Kısraklarda aşım sonrası geçici stapler (Zımba) uygulamalarının gebe kalma oranı üzerinde etkisi
The effect of the postcoital temporary stapler application on pregnancy rate in mares
- Tez No: 230034
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR ERGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kısrak, pnömovajina, stapler, gebelik oranı, Mare, pneumovagina, stapler, pregnancy rates
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 33
Özet
Çalısma Caslick vulvoplasti operasyonu yapılmıs kısraklarda, asım için yapılanepisiotomie operasyonu sonrasında sekillenebilecek olası pnömovaginanın engellenmesiamacıyla, vulva dudaklarının geçici stapler ile kapatılmasının gebelik üzerindeki etkisinibelirlemek amacıyla düzenlendi.Çalısma materyalini Türkiye Jokey Kulübü Adana Seyhan Asım ?stasyonundabarındırılan, yasları 3-18 arasında değisen, klinik olarak reprodüktif sorun belirlenmeyen50 adet safkan ?ngiliz kısrak olusturdu. Kısraklar deneme (n=25) ve kontrol (n=25) olmaküzere rastgele 2 gruba ayrıldı. Bütün kısraklarda ovulasyonlar, asım sonrası ikinci gündetransrektal ultrasonografi ile saptandı. Deneme grubundaki kısrakların vulvalarıovulasyonlar saptandığı anda stapler ile geçici olarak kapatılırken, kontrol grubundaherhangi bir uygulama yapılmadı. Her iki grupta da ovulasyon sonrası 15. gündeultrasonografi ile gebelik muayenesi yapıldı. Deneme ve kontrol gruplarında gebelikleritespit edilen kısrakların tamamının episiotomileri Caslick Vulvoplasti ile kapatıldı.Deneme grubundaki kısraklarda gebelik oranı % 76 (19/25) kontrol grubunda ise %64 (16/25) olarak belirlendi. Stapler uygulanan kısraklarda elde edilen gebelik oranı,stapler uygulanmayanlara göre yüksek olmasına karsın gruplar arasında istatistiki farklılıkgözlenmedi.Sonuç olarak, asım sonrasında gebelik doğrulanıncaya kadar geçen 15 günlüksürede vulvanın staplerle geçici olarak kapatılmasının gebelik oranı üzerine olumlu etkiyapabileceği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
This study was designed for determining the effect of the postcoital temporarilyvulvar closure by stapler for decreasing the pregnancy loss which is caused by thepneumovagina in the mares.Research materials cosisted of 50 thoroughbred 3-18 years old mares obtainedfrom Turkish Jockey Club Adana Seyhan Reproduction Station. Mares were divided in totwo groups including 25 study and 25 control randomly. Mares were between 3-18 yearsold age and had no reproductive problems. In study group, mares mated, after ovulationsverified and 2 days after mating epsiotomied vulvar openings were closed by using staplerfor preventing from the pneumovagina. In treatment group, staplers remained tillpregnancy verifications for 15 days. After the pregnancy verification staplers removedfrom the vulvar lips and Caslick Operations were performed. In control group, staplerswere not applicated, mares were mated, ovulations were verified and episiotomied vulvarlips were remained till pregnancy verifications of 15 days. Pregnancies in both groups weredetermined 15 days after mating by using ultrasonography. In both groups vulvas of allmares which were pregnancy determined were closed with Caslick Vulvoplasty. Pregnancyrate were determined as % 76 (19/25) and % 64 (16/25) in the study group and controlgroup, respectively. Although, pregnancy rate in stapler applicated group was highernumarically than the control group. Statistically, it was not found differencies betweenstudy and control groups.It was concluded that, stapler application to close the episiotomied vulvar openingjust after mating for 15 days, pregnancy rates by using stapler could be affected inthoroughbred mares.