Stabil koroner arter hastalığında Trombin ile aktive edilebilen fibrinolizis inhibitörü (TAFİ) aktivitesinin rolü
Evalatuation of thrombin activatable fibrinolysis inhibitor (TAFI) acitivity levels in stable coronary artery disease patients and association of tafi with traditional cardiovascular risk factors
- Tez No: 230219
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. NECDET AKKUŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Koroner arter hastalığı, stabil anjina pektoris, Trombin ile aktive edilebilen fibrinolizis inhibitorü (TAFİ), Coronary artery disease, stable angina pectoris, Thrombin activatable fibrinolizis inhibitor (TAFI)
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Geleneksel aterosklerotik risk faktörleri koroner arter hastalığı (KAH) oluşumundaki nedenlerden ancak bir kısmını açıklayabilmektedir. Son yıllardaki çalışmalar yeni risk faktörlerinin saptanması üzerine odaklanmıştır. Trombin ile aktive edilebilen fibrinolizis inhibitörü (TAFİ), yakın dönemde plazmadan izole edilmiş potent bir fibrinolizis inhibitörüdür. TAFİ' nün koagülasyon ve fibrinolitik sistem üzerindeki hassas rolünden dolayı KAH etyopatogenezinde rol oynayabilir. Literatürde bu konuda yapılmış olan çalışmaların sonuçları çelişkilidirÇalışmamızda plazma TAFİ aktivite düzeylerinin stabil koroner arter hastalığı ve geleneksel kardiyovasküler risk faktörleriyle ilişkisini inceledikÇalışmamız stabil anjina pektoris (SAP) ve atipik göğüs ağrısı tanıları ile koroner anjiografi yapılan 80 hasta üzerinde yapıldı. Yaş ve cinsiyet yönünden benzeyen en az bir epikardiyal koroner arterinde ? %70 darlık tespit edilen 41 hasta KAH grubunu, koroner arterlerinde lezyon tespit edilmeyen 39 hasta kontrol grubunu oluşturmaktaydıHastalardan kan örnekleri en az 12 saat açlık sonrası alındı. Glukoz, CRP, fibrinojen, lipid parametreleri ve hastaların antropometrik ölçümleri kaydedildi. Plazma TAFİ aktivite seviyesi aktikrom TAFİ activite kit (Katalog No: 874) kullanılarak ölçüldüKAH grubunda TAFİ aktivite düzeyi kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti (6,6±2,3'e karşı 5,4±1,5 p=0,012). TAFİ aktivite düzeyi geleneksel kardiyovasküler risk faktörlerinden diyabet ve hiperlipidemi ile akut faz reaktanlarından CRP ve Fibrinojen ile de pozitif korelasyon içerisindeydi. KAH grubunda yapılan subgrup analizinde, çok damar hastalarında TAFI aktivite düzeyi tek damar hastalarına göre daha yüksekti (7,1±2,4'e karşı 5,2±1,3 p=0,012) ve koroner aterosklerozun şiddetiylede korele idiSonuçlarımız TAFİ' nün stabil koroner arter hastalığı gelişiminde bir risk faktörü olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Evalatuation of Thrombin Activatable Fibrinolysis Inhibitor (TAFI) Acitivity Levels in Stable Coronary Artery Disease Patients and Association of TAFI with Traditional Cardiovascular Risk FactorsTraditional atherosclerotic risk factors can define only a part of causes that have roles in development coronary artery disease (CAD). Studies are focused on establishment of new risk factors in recent years. Thrombin activatable fibrinolysis inhibitor (TAFI) is a potent fibrinolysis inhibitor isolated from plasma. Due to sensitive role of on coagulation and fibrinolytic cascade, it may have a role on CAD etiopathogenesis. There are several studies on this subject but results are conflicting.We assess association between plasma TAFI activity levels and stable coronary artery disease and traditional cardiovascular risk factor in our study.Our study was conducted over go patients who were performed coronary angiography for stable angina pectoris (SAP) and atypical chest pain. CAD group consisted of 41 patients with at least one coranary artery stenosis over %70 and control group consisted of 39 patients with no coronary artery lesion. Groups are identical for age and sex.Blood samples were collected after a fasting of 12 hours. Glucose, CRP, fibrinogen, lipid levels and antropometric measures of patients were recorded. Plasma TAFI activity level was measured with actichorome TAFI activity kit (Product No:874).TAFI activity level was significantly higher in CAD group than control group (6.6±2.3 versus 5.4+1.5, p=0.012). TAFI activity level is positively correlated with diabetes, hyperlipidemia, CRP and fibrinogen. In subgroup analysis of CAD patients TAFI activity level was higher in patients with multivessel disease than in those with single vessel disease (7.1±2.4 versus 5.2+1.3, p=0.012) and correlated with the severity of coranary atherosclerosis.Our results suggest that TAFI may be a risk factor development of stable coronary artery disease.