Özofagus kanserinde ıvor lewis tipi özofagogastrostomide stapler kulanımı ve omentoplastinin sonuçları
Results of using of stapler devise and omentoplasty in Ivor Lewis type esophagogastrostomy in esophageal cancer
  1. Tez No: 230302
  2. Yazar: YENER AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATİLLA EROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Ivor Levis özofajektomi, stapler, omentoplasti, Ivor Lewis esophagectomy, stapler, omentoplasty
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Erken evre özofagus kanserli hastalarda standart tedavi cerrahidir. Özofajektomi sonrası en çok korkulan komplikasyonlardan biri anastomoz kaçağıdır. Anastomoz kaçağını önlemek ve cerrahi başarıyı artırmak için bir çok teknik ve doku flebi kullanılmıştır. Bu çalışmada Ivor Lewis tipi özofajektomide omental fleb ve stapler kullanımının etkinliği araştırılmıştır.Ocak 2000 ve Aralık 2007 yılları arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Kliniği'nde özofagus kanseri nedeniyle 132 hastaya özofajektomi ve özofagogastrik anastomoz uygulandı. Hastaların hepsi abdominal ve sağ torasik yaklaşımla opere edildi. Standart olarak rekonstruksiyon organı için mide kullanılarak özofagogastrik anastomoz toraksta stapler ile yapıldı. Anastomoz tamamlandıktan sonra özofagogastrik anastomoz ve gastrik sütür hattı 3.0 vikril kullanılarak omental fleb ile örtüldü.Hastaların 48'i (%36.4) erkek ve 84'ü (%63.6) kadındı. Ortalama yaş 56.7 (16-80 yaş arası) idi. En sık semptom disfaji (%96.2) ve kilo kaybı (%47.7) idi. Hastalardan 115'inde (%87.1) yassı hücreli kanser, 11'inde (%8.3) adenokarsinoma ve 6 hastada özofagus kanserinin diğer formları bulunmaktaydı. Tüm vakalardan sonra cerrahi sınırlar mikroskopik olarak negatifti. Toplam 65 (%49.2) hastada komplikasyon ortaya çıktı. Anastomoz kaçak oranı %3.8 (5 hasta) idi. Hastalardan 15'inde (%16.7, n:90) özofagogastrik anastomozda cerrahiden 2 ila 8 ay sonra özofageal dilatasyon gerektiren striktür oluştu. Hastane mortalite oranı %5.3 (7 hasta) idi. Bunlardan 6'sında cerrahiden sonra 30 gün içinde mortalite görüldü (30 günlük mortalite oranı %4.5). Primer ölüm sebepleri anastomoz kaçağı (3 hasta) ve solunum yetmezliği (2 hasta) idi. Ortalama postoperatif yatış süresi 13.8 gündü. Tüm hastalarda 3 ve 5 yıllık yaşam oranları sırasıyla %39.5 ve %19.6 idi.Stapler ve omental fleb özofagogastrostominin güvenli olmasını sağlar. Anastomozda EEA stapler kullanımı ile cerrahın tecrübesiyle bağlantılı olan bireysel faktörler elimine edilir. Özofagogastrostominin omentoplasti ile desteklenmesi anastomoz kaçağını azaltır. Bu işlemler dikkate değer bir biçimde düşük morbidite ve mortaliteyle ilişkilidir. Omentoplasti ve stapler kullanımı özofagus kanseri için Ivor Lewis özofajektomide her vakada göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
The standard treatment in patients with early stage esophagus cancer is surgery. One of the most feared complications after esophagectomy procedure is anastomotic leak. In prevent of the anastomotic leak and increase of the surgery success has been used many technique and tissue flap. We investigated efficiency in Ivor Lewis type esophagectomy of the omental flap and using of stapler device at this study.Esophagectomy and esophagogastric anastomotic procedures were performed in 132 patients with esophageal carcinoma in Atatürk University Medical School Thoracic Surgery Department between January 2000 and December 2007. All of the patients were operated with abdominal and right thoracic approach. The stomach was used as a standard organ for reconstruction. Anastomosis was performed at chest. Stapler device was used and performed omentoplasty after completion of anastomosis.There were 48 male (%36.4) and 84 female (%63.6). The mean age was 56.7 years (range: 16-80 years). The most symptoms were dysphagy (%96.2) and loss weight (%47.7). One hundred and fifteen patients (%87.1) had squamous cell cancer, 11 (%8.3) had adenocarcinoma and 6 had another form of esophageal cancer. Proximal margin was microscopically negative (tumor free edge) after all cases. Overall, 65 (%49.2) patients had complications. The rate of anastomotic leak was %3.8 (five patients). In fifteen of patients (%16.7, n:90) stricture developed at the esophagogastric anastomosis that required esophageal dilation 2 to 8 months after surgery. In-hospital mortality rate was %5.3 (seven patients), six of these deaths occured in 30 days after surgery (30- day mortality rate, %4.5). The primary causes of death were anastomotic leakage (three patients) and respiratory failure (two patients). The average postoperative stay was 13.8 days. Comprehensive 3-year and 5-year survival rates were %39.5 and %19.6 in all patientsStapler device and omental flap make esophagogastrostomy reliable .The individual factors those connected with the surgeon's experience are eliminated with using of EEA stapler at anastomosis. Esophagogastrostomy that reinforced with omentoplasty decreases anastomotic leakage. These procedures are associated with a remarkably low morbidity and mortality. Omentoplasty and using of stapler device should be considered in every case of Ivor Lewis esophagectomy for cancer of esophagus.