Expert system for overburden removal equlpment selection in surface coal mines
  1. Tez No: 8210
  2. Yazar: BÜLENT ERDEM
  3. Danışmanlar: DR. NEŞ'E ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Expert systems, equipment selection, overburden removal, surface coal mines. - TV
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET KÖMÜR AÇIK OCAKLARINDA DEKAPAJDA KULLANILAN EKtPMANLARIN SEÇÎMt ÎÇÎN UZMAN SİSTEM ERDEM, Bülent Master Tezi, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Dr. Neş'e Çelebi Şubat 1990, 95 Sahife Acık ocaklarda dekopaj için uygun ekipman seçimi jeolojik, teknolojik ve ekonomik koşullara olduğu kadar insan kararı na da bağlı - zor bir iştir. Göreceli olarak yeni bir yaklaşım olan, belirsiz, ve sübjektif bilgileri isleyen uzman sistem yaklaşımı bu problem için çok uygundur. Bu çalışmada, -PCPLUS adlı bir uzman sistem paket programıyla bir uzman sistem geliştirilmiştir. Sistem karar aşamasında 85 parametre ve 224 kural kullanmaktadır. Sistem draglayn, döner kepçeli ekskavatör, skrayper, dozer, elektrikli ekskavatör, hidrolik ekskavatörler, önden yükleyiciler ve dozer- skrayper kombinasyonu için kullanılabilir. Kurallar literatür' den, durumı değerlendirmelerinden ve eksperlerle yapılan görüşmelerden çıkarılma star. Sistemle yapılan bir dizi konsültasyon, sistemin bulduğu uygun ekipmanların._ v -aynı koşul ların arastırılmasıyla bulunacak sonuçlarla uyumlu olduğunu göstermektedir. Anahtar Kelimeler : Uzman sistemler, Ekipman secimi, dekapa j, kömür açık işletmeciliği. - vı -
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPERT SYSTEM FOR OVERBURDEN REMOVAL EQUIPMENT SELECTION IN SURFACE COAL MINES ERDEM, Bülent M.S. in Mining Eng. Supervisor: Dr. Neş'e Çelebi February 1990, 95 Pages The Rejection- of a suitable equipment for overburden removal in surface mines is a difficult task depending on geological, technological and economic conditions as well as the human judgement. Expert systems approach, which is relatively new approach attempting to handle imprecise and subjective information is very suitable fr»r this problem^ Tn this study, an expert, system is developed for the problem, using PCPLUS expert system shell. The system uses 85 parameters and 224 rules in decision process. It an be used for the following equipment types; dragline, bucket wheel excavator, hydraulic excavators (hydraulic excavator and backhoe), dozer, dozer-scraper combination and front-end loader. The rules were derived from the available literature, from case studies and from the consultation with experts. A number of sample 1 1 iconsultations were conducted and the equipments selected with highest certainty factors in each sample consultation seem to be proper choices when the conditions which led to this conclusion are investigated.