Aspirin'in anjiogenez üzerine etkilerinin sıçan sırtı random cilt flebi modelinde araştırılması
Studying the effects of aspirin on angiogenesis on the rat dorsal random skin flap model
  1. Tez No: 229930
  2. Yazar: BÜLENT YAPRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN BİLGİN KARABULUT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: aspirin, clopidogrel, anjiogenez, cilt flepleri, siklooksijenaz, aspirin, clopidogrel, angiogenesis, skin flaps
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Cilt flebi ile rekonstrüksiyon halen rekonstrüktif cerrahinin en sık uygulanan operasyonlarındandır. Aspirin flep canlılığını arttırmak amacıyla kullanılan farmakolojik ajanlar arasındadır. Anjiogenezin cilt flebi canlılığı üzerine olumlu etkileri olduğu daha önceki çalışmalarda gösterilmiştir. Daha önce yapılan çalışmalarda kardiyovasküler sistemde ve tümör bölgesinde aspirin'in anjiogenezi inhibe ettiğine yönelik kanıtlara rastlanmıştır. Clopidogrel trombosit agregasyonu yoluyla flep canlılığını arttırmaktadır ve anjiogenezi inhibe ettiğine dair herhangi bir kanıt yoktur. Çalışmamız yüksek doz aspirin, düşük doz aspirin, clopidogrel verilen; sham opere ve kontrol olmak üzere 5 gruba ayrılan 50 adet Sprague-Dawley sıçanı üzerinde yürütüldü. Operasyonun bir gün öncesinde orogastrik gavaj yoluyla ilaçları verilen sıçanlarda; kontrol grubu hariç olmak üzere, sırtlarında 3x9 cm ölçülerinde McFarlane flepleri kaldırıldı ve flepler yerlerine iade edildi. Bir hafta süreyle ilaçları orogastrik gavaj yoluyla günde bir kez verilen sıçanlar birinci haftanın sonunda anestetize edildikten sonra; sırtlarının standard mesafeden fotoğrafları çekildi, kanama zamanları ölçüldü, biyokimyasal ve histopatolojik çalışmalar için flep dokularından örnekler alındı. Flep dokusunda TXB2, VEGF ve PGE2 düzeyleri ölçüldü ve anjiogenezi değerlendirmek amacıyla CD34 ile immünohistokimyasal olarak boyanan kesitlerde kapiller sayımları yapıldı. Flep nekroz oranları karşılaştırıldığında clopidogrel grubunun yüksek doz aspirin alan gruptan ve sham opere gruptan daha az nekroza uğradığı görüldü. Kapiller sayımları yapılarak anjiogenez değerlendirildiğinde clopidogrel grubunda düşük doz ve yüksek doz aspirin grubuna göre yeni damarların daha fazla oluştuğu gözlendi ancak anjiogenez skorları cilt flebi canlılığı ile korele değildi. Sonuç olarak aspirin cilt flebi modelinde anjiogenezi inhibe etmekte ancak bu etkisi cilt flebi canlılığını olumsuz olarak etkilememektedir.
Özet (Çeviri)
Skin flap procedures are still one of the most commonly performed operations in reconstructive surgery practice. Aspirin is used to improve skin flap survival. In previous studies it has been shown that angiogenesis has beneficial effects on skin flap survival. Also aspirin has been shown to reduce new blood vessel formation in cardiovascular system and neoplasia. Clopidogrel increases skin flap survival via inhibition of platelet aggregation but has no evidence of inhibiting angiogenesis. Our study has been performed on 50 Sprague-Dawley rats distributed into five groups, namely; low dose aspirin, high dose aspirin, clopidogrel, sham operated control and control groups. One day before the operation the rats were given their drugs via orogastric route. The rats other than the control group were operated the next day. McFarlane flaps measuring 3x9 cm and based caudally were elevated and resutured to the wound bed. Rats received their drugs for another week, once a day, before they were reanesthetized and had photos taken for flap necrosis measurements, bleeding time measured and biopsies made for biochemical and histopathological studies. TXB2, VEGF and PGE2 levels were measured and angiogenesis was evaluated on CD34 immunohistochemical stained sections. When flap necrosis ratios were compared clopidogrel was seen to prevent skin flap necrosis more than aspirin. Clopidogrel group had increased blood vessel counts compared to the groups receiving aspirin but angiogenesis scores weren?t correlated with skin flap survival. As a result in our model aspirin inhibits angiogenesis but this doesn?t negatively effect the skin flap survival.