Malign plevral efüzyonlu olgularda randomize olarak VATS + plörektomi ile plöriken+talk plörodezis sonuçlarının karşılaştırılması
Comparing the results of VATS pleurectomy and pleurocan plus talc pleurodesis in randomysed patients with malign pleural effusion
- Tez No: 230176
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT TUNÇÖZGÜR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Malign plevral efüzyon, Torakoskopi, Talk, Plörodezis, Malign pleural effusion, Thoracoscopy, Talc, Pleurodesis
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Plevral efüzyonlar, plevral sıvının salınımı ile emilimi arasındaki dengenin bozulması sonucu oluşur. Bu çalışmada, malign plevral efüzyonun (MPE) palyatif tedavisinde plörodezisin farklı yöntemlerinden talk plörodezis ile video yardımlı göğüs cerrahisi (Video- assisted thoracic surgery VATS) plörektominin klinik yanıtlarının değerlendirilmesi amaçlandıHaziran 2007-Haziran 2008 arasında malign plevral efüzyon nedeniyle plörodezis uygulanan 45 olgu çalışmaya alındı. Tanı koymak için plevral sıvının biyokimyasal, mikrobiyolojik ve sitolojik incelemesi için torasentez yapıldı. Plevral sıvı ve serum örneklerinde eş zamanlı LDH, total protein, glukoz, albumin ve sitoloji çalışıldı. Olgular iki gruba ayrıldı. Grup-I (n = 25) olgulara küçük kalibrasyonlu katater -talk plörodezis (4.5 gr), grup-II (n = 20) olgulara VATS plörektomi uygulandıOlguların 32'si kadın, 13'ü erkek idi. Yaş ortalaması 51.58 (27-75) yıl idi. Tüm olgularda torasentezle alınan sıvı ile sitolojik tanı konuldu. Ayrıca transuda- eksuda ayırımı Light kriterlerine göre yapıldı. En sık meme kanseri 19 hasta (% 42.22) ve ikinci sırada akciğer kanseri 10 hasta (%22.22) olduğu görüldü. Grupların plörodezis başarı oranları tam cevap: grup-I (TALK ) de %64 (n: 16), parsiyel cevap %20 (n:5), başarısız %16 (n:4), grup-II (VATS) de tam cevap %60 (n:12), parsiyel cevap %25 (n:5) başarısız %15 (n:3) olarak bulundu. Ayrıca grupların hastanede kalış, tüp takip süreleri karşılaştırıldığından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Kötü prognoz göstergesi olan malign plevral efüzyonda tedavi palyatifdir. Amaç sağ kalım süresi kısa olan hastada nefes darlığını ortadan kaldırmaktır. Çalışmamızda VATS plörektomi ile plörodezisde en etkili sklerozan ajan olarak bildirilen talk arasında anlamlı bir fark bulunamadı.
Özet (Çeviri)
Pleural effusion occurs as a result of detoriation in equilibrium between absorption and secretion of pleural liquid. In this study, we aimed to investigate the effect and clinical responses of talk pleurodesis and pleurectomy with video assisted thoracoscopic surgery (VATS) in patients with malignant pleural effusionForty-five patients with malignant pleural effusion who were treated with pleurodesis between June 2007 and June 2008 were included in this study. Thoracentesis was performed in order to study the biochemical, microbiologic and cytological analysis. Glucose, total protein, albumine, LDH and cytological examination were studied in effusion and blood sample simultaneaously. Cases were classified into two groups; in group 1 (n=25), small calibrated cathater and talk pleurodesis were performed. In Group 2 (n=20), VATS pleurectomy was performedThere were 32 females and 13 males with mean age 51.58 (27-75). Diagnosis was made with cytologic examination of pleural fluid that was aspirated with thoracentesis. Transudate and exudate discrimination was done according to Light criteria. Breast cancer was the most malignant effusion etiology (19 patients-42.22%). Lung cancer (10 patients-22,22%) was the second one. Succes rates of the groups were as complete response; in group 1(TALC) was 64% (n=16) where 60% in group 2 (n=12). Partial response was 20% in Group 1 and 25% in Group 2. Unsuccesfull response was 16% (n=4) in Group 1 and 15% (n=3) in Group 2. There was no significant difference between groups when hospital stay and tube drainage time when compared to eachother. The treatment of malignant pleural effusion is palliative as it is a poor prognostic factor. The purpose is to eliminate dyspnea in patients whit short survival time. There was no significant difference between the VATS pleurectomy method and talc pleurodesis that has been known as effective sclerosant agent.