Çocuk yoğun bakım ünitesinde izlenen olgularda akut böbrek yetmezliği gelişme sıklığı, nedenleri ve ölüm oranı
Incidence, causes and mortality rate of acute renal failure in critically ill children
  1. Tez No: 230150
  2. Yazar: MELTEM POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ SÖYLEMEZOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: akut böbrek yetmezliği, çocuk, çocuk yoğun bakım ünitesi, çoklu organ yetmezliği sendromu, acute renal failure, children, multiple organ dysfunction syndrome, pediatric intensive care unit
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nefroloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Akut böbrek yetmezliği, çocuk yoğun bakım ünitesinde sık karşılaşılan vehayatı tehdit eden sorunlardan biri olmasına rağmen; YBÜ'de yatan çocukhastalarda ABY sıklığı, nedenleri ve sonuçlarıyla ilgili yapılmış yeterli sayıda çokmerkezli çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmada; çocuk YBÜ'de yatanhastalarda görülen ABY sıklığı, nedenleri ve ölüm oranının 2 yıl boyuncaprospektif olarak incelenmesi amaçlanmıştır.Çalışmaya yaşları 1 ay ile 17 yaş (ortalama 60,5±61,9 ay) arasında değişentoplam 300 hasta alındı. Çocuk YBÜ'de ABY görülme sıklığı %15 olarakbulundu. ABY'nin, olguların %51'inde YBÜ'ye yattıktan sonra ve çoğunluklayatışın ilk haftası içinde geliştiği görüldü. YBÜ'de yatış süresi; ABY olanolgularda, ABY olmayanlara göre daha uzundu. Yoğun bakım hastalarındagörülen ABY'nin en sık nedenlerinin sepsis, kardiyak cerrahi ve nefrotoksikilaçlar olduğu görüldü (sırasıyla; %20, %17,7 ve %11). ABY olan olguların%46'sında ÇOYS mevcuttu ve bu hastalarda ölüm oranı %76 idi. Olguların%44'ü oligürikti. Prerenal ve renal ABY sıklığı sırasıyla %18 ve %82 olarakbulundu. Diyaliz tedavisi hastaların %47'sine uygulandı. ABY'li olgularda % 36oranında ölüm görüldü ve hiçbir olguda ölüm nedeni ABY değildi.ABY; kritik çocuk hasta bakımındaki gelişmelere rağmen, çocuk YBÜ'desıklıkla görülen problemlerden biri olarak kalmıştır. ABY'nin sıklığı, nedenleri vesonuçlarının bilinmesiyle; riskli hastaların belirlenerek, koruyucu önlemlerinalınması ve tedavinin erken dönemde başlanması sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
Acute renal failure (ARF) is a common and life-threatining condition inpediatric intensive care unit (PICU), but there is a paucity of multicenter studiesabout incidence, causes, and outcomes of ARF in critically ill children. The aim ofthis study was to determine incidence, causes, and mortality rate of ARF in thePICU prospectively over 2 years.Three hundred critically ill patients aged between 1 month-17 years ( meanage was 60,5±61,9 months) were included to the study. The incidence of ARF inPICU was 15%. Fifty one percent of the patients developed ARF after PICUadmission, and ARF occured most often within the first week. Patients with ARFhave a longer PICU stay than patients without ARF. The most frequent causes ofARF in PICU were sepsis, cardiac surgery and nephrotoxic drugs (20%, 17,7% vs11% respectively). A total of 46% of patients had multiple organ dysfunctionsyndrome with a mortality rate of 76%. Forty-four percent of patients hadoliguria. ARF was prerenal and renal in 18% and 82% respectively. Dialysis wasperformed in 47% of patients. Mortality rate was 36% and ARF was not the causeof death in any of our patients.Despite major advances in caring for critically ill children, ARF remains afrequent and serious problem in the PICU. Information about the incidence,causes, and outcomes in critically ill children with ARF could be useful for takingpreventive measures and providing early treatment.