Diyabeti olmayan hastalarda insülin direci, brakiyal arterde akıma bağlı dilatasyon ve karotid intima-media kalınlığının koroner ateroskleroz şiddeti ile ilişkisi
Evaluation of associations between flow-mediated dilatation through brachial artery and carotid artery intima-media wall thickness and insulin resistance with severity of coronary atherosclerosis in nondiabetic patients
  1. Tez No: 230218
  2. Yazar: ARMAĞAN ACELE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: brakiyal arterde akıma bağlı vasodilatasyon, endotel disfonksiyonu, insülin direnci, karotid arter intima media kalınlığı, koroner arter hastalığı, carotid intima-media thickness, coronary artery disease, endothelial dysfunction, flow?mediated vasodilatation, insülin resistance
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma Şubat 2008 ve Ağustos 2008 tarihleri arasında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Servisinde yapıldı. Koroner anjiyografi endikasyonu alarak koroner anjiyografisi yapılan, diyabeti olmayan 130 hastada insülin direnci, brakiyal arterde akıma bağlı dilatasyon ve karotis arter intima media kalınlığının birbirleriyle ve koroner ateroskleroz şiddeti ile ilişkisi incelendi. Tüm hastaların açlık kan glukozu ve insülin düzeyi, lipid parametreleri, insülin direncinin homoestatik indeksi, brakial arterde akıma bağlı dilatasyon ve endotelden bağımsız vasodilatasyon (EBV), karotid arter intima media kalınlığı ve koroner anjiyografisi değerlendirildi. Karotid arter intima media kalınlığı ve brakiyal arterde akıma bağlı vasodilatasyon (ABD) yüzdesi ile koroner arter hastalığının yaygınlığı arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki saptanırken, homeostaz model insülin rezistans indeksi (HOMA-IR) ve endotelden bağımsız vazodilatasyon ile koroner arter hastalığı yaygınlığı arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki gözlenmemiştir. Ayrıca brakiyal arterde akıma bağlı vasodilatasyon ile karotid arter intima media kalınlığı arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki saptadı. Yine hastalar HOMA-IR?1,8 ve HOMA-IR>1,8 olarak gruplara ayrıldığında gruplar arasında AUV ve EBV açısından istatiksel olarak anlamlı farklılık izlendi. Sonuçta endotel disfonksiyonun bir belirteci olan karotid arter intima media kalınlığı ve akıma bağlı vasodilatasyon, koroner arter hastalığının varlığı ve yaygınlığıyla ilişkilidir. İnsülin direnci endotel disfonksiyonuna yol açarak brakiyal arterde akıma bağlı vasodilatasyon yanıtının bozulmasına neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted between February 2008 and August 2008 at Mersin University Faculty of Medicine, Cardiology Department. 130 nondiabetic patients who had planned coronary angiography for proper endications were assessed for associations between flow-mediated dilatation through brachial artery and carotid artery intima-media wall thickness and insulin resistance with severity of coronary atherosclerosis. Fasting blood glucose and insulin levels, lipid parameters, homeostatic model of insulin resistans index (HOMA-IR), flow-mediated dilatation through brachial artery and endothelial independent vasodilatation, carotid artery intima-media thickness and coronary angiography of all patients were evaluated. We determined significant association between carotid artery intima-media thickness, percentage of flow mediated dilatation thorough brachial artery and severity of coronary artery disease. But no significant association was seen between HOMA-IR, endothelial independent vasodilatation and coronary artery disease. Also there was a significant association between flow mediated dilatation through brachial artery and carotid artery intima-media thickness. And when patients were divided into two groups as HOMA IR?1,8 and HOMA-IR>1,8, significant differences were determined between groups for flow- mediated dilatation through brachial artery and endothelial independent vasodialatation. As a result carotid artery intima-media thickness and flow-mediated dilatation, markers of endothelial dysfunction are associated with coronary artery disease and severtiy. İnsulin resistance disturbes response of flow mediated vasodilatation through brachial artery by causing endothelial dysfunction.