Standart hemşirelik bakımının yaşlı bireylerde ortostatik hipotansiyona ve günlük yaşam aktivitelerine etkisi
The effect of standard nursing care on orthostatic hypotension and daily life activities of elderly
  1. Tez No: 229920
  2. Yazar: GÜLENGÜN TÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET EŞER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ortostatik hipotansiyon, ortostatik semptom, standart hemşirelik bakımı, günlük yaşam aktiviteleri, orthostatic hypotension, orthostatic symptom, standard nursing care, daily life activities
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu araştırma, standart hemşirelik bakımının huzurevinde yaşayan bireylerde ortostatik hipotansiyon oluşumuna ve günlük yaşam aktivitelerine etkisini belirlemek amacıyla ön test-son test deseninde deneysel olarak yapılmıştır.Araştırma, İzmir İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne bağlı Nevvar Salih İşgören Huzurevinde 15 Ağustos ? 1 Mart 2008 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, 60 ve üzeri yaş grubunda olan, araştırmaya katılmayı kabul eden, yatağa bağımlı olmayan, iletişim ve demans sorunu olmayan, ortostatik hipotansiyon saptanan 30 yaşlı birey oluşturmuştur.Standart hemşirelik bakımı öncesi ilk değerlendirmede huzurevinde kalan tüm yaşlı bireylerin kan basıncı ve kalp hızı ölçümü yapılarak ortostatik hipotansiyonu olan bireyler belirlenmiş ve ortostatik hipotansiyon semptomlarını yaşama durumları ve Katz'ın Günlük Yaşam Aktiviteleri İndeksine göre bağımlılık düzeyleri saptanmıştır. Standart hemşirelik bakımı öncesi onuncu günde ve standart hemşirelik bakım sürecinin ikinci, beşinci ve onuncu günlerinde, kan basıncı ve kalp hızı ölçümleri, ortostatik hipotansiyon semptomları ve günlük yaşam aktiviteleri puanı tekrar değerlendirilmiştir.Verilerin analizinde, Tekrarlı Ölçümlerde Varyans Analizi, McNemar Testi, Eşleşmiş Gruplarda T- Testi, Bir Faktörü Tekrarlı Olan İki Faktörlü Varyans Analizi kullanılmıştır.Araştırma bulgularına göre; standart hemşirelik bakımının yaşlıların sistolik, diyastolik kan basıncı ve kalp hızı ortalamaları arasındaki farkı ve ortostatik semptomların görülme oranını azalttığı, günlük yaşam aktiviteleri puanlarını değiştirmediği saptanmıştır.Sonuç olarak; standart hemşirelik bakımının ortostatik hipotansiyon oluşumunu önlemede etkili olduğu, günlük yaşam aktiviteleri üzerinde etkili olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was built up as experimental at pre-test ? post test design in order to define the effect of standard nursing care on orthostatic hypotension formation and daily life activities of individuals staying in nursing homes.The research was carried out in Nevvar Salih Işgören Nursing Home of Izmir Directorate of Social Services between 15th August 2007 and 1st March 2008. The sample of the research was composed of 30 elderly individuals, who had accepted to take part in the research, who had orthostatic hypotension, who had no problem of communication and dementia, who were not immobilized, who were in the group of 60 years of age and over.Before standard nursing care, the individuals with orthostatic hypotension were defined by measuring the blood pressure and pulse rate of all old individuals staying in nursing home in first evaluation and their situations of experiencing orthostatic hypotension symptoms and dependence levels according to Katz?s Index of Daily Life Activities. Blood pressure and pulse rate measurements, orthostatic hypotension symptoms and score of daily life activities were evaluated again on the tenth day before standard nursing care and on the second, fifth and tenth days of standard nursing care process.