and Related Risk Factors of Obesity Among 15?49 Years Old Married Women in Egirdir the District of Isparta, Rabia ÇELİKObjectives: Obesity is an important public health problem, a risk factor of a lot of chronic diseases and concerns the all societies. The increasing incidence of obesity requires finding immediate solution to this problem. The aim of this study was to determine the prevalence and risk factors of obesity among 15?49 years?old married women who were residing in Egirdir the district of Isparta.Method: The study was an analytical cross?sectional study. 5883 women aged 15?49 years and residing in Egirdir the district of Isparta were examined in this study. 550 women were selected by random cluster sampling method from villages and quarters of Egirdir at different socioeconomic levels. Pregnant and women gave birth in the last two years were not included. The survey questioning the sociodemographic and fertility properties, nutrition habits, food consumption frequencies, daily physical activities, chronic diseases existence, alcohol taking & smoking habits and body weight perception was questioned face to face. Heights and body weights were collected and Body Mass Indexes (BMI) were calculated. BMI ? 30 kg/m² was classified as obesity interval. Chi square test, Fisher?s Exact Test and logistic regression were used to analyze the obtained data.Results: The prevalence of obesity in women was 23.6 %. In the study, the mean age of the reached women was 34.9±7.3 years, 60.9% of the women were primary school graduates, and 78.9% were house wives. It was found that 78.9% of the women had three main meals and 59.6% were preobes or obes. It was stated that 42.9% of the women defined themselves as normal were overweight and 9.6 % were obes. It was analyzed that obesity risk was higher for the house wives, for the women who did not have regular physical exercises or three meals in a day regularly, having obesity problem in the family, consuming raw vegetables and salad rarely or none.It was determined that obesity prevalence increased as age or inactivity increased or mean breastfeeding period decreased.Conclusion: It is necessary to educate women aged 15?49, especially house wives and the women having obesity problem in the family, regarding the significance of having three meals a day regularly and consuming raw vegetables/salad and increasing their daily physical activities. Policies against obesity should be formed and followed.