Sağlık personelinin maruz kaldığı iş kazaları ve geri bildirimlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of occupational injuries that health employess exposed to and declaration of them
  1. Tez No: 230016
  2. Yazar: AYŞE UÇAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAMİT SELİM KARABEKİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: İş Kazası, İş Sağlığı ve Güvenliği, Mesleki Risk, Sağlık Çalışanı, Sağlık Çalışanlarının Sağlığı, Occupational İnjury, Occupatinonal Health and Safety Health Workers, Occupational Risk, The Health Of Health Employees
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Çalışmamız sağlık personelinin maruz kaldığı iş kazalarının ve geri bildirimlerinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır.Tanımlayıcı olarak planlanan araştırma Isparta Gülkent Devlet Hastanesi'nde çalışan 169 sağlık personelinin katılımı ile gerçekleştirildi. Sağlık personelinin bireysel ve çalışma yaşamına ilişkin özellikleri ve son bir yıl içinde maruz kaldıkları iş kazalarına ilişkin veriler anket yöntemiyle toplandı. Sağlık personelini ve çalışma yaşamını tanıtıcı bulgular ile maruz kaldıkları iş kazalarına ait bulgular değerlendirildi. Çalışma için hastaneden ve personelden yazılı izin alındı.Çalışmamızda literatürle uyumlu olarak sağlık personelinin bir yıl içine maruz kaldığı iş kazaları %67,5 oranında kan ve vücut sıvıları ile temas, %61,5 oranında kesici-delici alet yaralanması, %42,6 oranında şiddet, %18,3 oranında alerjik reaksiyon, %15,4 oranında kas iskelet sistemi yaralanmaları, %8,9 oranında kimyasal madde ve ilaçla maruziyet, %10,7 oranında zehirlenme, %3 oranında trafik kazası, %4,7 oranında diğer kazalara maruziyet olarak bulundu.İş kazaları iş sağlığı ve güvenliği içerisinde değerlendirilmekte olup dünyada sağlık sektöründeki uygulama ve gelişmeler konuya verilen önemin göstergesidir. Gelişmiş ülkelerde sağlık sektöründeki iş kazası kayıt sistemleri ile sağlık personeline ait iş kazası verileri bulunmaktadır. Ülkemizde iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları sağlık sektöründe yaşama geçirilmemiş ve konuyada gereken ilgi ve özen gösterilmemektedir. Bu çalışma sağlık çalışanlarının maruz kaldıkları iş kazalarının ve maruziyetlerinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our work was done to evaluate the occupational injuries to which health personnel are exposed to and their feedback, and to get the health personnel's attention to the subjectThe research which was planned as descriptive was carried out with the attendance of 169 health personnel who work at Isparta Gülkent State Hospital Health personnel?s individual properties and their properties which are related to their working life and the data which is related to the occupational injuries that the health personnel has experienced during the last one year were collected. Written permission was taken from the hospital and the health personnel.In our work consistent with the literature, the occupational injuries which the health personnel have been exposed to in the last one year were found like this; %67,5 contact with blood or body fluid, %61,5 cutting-drilling equipment injuries, %42,6 violence, %18,3 exposure to allergic reaction, %15,4 muscle skelatal injuries, %8,9 exposure to chemical or medicine, %10,7 poisoning, %3 traffic accident, %4,7 exposure to other accidents.Occupational injuries are assessed in ocupational health and safety; nonetheless, the appliances and developments in the world health sector are signs of importance given to the subject. In developed countries there are no recording systems of occupational injuries in health sector and data of occupational injuries belongs to the health personnel. In our country occupational health and safety appliances have not been applied and necessary attention and interest have not been shown to the subject, either. Our work was done to evaluate the occupational injuries to which health personnel are exposed to.