Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı akut atakta yüksek doz nebülüze Flutikazon Propionat tedavisinin sistemik Kortikosteroid tedavisiyle karşılaştırılması
Comprison of systemic corticosteroid treatment with high dose Fliticasone Propionate in acute exacerbation of COPD
  1. Tez No: 229978
  2. Yazar: SERPİL ELADAĞ YURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR GÖNÜLLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: KOAH, Akut Atak, Sistemik Kortikosteroid, İnhaler Kortikosteroid, Flutikazon Propiyonat, COPD, Acute Attack, Systemic Corticosteroid, İnhaled Corticosteroid, Fluticasone Propionate
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
KOAH hastaları sıklıkla çok sayıda atak geçirirler, bu ataklar morbidite ve yaşam kalitesi üzerine olumsuz etkiler gösterir, hastaneye yatış ve sık başvuruya sebep oldukları için atakların azaltılması önemlidir. Hastaneye yatış gerektiren ataklarda sıklıkla sistemik kortikosteroid tedavisi kullanılmaktadır. Her ne kadar intermitant kortikosteroid kullanımı sürekli kullanıma göre daha az yan etki potansiyeline sahip olsa da yan etkilerin görülme ihtimali vardır. Bu sebeple uzun dönemde fayda zarar oranının çok iyi olmadığı açıktır. İnhaler kortikosteroidler yan etkilerinin az olması sebebiyle akut atak tedavisinde öncelikli olarak tercih edilebilir. Bu çalışma KOAH akut atağında sistemik ve nebülize kortikosteroid formların etkinliğini karşılaştırmak ve alternatif olabilir mi sorusuna yanıt alabilmek için yapıldı.Çalışmaya KOAH akut ataklı 40 hasta alındı. Pnömoni, bronşektazi, sol kalp yetmezliği gibi ikincil nedenlere bağlı hastaneye yatışlar ile yoğun bakıma yatması gereken hastalar çalışmaya alınmadı. Tüm hastalara oksijen tedavisi, standart bronkodilatör tedavi ve gerekli görülenlere antibiyotik tedavisi verildi. Hastalara randomize olarak sistemik kortikosteroid (40mg/gün prednizolon intravenöz) (grup, n= 18) veya nebülize yüksek doz kortikosteroid ( flutikazon propionat 2mg bid) (grup 2, n=22) uygulaması başlandı ve tedavi 10 güne tamamlandı.Gruplar arasında yaş, hastalık süresi, GOLD evreleme, Anthonisen kriterlerine göre atak ağırlığı benzerdi. Hastaların takibinde solunum fonksiyon tesleri, AKG değerleri, AKŞ, inflamatuar belirteçler, 1., 3.,10. günler ve stabil dönem olmak üzere değerlendirildi. Hastaların bazal ve tedavi sonrası yaşam kalitesi ve dispne anketlerine bakıldı Hastaların bazal değerlerinde 2 grup arasında fonksiyonel parametrelerde farklılık saptandı, ancak hastaların Anthonisen atak ağırlığına göre atak şiddeti ve GOLD'a göre evreleri benzerdi. Üçüncü gün değerlerinde SFT, AKG değerleri ve inflamatuar belirteçlerdeki değişim benzerdi. Ancak 10. Gün ölçümlerinde grup 1'de AKŞ değerleri ve beyaz küre sayısı istatiksel olarak anlamlı şekilde yüksekti (p>0,05). Grup 2'de ise iki hastada oral kandiazis saptandı. Fonksiyonel parametrelerde ise bazalde olan farklılık devam etti.İki grup arasındaki tedavi etkinliğini anlayabilmek için tedavi sonrası akut dönemden stabil döneme fonksiyonel parametreler, AKG, inflamatuar belirteçler ve yaşam kalitesi anketleri karşılaştırıldı. Hastaların bazal değerleri faklı olmasına rağmen değişim yüzdeleri her iki grup için değerlendirildi ve benzer bulundu. Her iki grupta da FEV1 de anlamlı artış, inflamatuar belirteçlerde düşüş vardı ve oranları benzerdi. Yaşam kalitesi anketlerinde akut dönemden stabil döneme yaşam kalitesi skorlarındaki düzelme oranı iki grupta da benzerdi. Bakılan korelasyonlarda dispne anketleri ve yaşam kalitesi anketleri arasında negatif korelasyon olduğu saptandı. Yaşam kalitesi anketleriyle solunum fonksiyonel parametreleri arasında da negatif korelasyon vardı.Her iki grupta da dispne indeksleri bozuldukça, SFT değerleri düştükçe yaşam kalitesinin olumsuz etkilendiği görüldü.Sonuç olarak bu çalışmada KOAH akut atak ile hastanede yatarak tedavi gören hastalarda yüksek doz inhale flutikazon propiyonatın sistemik kortikosteroidle benzer düzeyde etki gösterdiği, solunum fonksiyon parametreleri, yaşam kalitesinde düzelme, inflamasyonda azalma bakımından benzer etkileri olduğu bulundu. KOAH akut atakta sistemik kortikosteroid tedavisine bağlı yan etkiler görülmeksizin alternatif olarak inhale kortikosteroidlerin güvenli olarak kullanılabileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
COPD patients often have attacks and these attacks show negative effects on morbidity and quality of life. Because of hospitilization and very often emergency applications, reduction of number of the attacks is significant. For hospitalized patients, systemic corticosteroid therapy has been used frequently in attack treatment. Although the use of intermittant corticosteroid has less potential side effects compared tocontinous use, there is also risk for some side effects. For this reason, in long term it is obvious that the rate of benefit to damage is not very good. Because of less side effects; inhaled corticosteroids in the treatment of acute attacks may be preferred priorly. In this study we compare the efficiency of nebülized and systemic corticosteroids and also we discussed if they can be alternative to each other.40 COPD patients with acute attack were taken into the study. Pneumonia, bronchiectasis, left heart failure and intensive care necessity were excluding criteria. Oxygen therapy, bronchodilatator treatment and antibiotic treatment (if necessary) were given to all patients. Patients were randomized to systemic corticosteroids (intravenous prednisolone 40mg/day) (group, n = 18) or high dose nebülized corticosteroids (fluticasone propionate 2mg bid) (group 2, n = 22) and the treatment was completed at10th day.Groups were similiar in age, disease duration, GOLD staging, and attack severity according to Anthonisen criteria. In clinical follow-up respiratory function tests, arterial blood gases, fasting blood glucose, inflammatory markers were evaluated at 1, 3, 10. days and in the stable period. The quality of life and dyspnea surveys of patients were reported before and after treatment. Anthonisen attack severity was correlated with the dyspnea attack frequency and duration of illness. Basal values of functional parameters of patients ; were different in 2 groups but GOLD stages were similiar. On the third day; the change in the PFT, arterial blood gases and inflammatory markers were similar. However, on the 10th day; fasting blood glucose and number of leucocytes were higher with statistical significancy (p> 0.05). The differences between baseline functional parameters of two groups were the same on follow-up. Oral candidiasis were observed in the two patients in group 2.To understand the difference of effectiveness of treatment between the two groups; functional parameters, arterial blood gases, inflammatory markers and quality of life surveys were compared before and after treatment.. For both groups the percentage of changes was assessed and found similar. In both groups; significant increases in FEV1, decrease in inflammatory markers were detected and rates were similar. İmprovement in quality of life survey scores were similar in both groups. Dyspnea and quality of life survey were negatively correlated. Similarly, there was a negative correlation between quality of life survey and respiratory functional parameters.As a result; in this study we have seen that, high-dose inhaled fluticasone propionate and systemic corticosteroid have similiar effects on exacerbated COPD patients in terms of respiratory function parameters, quality of life, systemic inflammatory markers. Inhaled corticosteroids are safe alternatives to systemic corticosteroid treatment in acute attack because of less systemic side effects of inhaled forms.