Karotis arter stenozunda 64 kesitli multidedektör BT anjiyografinin tanı değerinin konvansiyonel anjiyografi ve Doppler US ile karşılaştırarak belirlenmesi
Detection diagnostic value of 64-multidedector row CT angiography in carotid artery stenosis with correlation digital subtraction angiography and Doppler ultrasonography
  1. Tez No: 230036
  2. Yazar: BANU ŞENSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAKİ ADAPINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Karotis arter stenozu, multidedektör BT anjiyografi, dijital konvansiyonel anjiyografi, Doppler US, Carotid artery stenosis, multidedector CT angiography, digital substraction angiography, Doppler US
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma şubat 2007-Ekim 2008 tarihleri arasında, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalında prospektif olarak gerçekleştirildi. Çalışmaya yaşları 42-81 arasında değişen, klinik olarak karotis arter stenozu bilinen veya şüphelenilen 20 hasta (5 kadın, 15 erkek) dahil edildi. Olguların tümüne multidedektör BT anjiyografi, DSA ve Doppler US yapıldı. Stenoz saptanan olgularda stenoz oranları herbir inceleme için NASCET yöntemi ile hesaplandı. DSA gold standart kabul edilerek yöntemler karşılaştırıldı. Multidedektör BT anjiyografi ve Doppler US incelemelerinin birbirleri ve DSA ile uyumu Kappa testi ile değerlendirildi. BT anjiyografi-DSA uyumunda Kappa değeri 0.66, Doppler-DSA uyumunda kappa değeri 0.45, BT anjiyografi -Doppler uyumunda Kappa değeri 0.21 olarak belirlendi. %70 ve üzeri stenozların tespitinde multidedektör BT anjiyografinin sensitivite %78 ve spesifisitesi %80 olarak belirlendi. Sonuç olarak, multidedektör BTA karotis arter stenozu şüphesi olan olgularda, yüksek sensitivite ve spesifisite değerleri ile güvenle uygulanabilen, non-invaziv, arteriyel kateterizasyona bağlı riskler taşımayan bir yöntemdir. Doppler US ise karotis arter darlıklarını değerlendirmede ilk aşamada seçilebilecek ucuz ve non-invaziv tekniktir. Ancak DSA, gûnümüzde halen altın standard yöntem olup, perkütan transluminal anjiyoplasti ve stent uygulaması gibi terapötik girişimsel yaklaşımlar için de yol gösterici bir tekniktir.
Özet (Çeviri)
This prospective study is performed on patients of Eskişehir Osmangazi University, Radiology Department between January 2007 and October 2008. 20 cases (ages between 42-81) with patients who have distinct or suspect carotid artery stenosis included to this study. Fifteen of cases were male and 5 of cases were female. All patients were imaged by multidedector CT angiography, Doppler US, DSA. NASCET method was used for the assesment of degree of stenosis. DSA accepted gold standart and compared with other two techniques. The results of multidedector CT angiography and Doppler US were correlated with each other and with the results of DSA using Kappa statistics. The Kappa value was calculated as 0.66 for multidedector CT angiography-DSA correlation, 0.45 for Doppler US-DSA correlation and 0.21 for multidedector CT angiography-Doppler US correlation. For the detection of stenosis greater than 70% the sensitivity and specificity of multidedector CT angiography were 78% and 80%, respectively. As a result of this study, multidedector CT angiography may be accepted as an alternative diagnostic tool of DSA. In conclusion for the detection of carotid artery occlusive diseases multidedector CT angiography are safe, noninvasive methods with high sensitivity and specificity. As a first step in the evaluation of carotid artery stenosis, Doppler US can be used as a noninvazive and cost effective tecnique. However DSA is still the gold standard method and allows therapeutic interventional approaches.